Virág
 • HUF: 361.00
 • USD: 1.19
 • 1 °C
 • 6 °C
Vélemény

Bár sokan gondolják és tiszteletből inkább hallgatnak, a Körkép leírja: Duray Miklós téved

Súlyos következményekkel jár, ha a tisztánlátást az opportunizmus váltja fel.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Az idén 75. életévét betöltött Duray Miklós közéleti szerepléseitől való visszavonulásakor elköveti ugyanazt a hibát, mint évtizedekkel ezelőtt.

 

Akkor Bugár Béla ülhetett negyed évszázadra ennek köszönhetően a nyakunkba, most politikai klónjai szivároghatnak vissza a politikába. Folytatva romboló tevékenységüket, melyek káros voltáról – amikor már nem volt vesztenivalója, – Duray Miklós is sokat beszélt.

 

Hibák és zsákutcák

 

Az élet megy tovább, Duray közélettől való visszavonulása után is. Kár, hogy búcsúzásként megint rossz tanácsot ad.

 

Zsákutcába vezető út, ha mások hibás döntéseire tiszteletből nem mutatunk rá. Főleg, ha az újra és újra előfordul. Duray Miklósnak kétségtelen érdemei mellett sorozatban rossz döntései is voltak. Leginkább a káderpolitikára vonatkozóan.

 

Gyakran alkalmatlan, kétes múltú, vitatható erkölcsű embereket választott az adott feladatra. Hogy aztán tisztességtelenségükkel, gerinctelenségükkel romboljanak, aminek a közösség itta meg a levét.

 

Felelősök és eredménytelenség

 

Az Együttélés egykori elnöke is felelős abban, hogy a Komáromi Naggyűlés elszabotálásában fontos szerepet vállaló Bugár Béla a felvidéki magyarság politikai vezetője lehetett. Pár év múlva pedig a marginális Magyar Polgári Párt (MPP) embereiből gazdasági lobbisták váltak. Hosszú évtizedekre. Hogy milyen eredménnyel, láthattuk. Egy szétzilált, a folyamatokat immár csak passzívan szemlélő, nem azokat alakító felvidéki magyarság maradt a szülőföldjén.

 

Duray ezt látta, és dicséretére szóljon, hogy amikor kellett, hozzájárult Bugár megbuktatásához. Csakhogy ezzel nem oldódott meg semmi. A probléma hatványozódott. Jött a mostos korszak, majd az MKP kiesése a parlamentből.

 

Duray ezt követően is fontos szerepet vállalt. Afféle iránytű lett. A hang, aki akkor szólal meg, amikor kell, és akit legalább meghallgattak.

 

Tényleg kezelhetőek?

 

75 évvel, évtizedes politikai tapasztalatokkal a háta mögött az ember azt gondolná, hogy Miklós már képes jó irányt mutatni. De nem. Az egyszer  már elkövetett hibák megismétlésére biztat. Miközben annak következményeit már ismerjük.

 

Miklós téved, amikor azt mondja, hogy a Solymos László vezette Most-Híd kezelhető. Súlyosan téved akkor is, amikor próbálja elhitetni velünk, hogy a Most-Hídban ülő fiatal politikusok már nem kötődnek a gazdasági lobbihoz.

 

Ezeket a fiatalokat (Ravasz Ábel, Rigó Konrád, Agócs Attila, stb.) ugyanis a gazdasági lobbi embere, maga Bugár Béla hozta be a pártba. Az a Bugár, aki a háttérben továbbra is tanácsadó és várja a megfelelő pillanatot.

 

Kutyából nem lesz szalonna

 

Hogy ezek a „kezelhető“ fiatalok mire képesek, a különböző választásokon egyes MKP-sok már megtapasztalták. Például Berényi József, akinek a megyei választásokon az állítólag már kezelhető Rigó Konrád – Barak Bálint tandem válogatott hazugságaival is meg kellett küzdenie.

 

Ravasz Ábelról, a gazdasági lobbi egyik üdvöskéjéről nem is beszélve, aki pár hónapja még az MKP-val való megbékélés legnagyobb ellenzője volt. Mi több, a legutóbbi parlamenti választásokon az MKÖ-vel szemben induló vegyespárt kampányfőnöke volt. Azóta ő is kezelhetővé vált volna?

 

Agócs Attila pedig? A füleki polgármester annyira rendben lenne hogy kerek-perec kijelentette, a magyar egységet inkább a vegyespárt cigányaival tudja elképzelni, mint egykor az MKP kemény magját alkotó nemzeti jobboldal képviselőivel?

