Samuék kivágták a rezet! Az Új Egység mozgalom és az MKP kiállása példaértékű (Képekkel, videóval) - Körkép.sk
Belföld

Samuék kivágták a rezet! Az Új Egység mozgalom és az MKP kiállása példaértékű (Képekkel, videóval)

Okoskodó fintorgóknak és aktív résztvevőknek

Nyitókép: Körkép.sk

 

Koronavírus-járvány, határlezárás, zuhogó eső ellenére is 100-120 személy tartotta fontosnak Pozsonyban, hogy szeptember 1-jén, a szlovák alkotmány napján rámutasson a felvidéki magyarság legfőbb jogsértéseire.

 

Ezek pedig a ma is hatályos Beneš-dekrétumok kérdése, a szlovák Alkotmány preambulumának megfogalmazása, és a kettős állampolgárság lehetőségének tiltása.

 

Samu Istvánék nem politikai párt, és még csak nem is választások előtt vagyunk. Kiállásuk így különösen tiszteletre méltó. És ugyanez az elismerés érvényes a Magyar Közösség Pártjára is, akik nemcsak sajtóhírben, vagy a közösségi médiában (mint például az Összefogás), hanem Cziprusz Zoltán részéről tartalmas felszólalással, alelnöki szinten képviseltette magát.

 

 

A motorja a rendezvénynek az Új Egység mozgalom volt. Nem kiemelt intézményként, nem stratégiai partnerként, ennek ellenére legalább annyira hitelesen. A civilben tanár, géplakatos, cégtulajdonos, rendezvényszervező, klímaszerelő, idegenvezető, gépjárművezető, “DAC-szurkoló” felvidéki magyar a szabadnapján tartotta fontosnak, hogy több száz kilométert utazva kiálljon, és felemelje a magyar zászlót. Mindannyiunkért.

 

A mellékpályán mozgó fintorgók, kritikusok jó, ha tudatosítják, hogy a keddi rendezvény nem a számháborúról szólt. Nem a létszám volt a lényeg, hanem maga az üzenet. Sőt! Ilyen értelemben a 120 résztvevő épp 119-el volt több, mint szükséges. Ha egyetlen felvidéki magyar, Samu István, vagy éppen Cziprusz Zoltán állt volna ott egymaga mikrofonnal a kezében, annak ugyanolyan jelentősége van, mint anno a megtelt DAC-stadionban zajlott tüntetés (következményeit tekintve még inkább.)

 

Amikor egy közéleti piknikre 4000 meghívottból eljön 400 ember, vagy a tegnapi tüntetés kapcsán épp fintorgó kalondai rendezvényére a szintén többszáz meghívottból 80, akkor a tegnapi 120 résztvevő nem kioktatást, hanem hátba veregetést érdemel.

 

Erről is szólt a tegnapi rendezvény.

 

Képeink:

 

 

Király Zsolt

Képek: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 56 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Fehér István
2020. Sze. 03. 15:16

Jogos, nagyszerű cikk! Nagy köszönet és gratuláció Samu Pistának és Cziprusz Zoltánnak is, mert egyedüli mkp-s politikusként, de elment! Sajnálom viszont, hogy nem volt jól reklámozva. Nem mindenki fészbukos, pl. én sem tudtam róla és biztosan sokan mások sem.

    Samu István
    2020. Sze. 07. 09:08

    Szia Pista! Igen sajnos màshol is lehetett volna reklámozni, de nekünk az ÚEM-nek a saját pènztàrcànkon kívül nincsenek anyagi forràsaink, így korlátozottak voltak a lehetőségeink a reklámozàsra. Sajnos, hogy a nyomtatott felvidéki magyar sajtó ignorálta a beharangozását. Gondolok itt a ma7-re ès a többi nyomtatott sajtóra. Kivètel a Körkép, de az interneten van...reméljük a jövőben a cèlt fogja mindenki nèzni és nem azt, hogy hogyan hallgassunk el egy olyan akciót, amely a felvidèki magyarsàg sorskérdèseienek felszínen tatásáért szerveződik.

B, Gy.
2020. Sze. 04. 10:54

Ezen az uton kell haladni tovabb nem szabad meghatralni mar igy is sokat nyeltunk az elnyomas vegett. Koszonet a resztvevoknek.

Köles Vince
2020. Sze. 06. 15:40

CSAK ÍGY TOVÁBB !

Zilizi Tihamér
2020. Sze. 08. 10:19

Mikor jöttök a Pátria elé...elkergetni Lovász A-t és felszámolni a nemzetellenes fészket....? Zilizi T

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket