Stadionhiszti - Körkép.sk
Vélemény

Stadionhiszti

Nem a fociról magáról szeretnék elemzést írni. Az évtizedek óta tartó sikertelenségek okai nem csak a mában gyökereznek

Nyitókép: origo.hu

 

Tavaly november 25-én adták át az újjáépített Puskás Arénát, amelyet egy Uruguay elleni meccsel nyitott meg a válogatott. A mérkőzés a Suarez csapat győzelmét hozta, ami ismerve az erőfölényeket nem okozott meglepetést. Nem a fociról magáról szeretnék elemzést írni. Az évtizedek óta tartó sikertelenségek okai nem csak a mában gyökereznek, a világ labdarúgása vagy három évtizede elrobogott mellettünk. Hiányos a szakmai képzés, az utánpótlás nevelés, nem mellesleg a fiatal tehetségek nem professzionális hozzáállása is.

 

A mára főleg kétpólusúvá vált anyaországnak e sporttörténelmi esemény kapcsán ismét voltak fanyalgói. A kimeríthetetlen panaszáradatok tárházából újra csőre töltötték a sivalkodás nehézágyúit. Az internet és a média főleg baloldali européer gondolkodás ászai ismét a lélegeztetőgépek fontosságára hívták fel a figyelmet.

 

Mivel szerintük ma Magyarországon ezekből óriási hiány van, és csak akkor épülhet valami, ha ezen felül még minden utcasarokról eltűnnek a mélyszegénységben élő éhező gyerekek tízezrei. Az érvrendszerük visszatérő lózungjai még a CT, mammográf és minden községbe egy szuperkórház. Az igazság valahol mindig a két tábor érvelése között van.

 

Tény, hogy a magyar egészségügy és szociális ellátórendszer további fejlesztéseket igényel. De senki sem gondolhatja, hogy ez valaha majd befejezett történet lesz és addig minden  más, ami egy ország javát szolgálja, a parlagon heverjen. A magyar kormány több ezermilliárd forintot fordított már az egészségügy modernizációjára.

 

Mivel ez egy olyan ágazat, ami hasznot nem termel az eredmények nem olyan látványosak, mint egy impozáns új épület. A másként gondolkodóknak azt kéne felfogniuk, hogy a sportra fordított milliók a jövőbe befektetett forintok. A modern létesítmények ösztönzőleg hatnak az ifjúságra, akiknek próbálják az egészséges és kiegyensúlyozott élethez a lehető legjobb feltételeket megteremteni. Nem mellesleg országimázs építésére is kiválóan alkalmasak. Egy sikeres nemzetközi sportesemény megrendezése hatással van a turizmusra, vagy akár egy kevésbé ismert régió is reflektorfénybe kerülhet így.

 

Legfőbb ellenérvként a stadionfejlesztésekkel kapcsolatban a jelenlegi magyar labdarúgás dicstelen mivoltát szokták felhozni. Azzal még egyet is lehet érteni, hogy ettől vannak eredményesebb sportok.Viszont nem elhanyagolható tény, hogy bár játékosaink nemzetközi szinten nem képviselnek komoly minőséget a foci még így is az egyik legnépszerűbb sportág.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt puskas arena, uruguay
A megnyitóra is több mint 60 ezren váltottak jegyet. Kép: Nemzeti Sport

 

Lám a megnyitóra is több mint 60 ezren váltottak jegyet. Egy jó szereplésnek van egy nem elhanyagolható hozadéka. Közösségépítés, identitástudat erősítése. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokság még azokat is lázba hozta, akik a labdarúgással még köszönő viszonyba sincsenek.

 

Az anyaországban kávézók, terek, művelődési házak teltek meg emberek százaival. A lelkesedés futótűzként terjedt és nem állt meg a jelenlegi gúnyhatárokon. Felvidékiként jó volt látni, hogy szülőfalumban több házra is kikerült az eddig a fiókokban porosodó nemzeti lobogó.

