Nyitókép: Körkép.sk

 

Eljött az idő, hogy szembenézzünk önmagunkkal és tisztában lássuk a jelenlegi helyzetet.

 

A járvány, amiben vagyunk, leginkább egy csónakhoz hasonlítható. Ez a csónak tele van utasokkal és evezőkkel. Emiatt jó nehéz is, ezzel vágtunk neki az óceánnak. Csakhogy a csónakban nem mindenki csapatjátékos, a többség fegyelmezetlen. Az utasok közül legalább felének nincs ínyére az evezés, de haladni azért szeretne.Mivel sokan vannak, hangosabbak, agresszívabban elérik, hogy az evezés legyen önkéntes. Innentől kezdve be is fejeződött számukra a történet.

 

Jellemzően csak ülnek a csónakban, nézve, ahogy a többiek lassan kikészülnek. És közben még panaszkodnak is, hogy lassan halad a csónak, és az áramlat bizony olykor visszafelé sodorja. Rossz a kormányos, gyengék az evezők, mondják. Pedig könnyen átérhetnének a túlpartra, ha mindannyian evezőt ragadnak. Csakhogy az önkéntes. Amit nem szabad megváltoztatni, mert különben könnyen a vízben találhatja magát a kezdeményező. Így akik élveznek is, egymás után vesztik el motivációjukat. Míg kiszolgáltatott helyzetben várják, – legalábbis azok, akik túlélik – hogy megtalálja őket valamelyik tengerjáró hajó (vakcina). De még ekkor is lesznek olyanok, akik nem akarnak majd átszállni, mert mi van, ha a nagy hajó elsüllyed:

 hirdetes_300x300  

 

Ebben a helyzetben vagyunk most mi is Szlovákiában.

 

Ismét tesztelés előtt állunk, az oltás is már úgy-ahogy zajlik, miközben mindannyian látjuk, mi zajlik a társadalomban.

 

 

Igen, sok olvasónknak valószínűleg nem fog tetszeni, amikor ezt olvassa, de a valóság sokszor fájdalmas: Szlovákia lakossága az egyik legrosszabb, ha a járvány legyőzése a tét. Miközben nem tudatosítjuk, hogy minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem.

 

Sokan vannak olyanok, akik hónapok óra fegyelmezettek, betartják az előírásokat. Szájmaszkot hordanak, kerülik a nagyobb társaságot, bulikat, síeléseket, szülinapot sem ünnepelnek és csak szükség esetén, üzletbe, vagy munkába menet hagyják el otthonaikat. Ha a lakosság nagy része így viselkedne, rövid időn belül kitekerhetnénk a vírus nyakát.

 

De nálunk a leggyengébb láncszemek aránya, azok, akik a csónakban csak nehezékként ülnek, de nem veszik ki a részüket a munkából, nagyon magas. Elmondhatjuk, hogy Szlovákiában ők alkotják a többséget.

 

Így lehet akármilyen hatékony, átgondolt járványügyi stratégia, ha az emberek 20-30 százaléka Fico, Pellegrini, Kotleba, Sulík, Harabin, stb. hatására, de akár saját elhatározásból úgy dönt, hogy ignorálja a valóságot, akkor feleslegessé válhat minden intézkedés.

 

 

Persze ettől még gond nélkül rákenik saját felelősségüket is a kormányra, tiszti főorvosra, járványügyi szakértőkre. Nincs még egy olyan ország Európában, ahol az ellenzék ilyen nyíltan az oltás és a tesztelés ellen hangolna, ahol ennyire demotiválnák az embereket, mint Szlovákiában. Európai elsők vagyunk a konspirációk ás összeesküvés-elméletek tekintetében is.

 

Mindez ráadásul röviddel a parlamenti választások, a teljes kormányváltás után történik. Az eddig maffiaállamot építők szeretnék megúszni a NAKA-t és a börtönt, ezért kétségbeesésükben a Covidot is kihasználják, hogy – minél rosszabb annál jobb alapon – visszahozzák valahogy mindazt, amit tavaly februárban elkergettünk.

 

Nézzünk körbe a szomszédaink között és tegyük fel magunknak a kérdést: létezik még egy olyan ország, ahol az ellenzék ennyire gusztustalan, hiéna módjára ásna alá mindent, ami a járványügyi helyzet javítását szolgálja? Létezik még egy olyan ország, ahol (elvileg) felelős parlamenti pártok szerveznek tüntetéseket, felszólítva az embereket a szájmaszk elutasítására és az intézkedések figyelmen kívül hagyására?

 

Szlovákiában ráadásul az egyik koalíciós partner is ugyanezt csinálja. Éttermeket nyitna meg, amikor tombol a vírus (igen, sokan elvesztették a munkájukat és nehezebben élnek, amit kutyakötelessége oldania történetesen épp Sulíknak is), elszabotálja a tesztvásárlást, amivel ki lehetne szűrni az embereket, nyilvánosan kérdőjelez meg minden intézkedést, aláásva a kormányfő autoritását. Az már csak hab a tortán, hogy ő maga is részt vesz az ellenzéki tüntetésen. Elképzelhető, hogy mondjuk Semjén Zsolt ezt csinálná Orbán Viktorral, vagy Andrej Babiš koalíciós partnere Csehországban? Kizárt.

 

 

Az országok által hozott járványügyi intézkedések túlnyomó többsége hatásos. Nálunk is eredményesek lennének, ha az emberek betartanák azokat.

 

Így viszont nincs sok értelme az önkéntes alapú intézkedéseknek, ha az azokat betartók végül ugyanott végzik, mint a mindent elutasítók. Ilyen esetben bármilyen intézkedés csak ideig-óráig hozhat eredményt.

 

Jól mutatta mindezt Trencsén esete is. A megyei jogú városban a járványügyi helyzet indokolttá tette a tesztelést. Maga a polgármester kérvényezte, látva, hova halad a város. Megértette, hogy ami előtte országos szinten működött, náluk is működhet. A tesztelést viszont teljesen önkéntes alapon határozta meg.

 

Emiatt hiába szervezték meg tökéletesen, hiába szűrtek ki több száz fertőzöttet, a részvételi arány alig érte el a 60 százalékot. Akik eljöttek, azok leginkább a lakosság fegyelmezett része volt. Akik az intézkedéseket is betartják. A vírus-, járvány-, vakcinatagadók közül – akik ugyanúgy vírusfertőzöttek is lehetnek, többsége otthon maradt. És fertőzhet bárhol bárkit, hogy utána hangulatot keltsen, demoralizáljon, demotiváljon mindenkit.

 

A szlovákiai mentalitás sajnos nem egy svájci. Közös csónakunkban sajnos túl sok nálunk a szabad evező, túl gyakori a leggyengébb láncszem.

 

Ez okozza a legfőbb problémát, ezt kellene tudatosítanunk a jelenlegi járványügyi helyzetben. Legyen szó akár tesztelésről, vagy vakcinázásról. Ha másért nem, a Covid-19-ben eddig elhunytak, és az egészségügyi dolgozók iránti tiszteletből.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.