Nyitókép: MTI

 

A ma hajnalban véget ért rendkívüli parlamenti ülés és a választások óta eltelt időszak több érdekes párhuzamra hívja fel a figyelmet a szlovák és a magyar belpolitikát illetően. Ezekre mutatunk most rá, mert érdemes.

 

Egyre több a hasonlóság ugyanis a jelenlegi szlovák és korábbi magyar belpolitika alakulása között.

 

Magyar-szlovák párhuzam

 hirdetes_300x300  

 

Orbán Viktor hatalomra kerülésekor egy hiteltelen, korrupt, az ország érdekeivel szemben saját céljait képviselő, Magyarországot eláruló baloldal lett elzárva a vályútól. Az ellenzékbe szorult balliberális oldalt egy idő után saját sajtója is megvetette, fokozatosan átvéve tőlük a politizálás szerepét.

 

Igen, az ország azóta végtelenül megosztott, a magyar közhangulat a szlovákiainál érezhetően feszültebb, a társadalomban ott lappang az elfojtott düh (mely olykor ki is tör), viszont egy sokadik éve kétharmados többséggel kormányzó, Orbán vezette Fidesz van hatalmon. Az ország sikeresen védi meg magát nemzetközi szinten is, a kormányzati lépések inspirációt jelentenek egyre több helyen. Eddig a tények, függetlenül attól, ki-ki saját maga mit gondol minderről.

 

Matovič Budapesten inspirálódhat

 

Ha megnézzük Szlovákiát a választások óta, több hasonlóságot látunk. A novemberben alig a parlamenti küszöb környékén topogó OĽaNO 25 százalékot szerezve márciustól alkotmányos többséggel kormányoz, és párhuzamok egész sora fedezhető fel a Magyarországon korábban lezajlott történésekkel.

 

A legfőbb megállapítás, hogy Matovičot az ellenzék és az ellenzékivé vált baloldali sajtó támadásával kezdi el „építeni.“ De gőzerővel. A DenníkN ámokfutásának magyarázata, hogy politikai pártjuk, melynek a szekerét tolták, orra bukott a bejutási küszöbben. A Progresszív Szlovákia további támogatása helyett így most már az OĽaNO gyengítése a cél. Ami csakúgy, mint Magyarországon Orbán esetében, nálunk is Matovič malmára hajthatja a vizet.

 

Ennek persze több feltétele van a szlovák kormányfő részéről. Először is, mielőbb bele kellene „érnie“ a szerepbe, megtanulni elvonatkoztatni az Orbánnál jóval ösztönösebb politikusi voltától, hogy kevésbé az aktuális hangulata és személyes érzelmei vezényeljék. E téren tanulhat a magyar miniszterelnöktől, ezt már budapesti magyar-szlovák csúcson is láthattuk.

 

Kedvező körülmények, ha…

 

A körülmények mindenesetre kedvezőek Matovič számára. Ellenzéke megosztott és hiteltelen, az EU-csúcs soha nem látott anyagi lehetőségekkel ruházta fel, (egyelőre) harmadrangú dolgokat tudnak csak kihúzni ellene (diplomamunka-ügy), a magyarországinál jóval dühösebb és főleg aljasabb balliberális sajtó pedig gőzerővel építi. Most már „csak” a Fideszhez hasonló valódi politikai eredmények kellenek.

 

Ha a DenníkN és társai eközben nem veszik észre magukat, pszeudo témáik miatti frusztrációjuk teljesen kifáraszthatja őket.

 

Szó mi szó, Igor Matovič és az OĽaNO lemásolhatja Orbán Viktor és a Fidesz útját. Amennyiben a szlovák kormányhivatalban észreveszik a párhuzamot, és képesek lesznek meglovagolni a lehetőségeket.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.