Nyitókép: DenníkN

 

1997-et írtunk, az ország kormányfőjét úgy hívták, hogy Vladimír Mečiar. A szlovák alvilág akkori főnöke, a mindenki által rettegett Mikuláš Černák maga jelentkezett a rendőrségen, miután megtudta, hogy elfogatóparancsot adtak ki ellene. A Capo di Tutti Capi azt hitte, érinthetetlen, hogy vallomást tesz, és szépen kisétál a rendőrségről. Nos, Černák azóta Leopoldovban „lakik“, a szlovák alvilágról időközben az emlékeit is megírta.

 

És most ugorjunk 13 évet. A maffia tagjai ma gyakran oligarchák, fehérgalléros nagyvállalkozók. A nyitrai Norbert Bödör is ilyen, aki ma sétált be a Legfelsőbb Bíróságra. Ő azt hitte, hogy elengedik, ahogy korábban a Specializált Bíróság vezetője, Michal Truban is tette.

 

Az a Truban, aki korábban a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség előtt tüntető gazdák elmondása szerint ugyanabból a korrupciós mechanizmusból részesült (lánya panziós kérelme kapott támogatást), ami miatt ma Bödör már a cella rácsai mögött töltheti az éjszakát, bírósági ítéletére várva. Az a Bödör, aki királyként élt az állami megrendelésekből, bejáratos volt a rendőrség, ügyészség legmagasabb köreibe, és befolyását hidegvérrel használta. Ha kellett, a vád alapján akár gyilkossággal végződött bűncselekményekre is.

 hirdetes_300x300  

 

Míg Černák a Mečiar-éra egyik szimbóluma volt, Bödört a Fico kormányok kreálták. Azok, akik számára március 1-től új időszámítás kezdődött.

 

Kočner, Bödör, Jankovská, Kožuch, Kvietik mind bilincsbe verve távoztak, és sokan, nagyon sokan azóta rettegésben élik milliárdos mindennapjaikat. A magyarok körében is. Várva, hogy mikor kerülnek sorra. És sorra fognak kerülni.

 

Ennyit tesz egy kormányváltás, ennyit jelent, ha már nem a „mi embereink“ vannak hatalmon.

 

„Olyan monstruális méretű korrupciót derített fel a rendőrség, hogy az párját ritkítja.  Valami hihetetlen, mekkora korrupciós gépezetet működtettek. Egyszerűen elképzelhetetlen, mi és hogyan működött itt 2006 óta” – jellemezte a bírói szenátus elnöke az ügyet.

 

Koronavírus-járvány, kínos plágiumbotrány mellett a Bödöröknek kedvező rendszer ledöntése volt a Matovič-kormány legfontosabb ígérete. Az első nagy halak már fennakadtak a hálóban.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.