 

Duray Miklós tehát téved, így félő, hogy az évtizedes teher marad a nyakunkon. Bugár helyett immár fiatal klónjai személyében.

 

A történelem ismétli önmagát. Az MPP-t most úgy hívják, hogy Most-Híd. Duray Miklós pedig rosszul látja. Súlyos következményekkel jár, ha a tisztánlátást az opportunizmus váltja fel.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 73 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kálnay Bálint
2020. aug. 11. 13:33

Akkor mondja meg a kedves cikkíró mit kellene tenni. Sokat siránkozik mindenki de rá kell jönni. Egyedül az MKÖ soha az életben vissza nem jut a parlamentbe. Hiába mérnek neki egyszer 5,5%-t. Volt már ilyen a választások elött is. Láttuk az eredményt. Szlovák párt mellet való bejutás se opció. Miért? Mert egy szatelit pártá alakulnánk át. Függenénk a szlovákoktól, ők viszont tőlünk kevésbé. Egyszerűen nincs más lehetőség ezen kívül. Vannak akik azt mondják, hogy összefogás a híd nélkül. Szép is volt az ilyen, 3.9% ra elég is volt. Egyszerűen látni kell a dolgokat. Ha nem fogunk össze az a lassú halál. 10 évre rá kiesnénk a megyékből, nem 4 és 2 százalékról szólna a vita, hanem 1 és fél százalékon lennénk. Mindenkinek meg kell értenie, ha összefogást akarunk, mellé meg parlamenti székeket ez a legjobb út. Kezelni kell a hidasokat, vigyázni velük de máshogy nemfog menni. Tudom, hogy sokaknak ez nemtetszik. Mindenkinek saját oka miatt. De nézzen mindenki magába, és gondolja át. Kell-e a képviselet, vagy a lassú halált válasszuk.

  Király Zsolt
  2020. aug. 11. 13:46

  A cikk mondanivalója, hogy a Most-Híd kezelhetetlen. Ez tény. Így Duray téved. Hogy kezelhetetlenségük mennyire vitathatatlan, arra Duray politikai karrierjének utolsó évtizedei a legékesebb bizonyíték. Hogy Duray ezt nem akarja látni és saját tapasztalatai ellenére ismét ugyanezt javasolja, felvet bizonyos kérdéseket.

   Kálnay Bálint
   2020. aug. 11. 13:51

   Rendben, tegyük fel tényleg kezelhetetlen volt Bugár alatt. De mondjon valaki egy biztos, magyar megoldást ami képviseletet ad. Itt nem filozofálásra, meg idealizálásra gondolok, hogy hiteles magyar emberek stb. Olyan megoldás nincs, amely mindenkinek megfelel.

   Goofy
   2020. aug. 11. 14:20

   Egyetértek. Remek meglátás.

  Goofy
  2020. aug. 11. 14:34

  Egyetértek. Remek meglátás Mármint ami a cikkben elhangzott és nem Kálnay Bálint hozzászólása. A Most helyett inkább a választók bizalmát szerezze vissza az MKP.

   Kálnay Bálint
   2020. aug. 11. 15:09

   10 éve folyton folyvást ugyanaz a 100 ezer ember szavaz az MKP-ra. A hidasok azért nem szavaznak az MKPra, amiért azok nemszavaznak a HÍD-ra. Személyi ellentétek, árulózás, orbánozás stb. Akik pedig nemjárnak azért nemjárnak mivel egy pártra akarnak szavazni nem kettőre.

Ölvedi balázs
2020. aug. 11. 14:03

Valakinek van hiányérzete, hogy az MKP, a Híd vagy az Összefosás nincs a parlamentben? Betegebb, szegényebb lett ettől vaklaki?

  Zsolesz
  2020. aug. 11. 14:10

  Náladnál nem kell betegebb balázs....😊

Zsolesz
2020. aug. 11. 14:09

A cikk minden állítása igaz. Nem a hogyan tovább a téma,hanem egy személy téves nézete. Nevezetesen Duray Miklós személye. Minden állítás igaz,ráadásul indokolt.

  Kálnay Bálint
  2020. aug. 11. 14:12

  Csak Duray szava, vagy a cikk azt mondja, ha kezelhetetlen akkor miért velük.

B, Gy.
2020. aug. 11. 17:57

Megszunt talan a gerincesseg vegleg .Nincs felvedeki magyar politikus akiben lehet bizni mert most talan ez az utolso esely hogy ossze alljanak szavazok ha jol csanaljak akikben bizunk.Ha elbaltazzak most tobbe nem lesz bizalom es ez a megszunesunkhoz fog vezetni ez nemzetarulas.

Berlin
2020. aug. 11. 18:30

Nem állítom, hogy pontosan ismerem a megnyugtató megoldást, de a magam részéről csak az alábbi dilemmát látom: vagy igaza van Duray Miklósnak és a nemzeti egység érdekében nyitni kel a Hidasok józanabb része felé, vagy el kell felejteni a szlovák törvényhozásbeli magyar jelenlétet. (Ez utóbbi megoldás sem ördögtől való, sőt, de most messzire vinne, ha belefognánk.) Mert az a gondolat, hogy majd tisztalelkű, hadra fogható, nemzeti vonalat képviselő fiatalokkal új egységet teremtünk, ami bizonyosan megugorja a mindenkori szlovák parlamenti küszöböt, puszta illúzió! Nincsen rá keretünk.

  Kálnay Bálint
  2020. aug. 11. 18:37

  Tökéletes meglátás.

Fehér István
2020. aug. 11. 19:38

Minden tiszteletem Duray Miklósé, amit bizonyára ő is tud, viszont ahogyan ebben az írásban Király Zsolt a "mostosokról" (is) elmond, az tűpontos jellemzés - szerintem. Gratulálok!

Nemeth Arpad
2020. aug. 11. 21:24

Én is csak gratulálni tudok! Szuper cikk! Berlin hozzászólóra reagálva, nincs Hidasok józanabb része. Maradt a Management választók nélkül. Öket fogja pozicióba hozni az MKP. Hatalmas hiba volt leülni velük, mert plusz szavazot nem hoznak, az tuti. Nem értem mi ez a sietség , kapkodás az MKP részéröl???? Inkább tartalommal töltenék meg a kinálatukat, h választóik legalább egy leheletnyit bízzanak bennük. Elcseszik az idöt megint az egymás felé udvarlással.

  Berlin
  2020. aug. 11. 21:49

  A Híd nem egy párt, hanem egy gondolat, amivel soha, egy pillanatig sem értettem egyet. Már a rendszerváltozáskor is létezett, sőt, annak előtte is. Sokkal korábban, minthogy Bugár Béla politikai akcióprogramba formálhatta volna. Azoknak a magyarnak született szlovákiai polgároknak az uralkodó eszméje, akik megbékültek Trianonnal és minden áron való megbékélésre vágynak az elfogadottan elsőbbséget élvező nemzettel. De az az átkozott helyzet, hogy egyrészt túl sokan vannak, másrészt lehetetlen nélkülük magyar nemzeti egységpolitizálást folytatni. Szóval vagy kiegyezünk velük, vagy új utakon kell járnunk.

   Kálnay Bálint
   2020. aug. 11. 23:06

   Az új út itt pedig nagyon valószínűleg, csak a szlovák pártal való közösködést jelentené. Máshogy esélytelen. Ez a két út ál elöttünk. Az MKP egyedül csakis 4% körüli eredményt tud hozni. Tehát mindenki döntse el magában. Megszüntetjük teljesen az etnikai politizálást, vagy egy nehéz úton, de folytatjuk. (a hidban már nemigazán maradt magyarokon kívül más)

JK
2020. aug. 12. 16:48

Bármennyire nagy a HÍD arca, SOHA többet nem lesznek a szlovák parlamentben! Otompotom Béla árulásait minden józan, a magyarokat elfogadó vagy létezésünket elnéző szlovák szavazónál betelt a pohár. Áruló van épp elég mindenhol, ócska, hazug, gerinctelen politikus még a cigányoknak sem kell! Az MKP 12 éves töketlenségét az Összefogás se tudta felrázni! Sajnos ilyen BÉNA a magyar! Közröhely volt például a szlovák elnökválasztáskor elindítani egy szlovákul sem tudó politikus (sic.) bohóckát! Ilyen sz.r a felhozatal? Bezony, ilyen sz.r! Nincs túl sok útja ennek a lehetetlen helyzetnek! Én egész pontosan kettőt látok: 1. vagy ŐSZINTÉN összeborul a 2,5-3 magyar párt (az ÖSSZES!), megegyeznek a MINIMUMban, és mindegyik csinálja tovább - a megélhetési magyar (?) bizniszét, ahogy eddig is, csak lesz egy 6%-max 7% körüli pártocska a SK parlamentben - ami jól tudjuk SEMMIRE sem jó, CSAK arra, hogy a környezete megszedje magát - így volt - így lesz, erre KELL felkészülni, és bevenni az okádásgátlót! Ha mindegyik kiábrándult eleddig SK pártra szavazó nem is jön vissza HU szavazónak, de 25-30% visszatérhet, stabilizálva a magyar tömböt! 2. A HÍD is és az MKP is "bekéredzkedik" valamelyik szlovák pártba és folytatódik az ÉLET, lesz még Csemadok, bőgatya, felirat a városokat jelző tábláknál, s ha TÉNYLEG jó az emberanyag, akkor még talán egy nemzetiségi minisztériumi állás és más konc is ütheti a markunkat! Én ezt a részét is simán elfogadnám! Van egy CSOMÓ szlovák ember, aki NEM ellenünk politizál, simán lehetne egyezkedni sok mindenkivel - rosszabbul nem élnénk az tuti! Jójó, a NER nem tudná kinek adni az eurómilliókat, de a NER napjai is már leáldozóban vannak - szerintem keményen meg lesz izzasztva a Fidesz már 2022-ben is!

