Nyitókép: Pravda.sk

 

Ha Pellegrini helyett ismét Fico lesz a Smer elnöke, az előző kormányfő kilép a pártból és önálló politizálásba kezd. A legerősebb ellenzéki pártban zajló folyamatok a tetszhalott MKP számára is tanulsággal szolgálhatnak.

 

Publicistaként egyre kínosabb, hogy a Magyar Közösség Pártja szinte nulla teljesítménye helyett leginkább a Körkép.sk véleménycikkei láttatják a pártot. És ez megy évek óta. Mindenesetre már a választóknak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak is feltűnt ez a fajta parazita-politizálás, mely csak a meglevő pozíciók, állami támogatások és a „stratégiai partnerségből” adódó javak szétosztására és felélésére koncentrál. Ideig óráig még.

 

A Smerre érdemes figyelni

 hirdetes_300x300  

 

A kérdés inkább az, mit hoz a jövő. Ehhez érdemes most a Smerre figyelni. Ebben segítheti az MKP-t is ez az írás.

 

Kérjük, támogasd a Körképet, hogy még több hasonló cikket írhassunk!

 

A Smerben két irányvonal vív egymással élet-halál küzdelmet. Az egyik az elmúlt 12 év hatalmi politizálását irányító Robert Fico és zsugorodó köre, a másik – nevezzük így, – az új szociáldemokrata jövőt építő Peter Pellegrini és csapata. A kettő egyre kevésbé egészíti ki egym!st, sokkal inkább kizárja.

 

2020-ra a Smer Robert Fico vezetésével légüres térbe került. Mert Kotlebáékon kívül minden demokratikus párt kizárta a velük való közös kormányzást. Ami perspektíva nélküli, örök ellenzéki jövőt jelent. Ha tetszik Ficonak, ha nem.

 

Konstruktív vagy destruktív?

 

Ez a magyarázata annak, hogy Peter Pellegrini miért szeretné átvenni a párt irányítását. Ezt akarják a struktúrák (értsd, a hatalomból eddig profitáló, és onnan kieső helyi káderek), ezt követelik a szponzorok, és ezt szeretnék Pellegrini szövetségesei is.

 

Hogy mekkora különbség van Fico és Pellegrini elfogadottsága között, az leszűrhető a felmérésekből és a kormánypártok Pellegrinihez való viszonyulásából. Míg Ficoval, amíg a Smer élén áll, kizárt bármilyen együttműködés, addig Pellegrini jóval elfogadottabb (lehet.)

 

Röviden összefoglalva: míg az egyik destruktív, a másik konstruktív politizálást folytat.

 

Magyar tanulságok

 

És ebben rejlik a tanulság a magyar szavazatokból élö pártok számára. Mely különbséget tesz a Most-Híd, az MKP és az Összefogás között. (A többi a választások óta immár formálisan is megszűnt működni.)

 

A választásokon félmillió euróval gazdagodott Összefogás már bejelentette, hogy konstruktív ellenzéki szerepre készül. Azaz, mondhatni  Pellegrini irányt vett. A Most-Híd (pl. Solymos, Ravasz, Agócs) kemény destruktív üzenetekkel operál, az MKP pedig szokás szerint át sem látja a helyzetet. Berényi leginkább öncélúan a kisebbségi kormánybiztosi posztért lobbizik, Őry mondata elején még Matovičot dicséri, a mondata végén a koalíciót kritizálja, Menyhárt pedig már csak a pártelnöki havi 3 ezer eurós fizetés és a szolgálati kocsi + ingyenbenzin megtartására koncentrál.

 

A jövőre való felkészülés a parlamenti választások másnapján kezdődik. Hogy a Smerben ezt értik, láthatjuk. És hogy a magyar politikai pártok is megérthessék, megírtuk.

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló cikket írhassunk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 34 olvasónak tetszik ez a cikk.