Nyitókép: Buday Mária felvétele

 

Időnként nosztalgiázva gondolok vissza a hetvenes, nyolcvanas évekre. Nem, nem sírom vissza a szocializmust, Isten őrizz! De a kisboltok állandósága az tagadhatatlanul jó volt. A rendszerváltást követően alig tudtam megszokni, hogy némelyek egyszer csak eltűnnek, helyükbe mások lépnek, aztán megint mások, és egy adott helyen sosem azt találom, amit éppen keresek. Ám a lakótelepi élelmiszerboltunk hosszú évtizedekig állandónak bizonyult. Aztán hirtelen bezárásával hónapokig elnyúló kényelmetlenség érte a környék lakóit.

 

Történt ugyanis, hogy augusztus végén csődöt mondott Komárom legnagyobb lakótelepének, a hetesnek egyik, szóbanforgó központi élelmiszerboltja. Érezhető volt már hónapokkal korábban, hogy nem megy az üzlet, de nem hallottunk semmi konkrétumot.

 

A lakótelep a hetvenes évek derekán épült, majd’ fél évszázada, s a szoci akkori tervezői tudták, hogy az itt élő  néhányezer embernek élelmiszerre lesz szüksége. Az pedig nagyon jó dolog, ha napi szükségletét a közvetlen környezetében tudja beszerezni. Az Eötvös utcai 64-es bolt hosszú évtizedekig rendületlenül szolgálta vásárlóit, amellett is, hogy üzletláncok sora váltakozott vezetésében.

 hirdetes_300x300  

 

fotó: Buday Mária

 

A rendszerváltást követően előbb a CBA Slovakia üzlethálózathoz tartozott, aztán néhány évig Cent néven szerepelt, végül a 2019-es év elejétől egy lengyel cég Potraviny Kačka néven üzemeltette. Vagyis inkább csak leépítette, mert kacsa volt az egész működése, így kisbetűvel … A polcokról folyamatosan tűnt el az áru, egyre nagyobb üres, tágas tér fogadta a vásárlókat … Aztán szeptember közepén néhány napig 50 %-os engedménnyel kínálták a meglévő készletet, végül bezárt a bolt. Mint megtudtuk, a Kačka tulajdonosai javaslatot tettek a csődeljárás beindítására saját üzletláncuk ellen …

 

fotó: Buday Mária

 

A környéken élő nép reménykedett, hogy a bolt ajtai hamarosan megnyílnak. Persze, sokan voltak olyanok is, akiket ez az állapot nem zavart, mondván, van bolt elég. Így igaz, elég nagy a választék, a rendszerváltozást követően egymás után épültek a városon kívüli hatalmas szupermarketek, melyek mágnesként vonzzák a tömegeket. Az utóbbi két évtizedben kedvelt hétvégi programmá vált  e nagyáruházak felkeresése, főként azon népréteg körében, amelynek erre igénye, módja, lehetősége van.  

 

fotó: Buday Mária

 

Viszont sokan élnek a városban nyugdíjasok, idősek, betegek ( közülük többen magányosak ) akiknek komoly nehézséget okoz, hogy rendszeresen távolabbi boltokba járjanak vásárolni. És autója sincs mindenkinek …  A hetesi bolt bezárása óta idős, beteg, mozgáskorlátozott nénikék gyakran taxival indultak szükségleteik beszerzésére. Ennek kapcsán többször felmerült bennem a kérdés: manapság, a piacgazdaság hatalmas sodrásában állami, megyei  önkormányzati szinten senki nem felel azért, hogy az emberek élőkörnyezetében lévő élelmiszerboltok működőképesek legyenek ?
Persze tudom én, ez csak egy csöpp a tengernyi gondból, bajból, ami e kis országban orvoslásra vár  …

 

fotó: Buday Mária

 

Hónapok teltek el a komáromi Eötvös utca külső harmadában bolt nélkül, s a nép már aggódott. – Lehet, hogy itt is egy játéktermet nyitnak majd ? … De szerencsére ez a variáció nem jött be … Idén januárban a csődbe ment Kačka élelmiszerboltot a szlovák Terno üzletlánc vette át, s az elmúlt hét végén nyitotta meg. A komáromi hetes lakótelep népe végtelenül örül:  van ismét boltunk! Az üzletlánc fő vonzereje pedig, hogy az embereknek saját lakókörnyezetükben friss árut ígér. Ezt hirdeti jelmondatuk is : „Szerencsére közel” … Nos, e fontos szempontot máris teljesítették. A többi meg majd úgyis később derül ki.

 

fotó: Buday Mária

 

Logójuk pedig fehér alapon egy zöld lóhere, ami remélhetőleg szerencsét hoz, és mellette a nevük -TERNO – élénk pirossal. Csodaszép színek! … Persze gondolatbeli emocionális képzettársításomnak a fenti témához az ég világon semmi köze. Mégis, ránézni is gyönyörűség.

 

fotó: Buday Mária

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.