Nyitókép forrása: venergetike.sk

 

Peter Pellegrini hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, milyen szociális csomagokról folyik tárgyalás a koalíciós partnerek között. A dolog érdekessége nem is annyira a bejelentés tartalma volt, hanem hogy ezúttal nem Robert Fico és legközelebbi párttársai kapták meg ezt a kitüntető lehetőséget, hanem Pellegrini.

 

Az már hónapok óta egyértelmű, hogy a Fico-Pellegrini tandem nem működik. A két politikus már nagyon régen szerepelt együtt a kamerák előtt, a médián keresztül pedig mindketten tettek a másikra nézve problémás kijelentéseket. Például, amikor Pellegrini Fico lakását és költözését firtatta, vagy mikor Fico az új pénzügyminiszter kapcsán kijelentette, hogy nem a kormányfőé, hanem a Smer elnökségéé a végső döntés.

 

Az igazi nagy változás az elnökválasztás második fordulója után jött. Čaputová egyértelmű győzelme, és a smeres jelölt, Šefčovič – valójában számára megkönnyebbülést jelentő – veresége rámutatott, hogy Robert Fico vezérpozíciója ugyan jelent még bizonyos garanciát az oligarcháknak, ha a közpénzekhez való hozzáférésről van szó, de már nem lehet vele választásokat nyerni. Legalábbis úgy nem, hogy megkerülhetetlen legyen a kormányalakításnál.

 hirdetes_300x300  

 

Ráadásul, a választások estéjén hozták nyilvánosságra azt a felmérést, amely Fico megbízhatóságának súlyos leépülését mutatta ki. Jelzésértékű, hogy két nappal később, április 2-án, főszerkesztőváltás következett be a baloldali, Smerhez közel álló Pravdánál. Annál a Pravdánál, amely kínosan ügyelt arra Pellegrini kormányfővé való kinevezése után, hogy véletlenül se adjon teret a fiatal miniszterelnöknek. Az államfőválasztás után azonban ez megváltozott, a Trump-Pellegrini találkozót követően pedig a Pravda internetes kiadását szó szerint Pellegrini uralta.

 

És még egy fontos változást érdemes kiemelni. Pellegrini hétfői sajtótájékoztatója ugyan nem nélkülözte a Fico-féle elemeket (Kiska bírálata), mégsem a nyugdíjasoknak kedvező intézkedések kapták a főszerepet, ahogy azt a Smernél korábban megszokhattuk, hanem a családok (az, hogy ezek az intézkedések jók- vagy elégségesek-e, más kérdés): szülői támogatás emelése, kiselsősök tanszereihez való hozzájárulás, stb.

 

Az elmozdulás látványos, ám mégsem beszélhetünk fordulatról. Fico sérült vad ugyan, de még nagy a befolyása, ráadásul Pellegrini mellett nem állt ott egy smeres pártvezető sem a sajtótájékoztatón, mint ahogy az Fico esetében rendszeresen megtörténik.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.