  St. Gábor
  2020. aug. 13. 10:47

  Sajnos ez van, talán csak csak annyit tennék hozzá, hogy a Hid szavazótáborának nagy része azokból áll akik utálják a Fideszt, ezek sosem fognak az MKP-ra szavazni (csicskapárt ?!) ...

Lebo Bugár
2020. aug. 13. 00:02

Engedelmetekkel megírom a tutit. Pofon egyszerü a dolog. Amit én MKP-sként és színmagyarként tettem volna... Hagytam volna kivérezni a Hidat. A lehetö legjobb úton voltak már e felé... A Most nem MKP! Nem hogy 10 évet, de 10 hónapot nem bírtak volna ki a "vájú" nélkül, mert ez volt és ez mindmáig a lételemük!!! Lett egy kirakatbetörö elnökük, és egy folyamatosan csökkenö 1 százalékuk (miközben az MKÖ-t 5,5 százalékon is mérték már). Szóval 4 % (MKP bázis, 110 000 igaz magyar voksoló) + 1 % a Hídtól (miután az megszünt, nem egy az egyben a 2 %, azt felejtsük el, nem reális) + 0,5 % Matovičból kiábranduló magyar (sok ilyen van) vissza + 0,5 % a valódi tartalomnak köszönhetöen, és a lényeg: kisebb választási részvételnél (merthogy ekkora mint legutóbb volt már nem lesz soha!!!) simán borítékolható a színmagyar (igaz már nem 11 százalékos, de) parlamenti képviselet, napraforgók és kétszinü trójai bizniszfalovak nélkül (Ravasz, Rigó). Ez b@ßki ilyen egyszerü! Nem kell ide politológia, csicskamédia, Öllös meg piknik. Ehelyett a fuldokló Hídnak mentöövet dobunk, hogy bévülröl emésszen minket - ez politikai öngól a magas labda lecsapásának, ill. a kegyelemdöfésnek az elmulasztása! Ébresztö!!!

  Berlin
  2020. aug. 13. 11:29

  Bizonyára helyes a számítás, amennyiben minden részeredménye pontos. De ehhez az összes körülménynek kedvezően kell alakulnia, ami hosszú távon irreális elvárás. Nem jöhet mindig minden össze. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, a Híd nem párt, hanem ideológia. Ha pártként gyengül is, az uralkodó eszméje megmarad, mert mélyen beágyazódott a szlovákiai magyar közgondolkodásba. Eltűnhetnek a süllyesztőbe a Ravaszok és Rigók, de újak jönnek helyettük ugyanabból a szellemi műhelyből. Vagy talál velük közös hangot a magyar nemzeti oldal, egyfajta "nemzeti minimum" formájában, vagy kiszállunk a szlovák parlamenti életből. Ez utóbbit sem tartom fenyegető jövőképnek, csak döntsük el!

  Németh A.
  2020. aug. 13. 14:42

  Ezt nagyon pontosan megfogalmaztad. Gratulálok.

Zsolesz
2020. aug. 13. 08:18

Van benne valami,az tény. Khón bácsi efféleképpen szólna: "mhecsoda khölömbség". 🤣

Csemez László
2020. aug. 17. 11:19

Ha lesz egyesülés akkor én,a családom,a barátaim már be is fejezték erre az egyletre a szavazást.Kikre szavazzunk árulókra,szlovákokra,pénzhajhászókra? Ezekből már elegünk van.És még Durayt támadják a tehetetlen flótások!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket