Nyitókép forrása: Facebook/MZ SR

 

A sajtóban főleg ellenérveket hallani az országos teszteléssel kapcsolatban. Kapkodásról beszélnek, politikailag motivált lépésként jellemzik az egész akciót. Sokan azt nem értik, miért nem osztják el a tömeges teszteket régiónként más-más időpontokra. Mások még a tesztek hatékonyságát is vitatják. Pedig más perspektívából is érdemes megvizsgálni a dolgot.

 

A virológusok véleményével nehéz vitatkozni, ám a tesztelés nem lehet felesleges. Ha csak kis mértékben is hozzájárul, hogy olyan adatokra tegyenek szert belőle a hatóságok, amellyel könnyebben megérthető a viselkedése, már előrelépésről beszélhetünk. Jóval fontosabb azonban az a tapasztalat, amire egy ekkora vállalkozás során szert tesznek az állami szervek.

 

A két turnusban megvalósuló teszteléseket fel lehet fogni főpróbának is. A vakcinaosztás főpróbájának is.

 

 hirdetes_810x300  

Nem tudni ugyanis, hogy jövő tavasszal (vagy amikorra a bevethető oltóanyag megérkezik hozzánk) mennyire leszünk mobilisak, milyen mértékben enyhül vagy durvul el a járvány, milyen mértékű korlátozások lesznek érvényben. Valószínű, hogy az eddig kapott oltásoktól eltérően ezúttal nem az orvosi rendelőknél fogunk kígyózni, mert a vakcinázást a lehető legrövidebb időn belül kell a népesség minél nagyobb hányadánál elvégezni. Tehát jó eséllyel országos szintű logisztikai akció keretében kapjuk majd meg az oltóanyagot – amelynek beadása a jelek szerint nem lesz kötelező (főleg azért nem, mert a döntéshozók tartanak majd a politikai következményektől).

 

Függetlenül attól, hogy kötelező lesz-e vagy önkéntes alapú, letesztelteted magad COVID-19-re?

  • Nem (50%, 1 295 szavazat)
  • Igen (50%, 1 276 szavazat)

Szavazatok száma: 2 571

Betöltés ... Betöltés ...

 

Ha látunk ebben a feltételezésben rációt, akkor azt már kevésbé nehéz elfogadni,

 

hogy kell egy főpróba, ahol a hatóságok kitapasztalják, milyen hátulütőkre, milyen emberi hibákra, logisztikai nehézségekre, technikai gubancokra kerülhet sor a folyamat során.

 

Milyen lesz az emberek hozzáállása városon és vidéken, a romatelepeken vagy az agglomerációban, mennyire fogadják el a katonai/rendőri jelenlétet, lesznek-e erőszakosan tiltakozók, lesz-e elegendő kapacitás, a településeken hol, milyen épületben és milyen személyzeti feltételek mellett bonyolítható le? Lesznek-e nyelvi korlátok, és ha igen, milyen mértétűek, és hogyan lehet ezeket kezelni?

 

Ezek nehéz kérdések, mert több millió embert kell egy adott időpontban egy adott módon együttműködésre bírni.

 

Épp ezért, bár nem tudhatjuk, mennyire játszik majd szerepet az országos tesztelés a járvány feltartóztatásában, de hogy nem lesz haszontalan, az biztos.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.