Nyitókép forrása: mandiner.hu

 

…hogy nem szabad minden kattintásvadász címnek, hírnek, agyament elméletnek bedőlni. Ugye mindannyian hallottuk már, hogy Mária Terézia, Mátyás király, Csák Máté meg kit tudja még ki volt szlovák, csak éppen ő maga nem tudott róla. De ne legyünk egyoldalúak, saját házunk táján sem ismeretlenek a történelmi mítoszok.

 

Máig csengnek a fülemben Szaniszló Ferenc tudományosan „teljesen megalapozott” szavai, melyek egykori műsorában, a Világpanorámában hangzottak el. E szavak kíséretében jelentkezett be akkor: „Mi, sumérok, szkíták, etruszkok, kelták, hunok, vagyis magyarok, megszenvedtük választottságunkat.”

 

Ne essen félreértés, nem akarom elvitatni például a hun vagy az avar rokonságot, esetleg leszármazást, mert eddig ugyan megnyugtatóan bizonyítani senki sem tudta, de cáfolni sem. De azért az mégis nevetséges, hogy lassan az önjelölt történészek az eszkimókat meg a pirézeket is bevonják az őstörténetünkbe, s van, aki ezt erős fűszerezéssel ugyan, de csont nélkül beveszi. Sovány vigasz, hogy nálunk nem tudományos berkekben folyik a néphülyítés, bezzeg a románoknál…

 hirdetes_810x300  

 

Úgy gondolja az ember, hogy minél jobban haladunk előre az időben, annál tájékozottabbak leszünk, minden háztartásban elérhető az internet, az ébredés után két perccel a toaletten bárki átböngészheti, hogy mi történt este tíztől reggel hatig a közösségi oldalakon, amíg aludt. Még kinevettem, mikor a 90-es évek végén a hetvenéves idős bácsi, nevezhetjük szociológusnak is, azon sopánkodott a TV-ben, hogy milyen veszélyeket rejt magában az internet. Kinevettem, gondoltam, maradi az öreg. Pedig milyen igaza volt.

 

Sajnos, a világhálón lepraként terjednek a fake híreket trágyaként a nyakunkba ömlesztő kamuoldalak álhírei, de valamiért néhányan nem érzik meg orrfacsaró szagát. Pedig nyilvánvaló, hogy valami bűzlik. Ugye, mindenki találkozott már hasonló vicces nevű, hatásvadász oldalakkal: tudnodkellmerthanemolvasodelholnapmarkeso.hu, monddelaszomszednakismertfelhaborito.com, kattincsgyorsanoszdeszneku.info stb.

 

Nem csak a portál, de az ott olvasható „cikkek” címe is hatásvadász: ezt látnod kell, tudósok kiderítették, hogy…; de az sem ritka, hogy valakinek a halálhírét keltik. Milyen kiváló érzés lehet, ha a reggeli kávé mellett azt olvasod, hogy tegnap szívrohamot kaptál, holnapután temetnek, s a nem létező feleséged ezért alkoholista lett. Ezeket az oldalakat megszokhattuk, nincs közük a valósához, a tudományhoz, a hírközléshez, még egy egyszerű impresszum sem található rajtuk.

 

Románia egy kiváló ország, csak éppen az 1920-at megelőző határai között szeretjük a legjobban, de Moldova (Kis-Románia) sem panaszkodhat. Most tényleg jár a taps, ugyanis egy moldovai román történész szintet lépett a konteók világában, a tudomány berkeibe csempészte a oláh népballadák legszebb gyöngyszemét. Tragédia a vége, mármint a tudomány szempontjából.

 

Egy román oktató szerint az első emberek a Földön bizony románul beszéltek. A moldovai Közigazgatási Akadémia főrektor-helyettese, Andrei Groza, aki mellesleg a történettudományok doktora több éves kutatás után jutott erre a nem mindennapi felfedezésre – persze kézzelfogható bizonyítékok nélkül, de minek is az…

 

A dákoromán kontinuitás népmeséjét is überelő lázálom szerint olyannyira ősnyelv a román, hogy még a szanszkrit, a latin és az ógörög is csak később keletkezett. A román a köznép nyelve volt, az előzőekben felsorolt nyelveket csak az elit használta – mindez pedig Bizáncban történt. Tehát pár évre vagyunk csupán attól, hogy derék oláh történészek kiderítik, hogy nem csak Erdély, a Római Birodalom meg Jézus volt román, hanem a Bizánci Birodalom is. És nem az a baj, hogy léteznek ilyen konteók, hanem hogy ezek már tudományos akadémiák, egyetemek világában születnek. Mindenki nyugodjon le, csak a hagyomány folytatódik: hisz Ceaușescu félanalfabéta neje is elismert kémikus lehetett, holott a víz kémiai képletét sem ismerte.

 

Úgy látszik, van egy ország Európában, ahol kamuhírportálok főszerkesztői is rektor-helyettesi posztot tölthetnek be, s lehetnek megbecsült tudósok. Hála az égnek, nálunk még nem román szelek fújnak e tekintetben, de sokan hisznek a mesékben, s nyakra-főre osztogatják a képtelenebbnél képtelenebb történeteket, legyen szó akár a magyar őstörténetről.

 

A mi történelmünk azonban nem szorul sminkelésre, szépítésre, épp elég színes e nélkül is, van mire büszkének lennünk. Ha nem tudod, melyek azok a portálok, melyek átvernek téged, látogasd meg az erre szakosodott Urbanlegends oldalát, mely csokorba szedte a különböző konteókat, hoaxokat, álhíreket gyártó portálokat. Ne adj esélyt a Groza-féléknek!

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.