Nyitókép: Körkép.sk

 

Koronavírus-járvány, határlezárás, zuhogó eső ellenére is 100-120 személy tartotta fontosnak Pozsonyban, hogy szeptember 1-jén, a szlovák alkotmány napján rámutasson a felvidéki magyarság legfőbb jogsértéseire.

 

Ezek pedig a ma is hatályos Beneš-dekrétumok kérdése, a szlovák Alkotmány preambulumának megfogalmazása, és a kettős állampolgárság lehetőségének tiltása.

 

Samu Istvánék nem politikai párt, és még csak nem is választások előtt vagyunk. Kiállásuk így különösen tiszteletre méltó. És ugyanez az elismerés érvényes a Magyar Közösség Pártjára is, akik nemcsak sajtóhírben, vagy a közösségi médiában (mint például az Összefogás), hanem Cziprusz Zoltán részéről tartalmas felszólalással, alelnöki szinten képviseltette magát.

 hirdetes_300x300  

 

 

A motorja a rendezvénynek az Új Egység mozgalom volt. Nem kiemelt intézményként, nem stratégiai partnerként, ennek ellenére legalább annyira hitelesen. A civilben tanár, géplakatos, cégtulajdonos, rendezvényszervező, klímaszerelő, idegenvezető, gépjárművezető, „DAC-szurkoló” felvidéki magyar a szabadnapján tartotta fontosnak, hogy több száz kilométert utazva kiálljon, és felemelje a magyar zászlót. Mindannyiunkért.

 

A mellékpályán mozgó fintorgók, kritikusok jó, ha tudatosítják, hogy a keddi rendezvény nem a számháborúról szólt. Nem a létszám volt a lényeg, hanem maga az üzenet. Sőt! Ilyen értelemben a 120 résztvevő épp 119-el volt több, mint szükséges. Ha egyetlen felvidéki magyar, Samu István, vagy éppen Cziprusz Zoltán állt volna ott egymaga mikrofonnal a kezében, annak ugyanolyan jelentősége van, mint anno a megtelt DAC-stadionban zajlott tüntetés (következményeit tekintve még inkább.)

 

Amikor egy közéleti piknikre 4000 meghívottból eljön 400 ember, vagy a tegnapi tüntetés kapcsán épp fintorgó kalondai rendezvényére a szintén többszáz meghívottból 80, akkor a tegnapi 120 résztvevő nem kioktatást, hanem hátba veregetést érdemel.

 

Erről is szólt a tegnapi rendezvény.

 

Képeink:

 

 

Király Zsolt

Képek: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 56 olvasónak tetszik ez a cikk.