 

Ipolyságon végre nem a szlovák jégkorong válogatott volt a téma, hanem a Csemadok épületében közös szurkolásra jöttek össze a helyi magyarok.

 

 

Kárpát-medence szerte zúgott a ria ria Hungária. A Puskás Aréna minden magyar nemzeti büszkesége kell, hogy legyen. Nem csak a 11 „falábúnak” épült az ellenzék adójából, ahogy szeretik azt hangoztatni. Hanem mindenkinek, akik magyar és mindenki pénzéből. Múzeumokra, operára, balettra, színházra, könyvtárra is jelentős pénzeket fordít a magyar állam. Vannak rétegek, akiknek nehéz megemészteni azt, ha egy ország sikeres. Ezért a legfőbb tevékenységük abban merül ki, ha szabotálhatnak valamit.

 

Egy évtizedes franciaországi kint tartózkodás után állíthatom. A várólisták ott is több hónaposak. Egy akut veseköves ismerősöm komoly görcsökkel kínlódva volt kénytelen egy egésznapot végigülni egy váróteremben mire végre szólították.

 

Magyarország abban a speciális helyzetben van, hogy van egy oldal, aki minden fórumot kihasználva próbálja az országot rossz színben feltüntetni, még akkor is ha a nemzeti érdek ezt felülírná. Régen ezért lámpavas járt. Ma már ők a „demokraták”. Mindaddig, amíg valaki nincs más véleményen.

 

Dian Csaba          

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

VargaS
2020. jan. 28. 14:42

A zsebek megtömése a stadion építések lényege félnótás gázszerelőkön keresztül.

Zempléni Péter
2020. jan. 28. 17:04

A heti Orbánpropaganda sikeresen teljesítve! Ldhet a kasszához fáradni! Seggnyalok! Szégyelljétek magatokat

Dian Csaba
2020. jan. 28. 19:02

Zempléni Péter. A heti fröccsögésed teljesítve. Volt már cikk ami tetszett a Körképen vagy csak ide jársz rinyálni ? Máskülönben nem vagyok Orbán pàrti. Csodàlkoznál,hogy kivel is szimpatizálok. Erről ennyit ;)

Zempléni Péter
2020. jan. 28. 20:19

Az írásod magáért beszél. Azok a stadionok az EU egyik legszegényebb országában épültek az adófizetők pénzéből ,mindegyik túlárazva .Beleértve az Orbán ház szomszédságában álló túlméretezett monstrumot és a Puskás stadiont is melyet szintén közpénzből tartanak fenn. A magyar foci színvonalából aódóan képtelen megtölteni. A tömegsport számára zártak. Egy országban ahol az egészségügy, az oktatás, a szociális állapotok, az infrastruktúra olyan alacsony színvonsaú , szegényes a korrupció pedig maga a rendszer lényege mint Magyarországon nem demagógia azt mondani, hogy talán nem a stadionépítkezésnek kellene prioritást élvezni.. Ez nem azt jelenti, hogy semmit nem kellene rákölteni,de mint egy családban egy értelmes sorrendet és arányt kellene megtalálni. Egy újságíró pedig ne kritizálja az olvasóit mert az olyan lenne,mintha a focista fütyülné ki a meccs nézőit!Súlyos szereptévesztés!

  Dian Csaba
  2020. jan. 28. 22:55

  Már elnézést. Semmilyen szereptévesztés nincs. Írtam egy véleménycikket. Ahogy én látom. Amivel természetesen nem kell egyetérteni. De az első hozzàszólásban engem ezèrt seggnyalózni nem a cikkemre való reflektálás ès az abban leírtakra hanem személyeskedés.

Gömöri Norbert
2020. jan. 28. 21:42

Az oktatásba , egészségügybe, infrastruktúrába fektetett pénzek pláne a jövőbe fektetett tőke. Amilyen a ma iskolája, olyan a jövő társadalma.Ezt Szentgyörgyi Albert mondta.Elnézést ha nem szó szerint idéztem csak tartalmilag. A foci az valóban a legnépszerűbb sport de azt kétlem, hogy a magyar.Ezt a nézőszámok példásan mutatják.Az emberek rajonganak az angol, spanyol, német, olasz fociért. A gyerekek is onnan választanak kedvencet.Igaz ott van színvonsal és s stadionok nem közpénzből épültek és vannak fenntartva, miként a játékosok sem abból kapják a meg nem érdemelt fizetésüket.

