Nyitókép forrása: DenníkN.sk

 

Ami Marián Kočner üzenetváltásaiból kiderül, az nem csak Bugár Bélára mért katasztrofális csapást, hanem az egész Most-Hídra. A összefogásról szóló tárgyalások közepén az MKP válaszút elé került: vagy cinkos lesz, vagy nem. Pont.

 

A Kočner-féle kommunikáció arra mutat rá, hogy a Most-Híd elnöke a kormánykoalíció megmentéséről tárgyalhatott azzal a személlyel, aki a vád szerint megrendelte egy ellenzéki újságíró meggyilkolását, más újságírókat figyeltetett meg, közvetlen kapcsolatban volt Robert Ficoval és érdekében állt minden áron fenntartani a Smer hatalmát.

 

Gál Gábor sem lehet teljesen nyugodt, Kočner elszólásából, miszerint „bárki lesz is Žitňanská utódja, Jankovská fogja vezetni a minisztériumot”, egyértelműen kiderül, hogyan is osztódtak le a lapok valójában a kormánykoalícióban. És hogy milyen politikát is folytatnak a magukat magyar képviselőknek vallók.

 hirdetes_300x300  

 

És ott van Menyhárt József, az MKP elnöke, aki épp tegnap tett közzé egy bejegyzést a Facebookon, amelyben azt írja,

 

A Smer egyenlő a korrupcióval, aki segít neki, az pedig nem az ország polgárainak érdekeit védi: ezt a kormányt kell leváltani fél év múlva!

 

Közben meg az ő vezetése alatt zajlanak a tárgyalások a Most-Híddal, amely a most napvilágra került üzenetváltások szerint teljes mértékben összekötötte a sorsát a Smerrel.

 

Kočner szerdán nyilvánosságra hozott üzeneteinek is volt egy érdekes kulcsmondata: „Kormányok jönnek-mennek, de mi maradunk. Ez most is így lesz”. Mi sem árulkodik jobban a szlovákiai demokrácia állapotáról mint az, hogy a politikusok mögött álló érdekcsoportok egyik embere nyíltan beszél arról, hogy ők kirobbanthatatlanok, és bármilyen kormány jön, hatalmon maradnak. Magyarul: nincsenek tényleges választások, csak szavazás van.

 

Sokszor lepődtünk már meg, mégis: ma már nehéz elképzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy a parlamenti küszöb alá süllyedt Most-Híd képes felhúzni magát 5 százalék fölé, és eljátszani a királycsinálót, esetleg újra hatalomra segíteni azokat a pártokat, akik kiszolgálják a fent említett érdekcsoportokat.

 

A kérdés az, hogy a vegyespárt gyorsuló haldoklásához csatlakozik-e az MKP. Ha folytatják a tárgyalásokat, akkor cinkosokká válnak, és ugyanúgy járnak, mint a Most-Híd a Smerrel. Bugár Béla politikai értelemben fertőző, a vele való együttműködés egyértelmű jele annak, hogy a választók helyett a háttérben álló oligarchák érdekei érvényesülnek.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.