Gizella
 • HUF: 358.28
 • USD: 1.21
 • 6 °C
 • 17 °C
Vélemény

Matovič és az OĽaNO lemásolhatja Orbán Viktor és a Fidesz sikerét

Egyre több a hasonlóság  a jelenlegi szlovák és korábbi magyar belpolitika alakulása között.

Nyitókép: MTI

 

A ma hajnalban véget ért rendkívüli parlamenti ülés és a választások óta eltelt időszak több érdekes párhuzamra hívja fel a figyelmet a szlovák és a magyar belpolitikát illetően. Ezekre mutatunk most rá, mert érdemes.

 

Egyre több a hasonlóság ugyanis a jelenlegi szlovák és korábbi magyar belpolitika alakulása között.

 

Magyar-szlovák párhuzam

 

Orbán Viktor hatalomra kerülésekor egy hiteltelen, korrupt, az ország érdekeivel szemben saját céljait képviselő, Magyarországot eláruló baloldal lett elzárva a vályútól. Az ellenzékbe szorult balliberális oldalt egy idő után saját sajtója is megvetette, fokozatosan átvéve tőlük a politizálás szerepét.

 

Igen, az ország azóta végtelenül megosztott, a magyar közhangulat a szlovákiainál érezhetően feszültebb, a társadalomban ott lappang az elfojtott düh (mely olykor ki is tör), viszont egy sokadik éve kétharmados többséggel kormányzó, Orbán vezette Fidesz van hatalmon. Az ország sikeresen védi meg magát nemzetközi szinten is, a kormányzati lépések inspirációt jelentenek egyre több helyen. Eddig a tények, függetlenül attól, ki-ki saját maga mit gondol minderről.

 

Matovič Budapesten inspirálódhat

 

Ha megnézzük Szlovákiát a választások óta, több hasonlóságot látunk. A novemberben alig a parlamenti küszöb környékén topogó OĽaNO 25 százalékot szerezve márciustól alkotmányos többséggel kormányoz, és párhuzamok egész sora fedezhető fel a Magyarországon korábban lezajlott történésekkel.

 

A legfőbb megállapítás, hogy Matovičot az ellenzék és az ellenzékivé vált baloldali sajtó támadásával kezdi el „építeni.“ De gőzerővel. A DenníkN ámokfutásának magyarázata, hogy politikai pártjuk, melynek a szekerét tolták, orra bukott a bejutási küszöbben. A Progresszív Szlovákia további támogatása helyett így most már az OĽaNO gyengítése a cél. Ami csakúgy, mint Magyarországon Orbán esetében, nálunk is Matovič malmára hajthatja a vizet.

 

Ennek persze több feltétele van a szlovák kormányfő részéről. Először is, mielőbb bele kellene „érnie“ a szerepbe, megtanulni elvonatkoztatni az Orbánnál jóval ösztönösebb politikusi voltától, hogy kevésbé az aktuális hangulata és személyes érzelmei vezényeljék. E téren tanulhat a magyar miniszterelnöktől, ezt már budapesti magyar-szlovák csúcson is láthattuk.

 

Kedvező körülmények, ha…

 

A körülmények mindenesetre kedvezőek Matovič számára. Ellenzéke megosztott és hiteltelen, az EU-csúcs soha nem látott anyagi lehetőségekkel ruházta fel, (egyelőre) harmadrangú dolgokat tudnak csak kihúzni ellene (diplomamunka-ügy), a magyarországinál jóval dühösebb és főleg aljasabb balliberális sajtó pedig gőzerővel építi. Most már “csak” a Fideszhez hasonló valódi politikai eredmények kellenek.

 

Ha a DenníkN és társai eközben nem veszik észre magukat, pszeudo témáik miatti frusztrációjuk teljesen kifáraszthatja őket.

 

Szó mi szó, Igor Matovič és az OĽaNO lemásolhatja Orbán Viktor és a Fidesz útját. Amennyiben a szlovák kormányhivatalban észreveszik a párhuzamot, és képesek lesznek meglovagolni a lehetőségeket.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

janos
2020. Júl. 24. 11:24

A parhuzam nem teljesen ul. Mig Orban egy muvelt, tapasztalt politikus, addig Matovic egy tapasztalatlan politikus, hamis uzletemeber, utcai nyelvet vegyiti a nagyszombati tajszolassal. Kozben sertegeti az ujsagirokat es a kisebbsegeket. Es az asztal alatt kepes hangfelvetelt kesziteni a leendo uzleti partnerevel. Ez a "jellem" nem egyezik a magyar miniszterelnok jellemevel....

ölvedi Balázs
2020. Júl. 24. 14:56

Így néz ki egy művelt ember amikor a hazáját képviseli egy nemzetközi konferencián??!!: https://balramagyar.hu/2020/07/21/orban-mar-megint-ugy-nezett-ki-mint-egy-troger-majdnem-hasra-esett-terebelyes-pocakjaban-fotok/ Mai szózatában így tömjénezte magát:....."Keveset aludt azokban a napokban, posztolt is róla („92 óra munka, 12 óra pihenés, 0 óra szórakozás”), de azt mondta, volt katona, meg a fél életét edzőtáborokban és öltözőkben töltötte, hozzá van szokva. „De ezeket a libernyákokat, akikkel vitatkoznom kellett, elviszem a hátamon” – tette hozzá..... " A sportos életmód és az igény a sportolásra az látszik a képein!..: https://index.hu/belfold/2017/09/27/orban_fogyokura_helyett_sportolnom_kellene/ https://zsurpubi.hu/shared/hirek/belpol/Camillus/2019_%C3%A1prilis/orbanbeles.jpg https://zsurpubi.hu/cikk/279-gog-vagy-kishituseg-miert-dugja-orban-zsebre-a-kezet/ http://nol.hu/data/cikk/1/63/13/87/cikk_1631387/20160910_2012_SZM.JPG https://nyugatifeny.hu/2020/07/21/orban-elhiszi-magarol-hogy-zseni-pedig-csak-egy-bumfordi-kis-valaki-aki-esik-kel-az-unioban http://ellenszel.hu/2020/07/24/bukik-a-fidesz-terve-az-europai-parlament-nyilvanvalova-tette-hogy-vetozna-a-jogallamisag-miatt/ A magyar miniszterelnök jellemével és karakterével inkább senki ne egyezzék.

Ölvedi Balázs
2020. Júl. 24. 15:25

A "művelt ember" így képviseli hazáját egy nemzetközi konferencián: https://balramagyar.hu/2020/07/21/orban-mar-megint-ugy-nezett-ki-mint-egy-troger-majdnem-hasra-esett-terebelyes-pocakjaban-fotok/

  Baka Zsolt
  2020. Júl. 25. 09:55

  ölvedi, A műveltségről inkább mélyen kussoljál és húzd be azt a valamit. A végén még belefuthaszt valamibe,de nagyon....😉

   bela
   2020. Júl. 25. 13:03

   baka huzzal orbaniaba es ott ugassal

László
2020. Júl. 24. 16:02

Ölvedi - akárcsak a Gedeon bácsi -a nők bálványa és a Magyar Tudományos Akadémia legokosabb balfácánja ! Alleéluja

  Ölvedi Balázs
  2020. Júl. 25. 16:09

  Tudatlanságot öntudattal nem pótol kedves uram!

Berlin
2020. Júl. 24. 19:02

Ölvedikém, te tényleg komolyan gondolod, hogy politikai érv lehet Orbán ellen, ha pocakot ereszt a hatodik x küszöbén? Nem találtok rajta valódi fogást, hát lementek kutyába, csak acsarkodhassatok! Hidd el, Viktor remekül mulat rajtatok és minden nemtelen támadás erősíti. Úgyhogy amit tesztek, kontraproduktív.

  Ölvedi Balázs
  2020. Júl. 25. 16:08

  Kedves Berlin én a 7.x -en is túl vagyok és nincs hájam és bendőm. Nem zabálok gátlástalanul. Igaz nem is kérkedek azzal. hogy milyen sok időt töltöttem a sporttal. Ha olyan elhízott lennék mint az Ön által nagyra becsült, akkor pedig még inkább szégyellnék másra megjegyzést tenni aki hasonló pocakkal bír! Lásd a páréve tett igaz nem a nyilvánosságnak szánt megjegyzését!:....................."http://www.atv.hu/belfold/20121008_orban_viktor https://www.youtube.com/watch?v=NI9M8n1Wa_o&feature=emb_logo ................ 2:01-kor véleményezi a kövéreket. A kulturáltságáról a zsebre dugott kéz is tanúskodik. Hiába. Soros nem taníthatta meg arra, amit az anyja, meg az apja nem tanított meg neki. De lehet, hogy az ő köreikben ez nem számított, mi9ként ma sem számít.

Palánkay Imre
2020. Júl. 26. 15:53

Váncsa István Akinek van Győzelem győzelem hátán, vezérünk az ellenséget legyőzte, megalázta, sarokba térdepeltette, persze nem haragból, hanem mondhatni atyailag. Az a lényeg, hogy a tönkrevert birodalom képes legyen a hadisarcot rendben átutalni, másfelől pedig ő mégiscsak keresztény lovag, aki a csaták zajában is a felebaráti szeretet parancsát követi. Meglepő viszont, hogy eközben a másik oldalon is lobognak a zászlók és durrognak a pezsgősüvegek, annyi különbséggel, hogy ott egy olyan fogalmat ünnepelnek – megegyezés –, amely a mi vezérünknek igazából semmit se mond.Ő nem egyezkedik, nem tárgyal, nem keres kompromisszumot, hanem csatákat vív és fényes győzelmeket arat. További különbség, hogy a belga, a francia és a holland fickó, valamint a porosz némber Európát magasztalja („We did it! Europe is strong. Europe is united!”), vezérünk pedig önmagát, viszont ő ezt komolyan is gondolja, a többieket illetően azonban lehetnek kételyeink. Hogy messzire ne menjünk, lásd a föntebb idézett lózungot, amely Charles Michel (a belga fickó) ajkát a megállapodást követő percekben hagyta el. Nagyon kimerültnek kell lenni ahhoz, hogy egy értelmes ember ilyesmire ragadtassa magát, de hát most adottak voltak a feltételek. Merkel viszont relatíve pihent állapotban jelentette ki, hogy a Magyarország ellen folyó, 7-es cikkely szerinti eljárást még Németország soros elnöksége alatt lezárják, nota bene éppen ez volt vezérünk egyik feltétele, amely ha nem teljesül, akkor igazán megharagszik. Teljesülni fog, hiszen a porosz némber kijelentését olybá vehetjük, mintha már meg is valósult volna, ha ugyanis ezt a témát napirendre tűzik, akkor a lengyelek vétóznak, és annyi. Persze az is lehet, hogy molyolnak vele még egy darabig, aztán ráunnak, abbahagyják, mindez azonban Merkel megbízható voltába vetett hitünket semmiképp se csökkentheti. Mi másfélék vagyunk. A rendes szittya ember, amilyen például vezérünk is, hablatyol gátlás nélkül, de már egy összetett mondatból nem tud úgy kikeveredni, hogy a végével ne tagadja az elejét. Velünk ellentétben a hollandus szimpla és átlátszó, mint az ablaküveg, a turáni jellem viszont észak-fok, titok, idegenség stb. Amúgy egyébként a hollandusok transzparens voltát illetően is vannak néha kételyeink, mert mégis milyen nép az, amelyik arra a problémára van rácuppanva, hogy a távoli, egzotikus, hozzájuk képest már Közép-Ázsiához tartozó Magyarországon a joguralom aktuális helyzete hogyan is áll. Mark Rutte részben azért nyüzsgött egész idő alatt oly fáradhatatlanul, mert az ő választóit ez a kérdés tartja izgalomban. Ellentétben a magyar választóval, akit a jogállam, illetve joguralom kifejezés a Hortobágy sziki gyepein élő gyalogcincérek szexuális eltévelyedéseinél is kevésbé foglalkoztat, így aztán a hollandusokat akkor se tudná megérteni, ha nagyon akarná. De nem akarja. Annak ellenére se, hogy a tizenhetedik században Apáczai Csere Jánostól Tótfalusi Kis Miklósig az egész magyar értelmiség Hollandiában kupálódott, és ez egy darabig látszott is rajtunk. Később, amikor más idők jöttek, a pallérozottság vékony máza úgy hullt le rólunk, mint ruha másról a boldog szerelemben, hogy aztán később visszajussunk egészen a turáni alapértékekig, lásd kurultaj meg a hasonlók, melyeket apostoli kormányzatunk is lelkesen támogat. Vezérünk most úgy ünnepli magát, mint Fabius Maximus a Hannibál fölött aratott győzelmet követően, csak persze annál kissé zajosabban. Oka van rá, hiszen Portfolio becslései szerint a 2014–2020-as uniós ciklusban kapott 39 milliárd euróhoz