Lebo Bugár
2020. jan. 28. 21:59

@Zempléni - egy életen át a te iskoláztatásod is közpénzböl volt, a te egészségügyi ellátásod is közpénzböl volt, a te öregkori gondozásod is közpénzböl lesz, mégse rójuk fel neked mi többiek, pedig mindért kár volt és lesz. Iskoláztatásodért azért, mert a kommentjeid alapján megmaradtál hülyének, egészségügyi ellátásodért azért, mert megradtál elmebetegnek, az idöskori gondozásodért meg azért, mert ha maga Cindy Crawford is gondozna egy szál tangában, te megmaradsz ugyanaz a rigolyás, mindenre és mindenkire (föleg ha az illetöt Orbánnak hívják) haragudó a poharat mindig félig üresnek látó szánalmas embernek - és ezért nem érdemes az ilyenekkel mint te még csak meg sem próbálni dialógust kezdeményezni. Én Csabatol ellentetben Orbán párti vagyok és nyiltan vállalom, mert az elmúlt évszázadok egyik legnagyobb magyarja és ezzel vagyunk így egy páran - szám szerint 2/3-an Magyarországon és 95 százaléknyian a határokon túl. Ez van, békülj meg ezzel, hidd el mindenki jobban jár majd!;)

  Zempléni Péter
  2020. jan. 28. 23:10

  Ennyi örömöd legyen az életben! A2/3-ad csak a mandátumok 2/3-a és nem a szavazók és főként nem a lakosság 2/3-a! Sok ilyen rajongó hódolattal tisztelve szeretett vezért látott már a történelem.Sem ők sem rajongóik nem kerültek a történelem arany oldalaira. Lehet. , hogy dljön az idő amikor nem leszel ilyen büszke rá te sem. Addig is jó szórakozást.

   Berlin
   2020. jan. 29. 13:43

   Zempléni, Zempléni... Meg vagy keseredve. Ha az Orbán-gyűlölettel fűteni lehetne, évtizedekre garantálhatnád szűkebb régiód távhőbiztonságát. Hadd adjak egy újabb lökést a gonoszkodó hisztériádnak. Csatlakozva az előtted író fórumtársunkhoz, megismétlem: Orbán Viktorhoz hasonló képességű politikus alig született az elmúlt száz évben. Becsüljük. Törődj bele!

Jumurdzsák
2020. jan. 29. 12:26

Itt nem a Puskás stadionnal van baj. Arra természetesen szükség volt, meg a Fradi stadionra is, és talán a debrecenire is. De van sok-sok vidéki vadi új stadion, ami csak azért épült meg, mert ott lakik az adóhivatal főigazgatója, valamelyik Fideszes képviselő, közbeszerzésekből meggazdagodott oligarcha. Minek bővítik a paksi stadiont? Az a 600-700 szurkoló a nem túl régen épített "régiben" is bőven elfért. Minek NB 1-es csapat, stadion más 10-15 ezres kisvárosokban, ahol nincsenek szurkolók. És természetesen a csúcsok csúcsa: Felcsút. Azt semmivel sem lehet megmagyarázni, és ami a közpénzlopás Himalájája. Természetesen az államtól függő cégek abszolút önkéntes alapon ötnik bele a milliárdokat...

Fehér István
2020. jan. 29. 15:45

Csaba! Sokan vannak, akiket semmivel és semmiről nem lehet meggyőzni. Ne foglalkozz vele, nincs semmi értelme! A cikkedhez pedig gratulálok!

Zempléni Péter
2020. feb. 03. 16:20

Berlin! Szeresd, de nagyon!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket