Nyitókép: blogstar.hu

 

Mostanában az emberek egyre gyakrabban követik a hírközlő eszközök anyagait: nézik a televíziót, hallgatják a rádiót, olvassák az elektronikus meg az írott sajtót. Figyelik a koronavírus válságstábjainak napi sajtótájékoztatóit: beszámolóit, intéseit, figyelmeztetéseit, jótanácsait. Mi, felvidéki magyarok abban az előnyös helyzetben vagyunk, hogy több ország hírforrásait is tudjuk követni: magyar, szlovák és cseh nyelven elsősorban, de már sokan egy-egy világnyelven is tudnak informálódni.

 

Lehet ám ezek között a közlemények között sok furcsaságot is hallani. Például azt, hogy az olaszok most már fegyelmezettek, nem igen hagyják el otthonaikat, de nem akarnak letargiába sem esni. Ezért megtelnek a balkonok emberekkel, s megható, ahogy szebbnél szebb erkélyi zenéléssel szórakoztatják egymást. S mindezt egyesek számunkra is követendőnek tartják, ajánlva eme búfeledést.

 

És nem tudom már, melyeik tévécsatornán hallottam az egyik sajtótájékoztatón elhangzottakat, miszerint valaki azt kérdezte a haza bölcseitől, hogy ha már ő nem mehet ki a házból, cigarettázhat-e az erkélyen? A főnök szellemeskedve ajánlotta, hogy csak szívja ott a szivart nyugodtan.

 hirdetes_300x300  

 

Hát igen itt tartunk! Elsősorban a hatvan éven felülieknek nem ajánlják, hogy elhagyják otthonaikat. De akkor mit tegyenek? Főleg akkor, ha az erkélyre veszélyesebb kimenni, mint mondjuk egy-egy órára a szabadba. Mert vegyük azt, hogy ha a vénülő emberfia friss levegőt akar szívni, akkor bizony néhányszor 15-20 percre ki kell nyitnia az erkélyajtót, s ott valamimód feltöltődnie. De ha mondjuk az ötödik emeleten lakik, s alatta, felette, jobbra és balra megtelnek a lodzsiák  nótázó dalnokokkal, s ott a szivarukkal is pöfékelnek, akkor hová meneküljön?

 

De sok helyen árad a füst az egymástól alig egy méterre elhelyezkedő nyílászárókon is; ifjú urak és dámák ontják a cigarettafüstöt, s takarodnak kifelé a másfajta bacilusaik-vírusaik is. Nos, mindez nem árt-e többet annál, mintha kimennénk a szabadba, a távolabbi friss levegőre meg a tavaszi napfényre?

 

Ha mégsem jó az ötlet és a feltevés, akkor talán az előbb említetteknek kellene kigyalogolniuk a lakótömböktől távolabbra eső eldugottabb helyekre. Hogy legalább másoknak ne ártsanak füstfelhőikkel, főleg a koronavírus ideje alatt ne!

 

Csáky Károly

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.