képest a most következő időszakban akár 52,8 milliárd eurót is besöpörhetünk. Ez így harmincöt százalékos növekedés volna, amiből akár ötvenhat százalék is lehet, a részleteket lásd a portfolio.hu megfelelő oldalain. Így is, úgy is roppant sok pénz, de nyilván nem ingyen adják, ki kellett érdemelni. A megállapodás 57. pontjában van egy kitétel az olyan tagállamokra vonatkozóan, ahol a lakosság több mint egyharmada az uniós fejlettségi szint ötven százaléka alatti régiókban él, azaz nyomorog. Magyarország értelemszerűen ezen tagállamok közé tartozik, ami nekünk most hárommilliárd eurónyi pluszt jelent. Kinek köszönhetjük? Nyilván vezérünknek, aki a nép kétharmadát bölcs előrelátással a nyomorba taszajtotta, és ennek eredményeképp most jó nagyot kaszál. Természetesen a hárommilliárdból a nyomorgóknak egy fillér se jut, oda kell annak kerülnie, ahol értő módon kezelik és fialtatják, a nemzeti nagytőkéhez. Akinek van, annak még adnak, hogy bőségesen legyen neki, de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van, Máté 13.12, tessék a Bibliát szorgalmasan olvasgatni, igen tartalmas szöveg. Mindent egybevetve a vak is látja, hogy diadalról diadalra hágunk, újabb és újabb győzelmeket aratva az ellenségeinken, akik egyébként a szövetségeseink, megfigyelőképességük pedig szerénynek mondható, így aztán vereségeik hosszú láncolatáról fogalmuk sincs. Mi azonban ne legyünk olyanok, mint ők, hanem vegyük észre, hogy vezérünk brüsszeli fellépése az egyik aspektusában politika ugyan, a másikban viszont médiashow, és mint ilyen, sajnos megbukott. Kár érte, volt benne nóvum. Minékünk senkinek a koszos kölcsönpénze nem kell, szögeztük le az elején, ünneprontók lenni mégse akarunk. Nyitva a csomagtartónk, abba lehet a zsozsót bepakolni. De csakis annyit, amennyi nekünk jár, egy centtel se kevesebbet, és azt is örökbe. Pofázás pedig nincs. Ki volt ez találva profi módon, a média formátumos szereplőit pedig Isten is megsegíti. Most például jött Mark Rutte, és szorgosan adogatta vezérünknek a labdákat, ő pedig nemcsak rutinból csapta le őket, hanem úgy, hogy közben saját égbe szökő csúcsai fölé emelkedett. Kiállt a kamerák elé, és előadta, hogy Európában a jogállamiságot illetően teljes konszenzus van, amely ország ezt nem hajlandó elfogadni, annak az uniót késedelem nélkül el kell hagynia. Ember nincs a földön, akinek ezt hallva a torkán ne akadna a mócsing, mondtuk volna öt évvel ezelőtt, de hát a világ, ha akarjuk, ha nem, változik. Megy a sorozat, a publikum imádja, nézettség az egekben, aztán egy éjszaka alatt megunják. Előző este még oda voltak érte, másnap meg már a kutyának se kell. Így megy ez, nincs mit tenni, az érző szív viszont sajog. Rutte és Macron gyakorlatilag elvitte az előadást, vezérünknek pedig, noha ő az egész világsajtót szokta volt néhány mondattal elborzasztani, ezúttal jóformán semmi se maradt. A részvevők ahelyett, hogy az ő dadaizmusba hajló politikai tézisei fölött szörnyülködtek volna, most nyavalyás euró-százmilliárdokon vitatkoztak, ami részint méltatlan, részint pedig meg se magyarázható. Lőrinc barát mindeközben mosolyogva gazdagodik.

Bendegúz Ábrahám
2020. Júl. 26. 16:36

Teringettét... Találtam egy videót, ahol a hírhedt Harabin Matovicsot ekézi. Majd a videó utolsó másodperceiben Corvin Mátyást idézi miszerint „a műveletlen király egy koronázott szamár” https://www.facebook.com/watch/?v=204908337617441 Tehát Igornak először is fel kell nőni a feladathoz, hogy lemásolhatja OV-t, ugyanis az nem diplomamunka kategória...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket