Nyitókép: korkep-collage

 

Aggódom, mert a felvidéki magyarság az elmúlt 30 év alatt eljutott odáig, hogy jövőre megismételheti az egyszer már elkövetett, jól ismert hibákat. Mindezt az azóta felnőtt, fiatal generáció tagjaival.

 

Aggódom, mert ami a szemünk előtt játszódik, az az elmúlt évtizedek tehetetlenségében megedződött politikusok és a mögöttük álló oligarchák hatalomátmentési kísérlete, amihez az újonnan érkező fiatalok meggyőződéssel asszisztálnak.

 

1998 helyett 2019 újra

 hirdetes_300x300  

 

1998. Ez az a bűvös évszám, melynek varázserejében 2020-ban is bíznak a parlamentbe igyekvő parlamenten kívüliek. 1998-ban ugyanis összefogott az ország Mečiar ellen, és összefogtak a magyarok is a demokrácia érdekében. Az eredmény: a magyarság kormányra került, majd azóta többször is. Csak sajnos felkészületlenül. Soha nem tudták igazán, mit és hogyan is akarnak pontosan. Csak annyit, hogy ott akarnak lenni. Többségük azóta is ott ragadt.

 

Az eredmény jól ismert. Gazdasági, infrastrukturális, egészségügyi, mi több, szellemileg is az országos átlagnál elmaradottabb Dél-Szlovákia, és gazdagodó oligarchák. Főleg ketten váltak az elmúlt harminc év nyerteseivé. Az egyiket Czucz Istvánnak (Štefannak), a másikat Világi Oszkárnak hívják. De a szintén a politikából rajtolt Zászlós Gábor, és a felvidéki magyar politikai paletta és gazdasági holdudvar nagy része (tisztelet a kivételeknek) sem panaszkodhatott. Élték átlagon felüli jómódú életüket.

 

Túlélni bármi áron

 

És folytatódott volna az egész az idők végezetéig, ha közben annyira hiteltelenné nem válnak, hogy saját politikai és gazdasági túlélésük kerül veszélybe. Bármilyen lehetséges együttműködési kísérlet ellenére is.

 

Aggódom, mert 2020 nem 1998-at, hanem 2019 csúfos politikai csalódását (EP-választás) hozhatja.

 

Azért is aggódom, mert az elmúlt években mesésen meggazdagodott oligarchák ugyanazt a forgatókönyvet húzták elő, mint korábban. Mindegy hogy kikkel, mindegy hogy program és elvek nélkül, CSAK KERÜLJÜNK ODA, MERT MEGSZOKTUK A HATALOMBÓL SZÁRMAZÓ ELŐNYÖKET.

 

A fiatalok csak játékszerek

 

Így kevesebb, mint két hónappal a választási listák leadása előtt még csak a pénzemberek által meghirdetett ötödik párt bejegyzésére várunk, miközben sem egyezség, sem közös program, se semmi nincs a láthatáron. Csak a riadalom. Mert MUSZÁJ BEKERÜLNI A PARLAMENTBE!

 

Így már fel sem tűnik, mi több, ez lett a norma, hogy egymást többszörösen, kölcsönösen eláruló politikusok tolakodnak a közös listára. Mint ahogy az sem  hogy a fiatalok észre sem veszik, hogy játékszerek.

 

Aggódom, mert Dél-Szlovákia az elmúlt 30 év alatt leszakadt, de a politikából hasznot húzó pénzemberek szinte megkerülhetetlenné váltak. És ma már politikusainknak is diktálnak. Újságcikkben előre fenyegetve, hogy mi készül. Az ilyesmi még Magyarországon is elképzelhetetlen. Simicska Lajos megpróbálta, ismerjük az eredményt.

 

Világi Oszkár: Dél

 

Engedjük?

 

Eközben a kellően feltüzelt, nulla országos politikai tapasztalattal rendelkező új hullám tagjai büszkén fotózkodnak a legismertebb oligarcha embereivel. A Kovács Gyurikkal, akikből hamarosan több is jön.

 

Aggódom, mert azt látom, hogy a felvidéki magyar politika az elmúlt 30 évben nem tanult semmit. Mi több, ugyanazoknak a hibáknak az elkövetésére készül.

 

Már ha mi, választók engedjük.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 36 olvasónak tetszik ez a cikk.