Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Az nem kétséges, hogy Szlovákia a Visegrádi Négyek leggyengébb láncszeme. Orbán Viktor udvariasan ezt úgy fogalmazta meg, hogy a szlovákok mélyebb szálakon kötődnek az EU-hoz, mélyebben integráltak, mint a többi visegrádi ország. Például az euró miatt.

 

Bugár Béla, aki épp most akar koalícióra lépni a Fidesszel partneri viszonyt ápoló MKP-val, gyakorlatilag tekintélyuralmi rendszernek nevezte Magyarországot. Ezzel Bugár Béla besorakozott a balliberálisok táborába. Bár a Most-Híd papíron az Európai Néppárt tagja, és jobboldalinak is tartja magát, politikai világnézete teljesen balliberális.

 

Lehet azt mondani, hogy csak azért mondja, amit mond, hogy a szlovákok szemében Orbán-ellenesnek tűnjön. Tekintve, hogy szlovák szavazói is vannak. Azt is lehetne mondani, hogy csak a konkurens (?) MKP magyar kormányhoz fűződő kapcsolatát irigyli. Esetleg emiatt a világnézet miatt támogatják egyes szponzorai (nem biztos, hogy így van).

 hirdetes_810x300  

 

Tény azonban, hogy a kormánypártok közül egyedül a Most-Híd támadja a magyar kormányt „jogállamiság kérdésében”, mégpedig úgy, hogy egy jogállam szempontjából jóval veszélyesebb formációt segített hatalomra 2016-ban.

 

Bugár Béla úgy viselkedik, mint a legtöbb kelet-európai liberális. Azt harsogja, hogy nem akar egy külföldi kormány „vazallusa” lenni, közben újságíró-gyilkosság, nemzetközi emberrablásban való részvétel, sokmilliós csalások, magasrangú politikusokhoz kötődő szervezettbűnözés és sok más szenny tapad az elmúlt három és fél év kormányzati időszakához. És persze, készséggel kiszolgálja a nyugatról érkező tőkét, sőt, segít megoldani problémáikat. Például azzal, hogy nem tesz semmit a szlovákiai gazdák, és a csallóközi vízkészlet védelme érdekében.

 

Ha a Most-Híd újra bekerül a parlamentbe, aligha lesz Magyarország barátja. Talán még hízelegni is fog azoknak az erőknek, akiknek segítésével előnyökre tehet szert, és ha ennek az az ára – márpedig ez az egyik ára –, hogy magyarként szidalmaznia kell a magyar kormányt, megteszi – megtette eddig is.

 

Egy ilyen világnézetű pártnak, mint amilyen a mostani Most-Híd, egy gyenge Visegrádi Négyek áll érdekében, mert a V4 egysége problémát jelent mind Nyugat-Európának, mint Oroszországnak. Ők pedig retorikában eddig mindig a nyugati országok felsőbbrendűségét hangoztatták.

 

Akkor most ki akar lenni kinek a vazallusa?

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 39 olvasónak tetszik ez a cikk.