Elemér
  • HUF: 362.38
  • USD: 1.21
  • 2 °C
  • 12 °C
Vélemény

Király Zsolt: A Szputnyik-ügy – A Za ľudí 19-re lapott húzott

Remišováék ezzel a választás lehetőségét is elvették az emberektől. Kérdés, milyen felhatalmazással.

Nyitókép: tyzden.sk

 

Ritkán látható politikai húzást engedett meg magának a legkisebb koalíciós párt, a Za ľudí. Az orosz vakcina beszerzéséről szóló kormányülésen Veronia Remišováék vétójoggal éltek. Ezzel meghiúsították (legalábbis ideig-óráig) azt, hogy Szlovákia más forrásból is biztosíthasson vakcinát. Az Európai Unió oltóanyag-politikája ugyanis akadozik, a nyugati vakcinákból (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) pedig nincs elég.

 

A lehető legrosszabkor

 

Hogy mit okoz mindez az országban, azt nap mint nap láthatjuk. Közel 4000 beteget a kórházakban, világelsőséget egy millió lakosra számítva a Covid-19 miatt elhunytak számában (bár egyesek szerint ez a mutató lényegében annak kérdése, hogy ki mennyire becsületesen vallja be vagy sem a vírusban elhunytak számát.)

 

És akkor jön a Za ľudí a maga 2 miniszterével, akit most hagyott ott az első képviselőjük a parlamentben, és keresztbe fekszik a küszöbön. Hiába áll vele szemben a másik három párt összhangban, hogy ha az uniós szakhatóság késik, akkor vizsgálja meg és ha biztonságos, adjon zöldet a Szputnyiknak Szlovákia, nem.

 

Elvették a választás lehetőségét

 

A Za ľudí vétója nemcsak amiatt felháborító, mert ők maguk nem vállalnak politikai felelősséget a tettükéért (az egészségügyi minisztert és a kormányfőt az OĽaNO adja), hanem azért is, mert az ország lakosainak érdekeivel szembe mennek.

 

A Szputnyik V (már a jövő héten 80 ezer személynek elegendő vakcina) ugyanis önkéntes alapon lett volna bevetve. Mindenki maga dönthette volna el, hogy kéri-e vagy sem. Aki nem kéri, nem kap belőle. Aki igen, és beletartozik az adott társadalmi csoportba, akinek jelen helyzetben már jár az oltás, az igen.

 

De Remišováék ezzel a választás lehetőségét is elvették az emberektől. Kérdés, milyen felhatalmazással. Az biztos, hogy a tegnapi vétóval nem befejeződött, hanem folytatódik a történet. Annak kérdése, hogy hogy akarunk kilábalni a járványból, és valóban mindenki azt akarja-e, hogy legyőzzük a vírust. Vagy esetleg valam(k)i mást szeretnének eltakarítani.

 

És hogy mit gondolnak minderről az emberek és olvasóink, az alább lemérhető.

 

A Za ľudí vétója miatt Szlovákia nem vásárol orosz vakcinát. Helyes döntés született?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Korábban már arról is megkérdeztük olvasóinkat, hogy beoltatnák-e magukat az orosz vakcinával:

 

Beoltatnád magad a Sputnik V orosz vakcinával?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. feb. 20. 15:01

Nem is ertem hogyan bizhatunk olyan politikusokban akik agyierszukuletben szenvednek, latogassak meg a kovidos haldoklokat majd ott megyogyulnak.Hoherok.

Fehér István
2021. feb. 21. 07:40

A kommunista és a mindenféle liberális hazug, aljas, populista és mindezek mellett tehetségtelen is! Mindez előszobája az anarchiának, ami maga a fejetlenség! Aki ilyenekkel parolázik, aztán semmin se csodálkozzon!

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket