Albin
 • HUF: 362.26
 • USD: 1.21
 • 1 °C
 • 12 °C
Vélemény

Az MKP öt perc hírnévért feláldozta négy év stratégiai együttműködését

A pártstruktúrák levonhatják a következtetéseket, és ennek ismeretében dönthetnek majd a tisztújító közgyűlésen.

Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Amatőrizmus, hihetetlen arrogancia és kicsinyesség, amit az MKP művelt a memorandummal. Igaz, hogy nem kell meghunyászkodnia a felvidéki magyarságnak a szlovák kormány előtt, hiszen van mit helyrehozni bőven a két nemzet viszonyában, de amit a felvidéki politikai elit kedden bemutatott, az méltatlan volt Trianon emlékéhez és a magyar választókhoz, akiknek egy jelentős része éppen az MKP-ra, egy másik jelentős része pedig az OĽANO-ra adta le a voksát februárban.

 

Első hiba a képletben, hogy a baráti, nem hivatalos meghívásra egy eleve kudarcra ítélt memorandummal beállító MKP-nak nincs valódi legitimitással rendelkező vezetése. De egyúttal ez az egy pozitívum is a történtekben: a pártstruktúrák levonhatják a következtetéseket, és ennek ismeretében dönthetnek majd a tisztújító közgyűlésen.

 

Melyik kapura játszunk?

 

A második probléma a memorandummal, hogy adja magát a kérdés: az MKP átmeneti (!) vezetősége vajon ennyire korlátolt, vagy saját ügyének elárulója? Ha ugyanis azt hitte, hogy miután a memorandumról szóló hírt leközölte a hozzájuk közel álló „médium”, a szlovák sajtó majd nem kapja fel rá a fejét és használja Matovič kormányfő lejáratására, akkor politikailag alkalmatlan (Vagy épp erre játszott rá.)

 

És nem arról van szó, hogy kedveljük-e az OĽANO-t, Matovičot vagy sem. Aki olvas politikai híreket, az tudja, hogy a szlovák sajtó zöme már most egy baloldali dominanciájú következő kormánynak igyekszik megágyazni, és ugye tudjuk, mi mindent „köszönhetünk” a baloldaliaknak mi magyarok is.

 

Más szavakkal: az MKP nem csak elherdált egy nem hivatalos, baráti találkozót, amire később – némi leleményességgel és munkával – építhetett volna, hanem Szlovákia jobboldali többségű kormányát segített gyengíteni. Netán balliberális fordulatra vágyik a Magyar Közösség Pártja? Pellegrini nyilván fogékonyabb lenne a magyar ügyekre – ha jobban belegondolunk, a Smer tele van magyar kötődésekkel: Poór, Bödör…

 

Hol voltak ezek a követelések korábban?

 

Harmadszor: a memorandum elképesztően képmutató és meggondolatlan húzás volt. Nyilván a többség még emlékezik az MKP és a Most-Híd közt tavaly nyáron zajló tárgyalásokra, és azokra a feltételekre, amelyeket akkor az MKP megszabott.

 

Azok között az elvárások között sehol nem szerepelt, hogy a kormányon lévő Most-Híd vállalja fel a Beneš-dekrétumok ügyét, vagy a kettős állampolgárságot. Csak százalékokról meg posztokról ment a vita. Őry Péter akkor még azt is elnézte Ravasz Ábel most-hidas alelnöknek, hogy az élő adásban gyanúsítsa meg az MKP-t piszkos kampánypénzek használatával.

 

Arról már ne is beszéljünk, hogy azokban az időkben utasította el az MKP az OĽANO-val való együttműködést, hogy a saját és partnerei korrupciós ügyeitől kivérző Most-Hidat megmenthesse – és csak a tagságnak és a média nyomásának volt köszönhető, hogy Őryék terve nem valósult meg.

 

Simon és Sólymos

 

Nem jeleskedett ésszerűsségben Simon Zsolt (Magyar Fórum) és a frissen pártelnöknek választott Sólymos László (Most-Híd) sem. Ők Matovičot kritizálták, és a kettős állampolgárság lehetővé tételét, és a szlovák alkotmány preambulumának megváltoztatását követelték, szintén Matovič gesztusértékű találkozója után.

 

A vicc az egészben, hogy mindkét említett politikus egykor miniszter volt, és az idő alatt egy szóval sem ejtették ki a szájukon e két fontos magyar célkitűzést, de most az esélytelenek nyugalmával vetik oda követelődzően Matovičnak. Még nem volt elég rég a választási kampány, hogy ne emlékezzek, hogyan mentegetőzött Bastrnák Tibor vegyespárti frakcióvezető, hogy a kettős állampolgárságot Ficonak nem lehet felvetni, mert tabu. Akkor bezzeg megértők voltak…

 

Egyik végletből a másikba

 

A felvidéki magyarságnak követelnie kell a Beneš-dekrétumok rendezését, a kettős állampolgárságot, a preambulum megváltoztatását, a törvény és a költségvetés előtti egyenlőséget. Ez vitán felül áll.

 

Ez a memorandum ilyen formában és körülmények között “előkészítve és átadva” azonban csak öt perc hírnévre volt elegendő, hogy aztán egy egész választási ciklusra elszigetelje a magyar pártot a szlovák kormánytól. Az MKP ugyan elmondhatja, hogy volt egy memoranduma, de ennyi, nem több.

 

Mintha egyik végletből átestünk volna a másikba. Menyhárt József félt kiállni az elnökválasztási kampányban a kamerák elé, hogy előadja a felvidéki magyarok követeléseit, Őry Péter meg csak pofátlanul beletolta potenciális partnere képébe, majd szétkürtölte ország-világnak, hogy az illetőnek ne legyen más választása, mint elutasítani még a társalgás lehetőségét is. Nagyon elmés…

 

És mindezt úgy, hogy az MKP húzása rányomta bélyegét a szlovák-magyar nemzetközi kapcsolatokra, utólagosan is beárnyékolja Szijjártó Péter magyar és Ivan Korčok szlovák külügyminiszter keddi találkozóját. A magyar kormány képes volt értékelni a szlovák kormányfő gesztusát, mert tudták, hogy az mit jelent és minek az alapja lehet.

 

Mit ér az alamizsna, ha a másik kegyétől függ?

 

Hallom, olvasom, egyesek azt nehezményezik, hogy az a bizonyos „kinyújtott baráti jobb” üres volt. Hogy az MKP csak meg akarta nyitni ezeket a témákat, de elutasításra találtak. Mert ezek a témák nekünk (magyaroknak) stratégiai fontosságúak.

 

Egyet lehet érteni azokkal, akik szerint a kislépések megalkuvó politikája nem vezet eredményre. De ahogy a kettős állampolgárságról szóló írásomnál jeleztem: a megszerzett jogok semmit sem érnek, ha nem tudjuk őket megtartani, megvédeni egy kormányváltás esetén. Ahhoz viszont ütőképes politikai képviselet kell.

 

Vitázhatunk arról is, hogy mennyire racionális dolog kulcsfontosságú követelésekkel előállni akkor, amikor tényleg csak a másik fél kegyétől függ a siker. Lehet azzal is érvelni, hogy Matovič kiállhatott volna a magyarok mellett a szlovák sajtó előtt. Csakhogy a kormányfő nem tudott a memorandumról, ami nem előzetes egyeztetések eredménye volt, hanem a másik fél magánakciója, amit ráadásul saját köreiben meg is szellőztetett.

 

Nem az MKP alkalmatlan politikusainak kellett volna reflektorfénybe kerülniük, hanem a magyar stratégiai kérdéseknek kiszabadulniuk a tabu kategóriájából.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 37 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Farkas György
2020. jún. 05. 17:09

... ja, hogy itten söprögetik a kommenteket! Szevasztok...

Pali
2020. jún. 05. 17:40

Minden helyes, lehet hogy ezt nem most kellet volna megtenni /memorandum/. De en ezt mar fiatal harminc eves koromban vartam 1990- ben. Es most 60 eves vagyok. Meddig varjak meg???????????????????????????

Zoltan
2020. jún. 05. 22:08

Nincs adekvalt sullyuk ehez.

József
2020. jún. 05. 23:09

Igen, itt törölnek minden nekik nemtetszőtt...

Halász B.
2020. jún. 06. 07:30

Rz az akció is csak azt a tényt erősíti, hogy alkalmatlan tahók akiket nem véletlenül nem támogatnak szavazataikkal az emberek. Ezek után remélhetőleg ennyien sem fognak. Az ultmátumukat meg keretezzék be és azzal a szép 10-ek bandája fotóval tegyék a falra! Küldjenek egy példányt a híveiknek i belőle!

  Ezvan
  2020. jún. 06. 09:54

  A tények kedvéért a legutóbbi választásokon még mindig ők kapták a legtöbb magyar szavazatot. Hihetetlen, hogy egy pár emberkének itt az a legnagyobb problémája, hogy ki, hol és mikor adta át a megoldatlan problémák listáját, és nem az, hogy Matovic csípőből elutasította azokat. Miből gondolja valaki, hogy ha egy hónap múlva kapja meg, akkor nem ezt teszi. A cikk íróját még igyekszem megérteni, hiszen valószínűleg a találkozón Matovic támogatást ígérhetett Király Zsoltnak, ami illő meghálálni, de a többieknél számomra felfoghatatlan a dolog (talán Stockholm szindróma?). (Várom meddig marad fenn a hozzászólás és mikor törlik)

   olvaso656
   2020. jún. 06. 10:06

   Teljesen igaza van, viszont sajnos ezt a kommentet is valszeg törlik. Már csak ez a körkép stílus.

   Ez a valóság
   2020. jún. 06. 11:51

   Azért nem kellene elfeledni azt sem, hogy az említett urak/hölgyek, akik most vagánykodnak a memorandummal, a választások előtt nem igazán akartak ilyen célkitűzéseket meg követeléseket vállalni. akkor ők maguk is "nyalni" akartak Matovicnak, meg a többi jobboldali politikusnak, hogy ha véletlenül bejutnának, akkor ne legyenek kellemetlenek. Azért ne legyenek illúzióink kedves kommentelő közösség! Ha meglett volna az 5 százalék, ez a memorandum szépen a fiókban marad, elő se kerül, mert Őry meg a vőfély, meg a többi szerencsétlen, magát politikusnak tituláló személy örült volna, mint majom a farkának, hogy micsoda fizetést fognak kapni 4 évig, és pont. Pont mint Bugár, meg Csáky, meg a többiek, míg ott voltak a vályúnál. Most csapkodnak az asztalra? Az esélytelenek nyugalmával? Ha a választások előtt dobják be, valszeg bent vannak a parlamentben - már ha tényleg annyian vélik brutál helyesnek a mostani lépést, mint amennyien kommentelnek. Akkor érdekes módon senki nem akarta közülük megoldani se a Benes-dekrétumokat, se az autonómiát, se a többit. Most meg magyar körzetet akarnak? amit majd ők irányítanak? hát kösz, de nekem biztos nem kell olyan módon magyar körzet, hogy ők teszik oda magukat, meg a feleségeiket, meg a rokonaikat, akik lehet, hogy full semmi hozzáértést nem tudnak felmutatni, épp csak jól jön a pénz, meg a visszaosztás. gondolkozzunk már egy lépéssel tovább!

   Ezvan
   2020. jún. 06. 14:03

   Kedves "Ez a valóság"! Nem tisztem és nem is akarok én senkit megvédeni és főleg nem az említett urakat, de olvasta Ön az MKÖ (MKP) választási programját? Tudomásom szerint az összes pont a memorandumból megjelent ebben a programban (ha tévedek, kérem javítson ki). Tehát semmi újat nem kértek, csak amit a programban is ígértek (Mellékesen az Összefogásnak – Mőzes Szabolcs, Magyar Főrumnak – Simon Zsolt is ez volt a közös választási programja. Most pedig lapítanak, mint sz. a gyomban).

   Horváth Z.
   2020. jún. 06. 14:27

   Pl: A miniszterelnök úr hogyan tudna magyar egyházmegyét kreálni a katolikusoknak? Menjenek a pápához. Ahogy hírlik az is szarik rájuk magasról.

Sándor Tamás
2020. jún. 06. 08:00

Ezekre még az az öt perc is felesleges. Csak remélni lehet,hogy hosszú időre helyre tették magukat az önjelöt lúzerek.

Gyenge Ádám
2020. jún. 06. 10:11

Én nem értek egyet a cikkel. Szerintem teljesen helyén való volt hogy átadták ezt a memorandumot. Ha meg nem csináltak volna semmit, akkor meg mindenkinek az lett volna a problémája hogy csak biodíszletnek mentek el az eseményre. Az Matovic részéről érthető hogy ez meglepte, az viszont nem hogy ekkora hisztit csinált utána, meg hogy bedurcizott az MKP-ra. Nyílván tudnia kellett hogy itt egy rivális politikai pártról van szó, aminak a fő célja a magyarok jogainak a kivívása. Amit esetleg az MKP-nak máshogy kellett volna csinálnia, az maga memorandum tartalma. A terürelti autonómia nyílván valóan vörös posztó a szlovák nackóknak, és a társadalomnak. Ehelyett én inkább regionalzációnak nevezném a dolgot, azaz hogy a helyi régiók, járások, településtársulások több joggal rendelkezzenek. Ha ezt fogalmazták volna meg, akkor kevésbé tudnának belekötni a szlovák nackók. A többi pont viszont teljesen rendben van, és kűzdeni kell értük.

  Sándor Tamás
  2020. jún. 06. 20:11

  Így van.Regionalizáció.Példát vehetnének Orbanisztánról.Ott most folytják meg az ökormányzatokat.Szedik el az összes bevételüket.Gőként ha mertek elldnzéki polgármestert választani.Igaz azokat nem is tartja a nemzetvezető testvér magyarnak.Az csak az lehet aki neki tapsol.

gabor
2020. jún. 07. 01:34

nem az MKP vezetesevel van gond. Ok. csak azt tetttek ami a hitvallasuk, hogy rossz volt az idozites az igaz, de ez “ Igor” jateka volt az elso pillanattol kezdve. A Trianon megemlekezes csak urugy volt, hogy kipipalhassa a “magyar kartyat” es az MKP - sok persze lepre mentek . Ha mem most, akkor kesobb -ido kerdese. Matovic csak magara gondol, rideg, megfontolt minden hajjal megkent politikus. Koncepcio nelkul, kizarolag csak a preferenciak erdeklik es sovinista. Csak epoen jol titkolja . Meciar, Dzurinda, Fiico keverek baranyborben ...

  Varga Antal
  2020. jún. 07. 23:07

  A Beneš féle dekrétumok mikor szerepeltek az MKP programjában? Csáky min.elnök helyettesként vagy az MKP képviselői miért nem terjesztettek be törvényjavaslatot? Most, hogy megint kimaradrak a parlamentből - mert már a magyarok sem vevők annyian a portékájukra , hogy bdjussanak - ostoba módon politizálnak ha ugyan ezt annak lehet nevezni.

B, Gy.
2020. jún. 11. 17:26

Ha nincs magyar kepviselet a perlemenbe akkor is kell harcolnunk a jogainkert meg kell ismertetni koveteleseinkel a szlovakakat .Ha segiteni akarna akkor miert kotnek bele koveteleseinkbe.Egyre hangosabban kell hangoztatni az autonomiat ,es varni mi lesz a reakcio es nem adni fel. Az autonomia az ami minket megmenthet az elfogyastol.De ehhez ossze kellene fogni .Most mar csak egy cel lehet a sz.magyarok megnetese.Nem is ertem a szlovakok fogy kepzelik el a jovot velunk ha nem adnak komoly jogokat. Ez amit most csinalnak nagyon amator ezt nem szabad lenyelni. Mindenfele sertodotseggel meg utobb lelkiismeretfurdalasok legyen .Hagy evig belenkrugtak nem egy szentek es meg ok vannak megsertodve ha megmaradasunkert kudunk. Valjanak szint komolyan gondoljak amit mondanak vagy csak huzzak az idot majdcsak elfogyunk.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket