Tíz-tizenöt éve a falunap és a búcsú hatalmas dolog volt egy község életében. Jóformán az egész év legnagyobb eseménye, ha a rendezvényeket tekintjük, pedig akkoriban még nem igazán támogatták a kulturális rendezvényeket állami szinten. Mára azonban már teljesen átformálódott ezen események jelentősége.

 

Emlékszem, hogy jó tizenöt-húsz éve még csak elvétve lehetett „sztárvendégekkel” találkozni a falunapokon. Ha véletlenül valamelyik nagyobb település ki tudta gazdálkodni egy-egy magyarországi vendégfellépő gázsiját és az ahhoz szükséges egyéb szolgáltatásokat, mint a hang- és fénytechnika, színpad, stb., akkor biztos lehetett abban, hogy „teltház” lesz az esti programon, és jó eséllyel az utcabálon is rengetegen ropják majd.

 

Az évek során aztán megváltozott a falunapok képe. Míg kezdetben a ringispielek, játék- és ruhaárusok, a helyben sült pecsenye, kolbász, vagy a katlanban főtt gulyás és a helyi fellépők voltak az ilyen események jellemzői, mára ezekből szinte alig maradt valami. Persze tisztelet a kivételnek!

 

 hirdetes_810x300  

Ma már jóformán nem találni olyan települést, ahol ne bukkanna fel valaki a televíziós műsorok fellépői közül. Azonban míg régen ettől a létszám megsokszorosodását várták, most már közel sem akkora a közérdeklődés iránta, hisz úton-útfélen bele lehet botlani a „sztárokba”.

 

Mi is változott valójában?

 

Gyerekkoromban a falunap és a búcsú arról szólt, hogy vendégül lássuk a közelebbi rokonokat, barátokat, közösen kisétáljunk a faluba, beszélgessünk, szórakozzunk – együtt. Már két nappal korábban nekiláttunk sütni-főzni, hogy alig fért el a sok finomság az asztalon. Akkoriban nem is nagyon tudatosítottam ennek jelentőségét, most viszont, miután jó pár éve elköltöztem szülőfalumból, már jómagam is „kívülállónak” számítok, máshogy értékelem az ilyen eseményeket.

 

Idén elfogott a hangulat, már napokkal korábban készülődtem, végigpörgettem gondolatban, hogy ki mindenkivel nem találkoztam már évek óta, eszembe jutottak régi történetek, melyek ezekhez az emberekhez, vagy a régi falunapokhoz kapcsolódtak. Vártam a nagy találkozásokat, beszélgetéseket.

 

A falunap jó hangulatban telt, színvonalas, főleg környékbeli tehetséges fellépőkkel, és persze nem hiányoztak a sztárvendégek sem.

 

Akkor mégis miért következik a DE?

 

Az emberek változnak, ahogy a világ is. Teljesen más értékrendszert képvisel a fiatalabb generáció. Míg régen fontos volt a személyes kapcsolattartás, addig ma már elég végigpörgetni a facebookon, egy-egy pillanatra megállva a falubelieknél. Akik elköltöztek, azok leginkább a családhoz mennek haza, és azt a kevés időt, amit oda tudnak szánni, nem szívesen osztják meg másokkal.

 

A másik ok, hogy az az idősebb generáció, akihez 20 éve még hazajártak a gyerekek a családdal, többségében már nem élnek. Így sokszor nincs kihez hazatérni, és nem látják értelmét csak úgy „hazamenni”.

 

Persze vannak pozitív példák is, mikor a régi ismerettségek mellett újak is születnek. Érdekes élmény volt a DAC, vagy épp az elszakított magyarság témakörében új embereket megismerni. Mert a falunapok végülis remek alkalmat biztosítanak a beszélgetésekre!

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: ugod.hu/illusztráció

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!