Nyitókép: blitzquotidiano.it

 

Tapasztalva a nagypolitikai játszmákat, s azt, hogy egyes politikusok rendre elárulják a hazájukat külföldön, többekben felmerült az a kérdés, hogy törvénybe kellene iktatni a hazaárulást. Magyarul: a hazaárulást ne lehessen büntetőjogi következmények nélkül megúszni.

 

Magyarországon az ellenzéki politikusok egy része Brüsszelben és máshol, Olaszországban pedig a kormánypárti politikusok árulják el rendszeresen a hazájukat. Az olasz politikát figyelve sajnálatos módon az olasz kormány nemrégiben többségi szavazatával megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az ügyészség kérésére. Az olasz szenátus 149 tagja Matteo Salvini mentelmi jogának megőrzése ellen szavazott, 147 mellette (!). A kormánytöbbség pártjai Salvini ellen voksoltak, köztük a Liga egy évvel ezelőtti szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is.

 

Most éppen az a Giuseppe Conte olasz miniszterelnök próbálja politikailag lehetetlenné tenni és ellenségnek kikiáltani egykori saját belügyminiszterét, aki annak idején Salvinival egyet értve nem engedte kikötni a tengerről kimentett migránsokkal zsúfolt Open Arms nevű „mentőhajót” 2019-ben.

 hirdetes_300x300  

 

Ilyen a politika…! Emlékszünk még rá – hiszen nem volt olyan régen –, hogy az Open Arms Líbia és a Dél-Olaszország közötti útjára, amikor a tavaly nyári olasz kikötőlezárás ellenére a spanyol hajó mindenáron Olaszországban akart kikötni, de három héten át feltartóztatták az olasz hatóságok. A hajó feltartóztatásával akkoriban a Liga akkori kormányszövetségese, az Öt Csillag Mozgalom és a miniszterelnök, Giuseppe Conte is egyetértett. Salvini szerint itt nem mentésről volt szó, hanem arról, hogy az Open Arms tudatosan megsértette a törvényeket.

 

Az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet hajójának érkezése, fedélzetén 164 migránssal, egybeesett a tavaly nyári olasz kormányválsággal. Az Open Arms kikötését – 19 nap után – a szicíliai Agrigento ügyésze 2019. augusztus 20-án engedélyezte, miközben Giuseppe Conte miniszterelnök benyújtotta lemondását, és ezzel megszűnt az Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormánya. Tehát már akkor kezdődött ez a mostani politikai játszma, hiszen azóta új kormánya van Olszországnak – Salvini nélkül…

 

„Emelt fővel haladok előre. Büszke vagyok arra, hogy megvédtem Olaszországot, ismét ezt tenném, lelkiismeretem tiszta.”

 

– vallotta Salvini, aki szerint az olasz kormánytöbbség politikai perekkel akarja őt és a jobboldalt gyengíteni.

 

Az ügyészség még 2019 őszén indított vizsgálatot Matteo Salvini ellen, többek között hivatali hatalommal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása, nemzetközi konvenciók megsértése miatt. Az, hogy most megvonták a volt belügyminiszter mentelmi jogát, nem jelenti azt, hogy Salvininek automatikusan bíróság elé kell állnia, erről később az illetékes vizsgálóbíró dönt az ügyészségi vizsgálat alapján. Persze úgy is felfogható, hogy Salvini „bűntársa” maga az olasz miniszterelnök, hiszen a 2019 nyarán született döntést együtt hozták meg… Salvini korábban már ki is jelentette, nem egyedül jár majd a bíróságra, mert viszi magával Giuseppe Contét is, mivel a hajók feltartóztatása a kormány döntése volt.

 

Persze nem lehet mindenben összehasonlítani az olasz és a magyar viszonyokat, a politikai indíttatás és cél azonban azonos: nem a hazafiasság és a nemzetért való küzdelem a lényeg, hanem a hazaárulás, és azoknak a politikusoknak, közéleti embereknek az ellehetetlenítése, akik nemzetükért tevékenykednek. Ezért dolgozik jelenleg az olasz kormány és a magyar ellenzék.

 

Itt már régen nem arról van szó, hogy melyik politikus milyen politikai irányzathoz tartozik. Nem is arról van szó, hogy ki ellenzi, vagy ki támogatja a migránsok befogadását, elosztását, ki hogyan, milyen politikai eszközökkel nyal Brüsszelnek. S nem is arról, hogy ki hogyan kezelte/kezeli a járványt. Egyértelműen pénzről, egyéni politikai érdekekről van szó, és arról, hogy egyes politikusok elárulják a hazájukat, tudatosan, rendszeresen és tervezetten saját nemzetük ellen tevékenykednek.

 

Olaszországban politikai perekkel, Magyarországon pedig a magyar nemzet bemocskolásával, magyarellenes hazai és nemzetközi nyilatkozatokkal, hazugságokkal teli videók nyilvánosságra hozatalával, stb. Ezért kellene törvénybe iktatni az hazaárulás tényét.

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.