Nyitókép: nyirgorkat.hu

 

Negyven nap. A bűnbánat ideje. Az elcsendesedés napjai. A lemondás hetei. Egy szokatlan böjti időszak ér véget.
Itt a húsvét. S vele együtt a megváltás. Az elmúlt negyven napban egyes hívek böjtöltek. Vannak, akik a régi szokásokat  követve  húsételt sem fogyasztottak. Mások az édességet hagyták ki a napjaikból. Ki-ki saját elhatározása szerint tarthatott böjtöt bűnbánata és hite jeléül.
Kép: nyugat.hu
Az ún. önmegtagadás ideje Hamvazószerdán kezdődött. Idén ezek a szent napok is szokatlanok voltak. Hogy miért?! Mert ez az önmegtagadás sokkal nagyobb mértékben volt jelen az életünkben, mint azt gondolnánk. Nem is tudatosítjuk, de bizony akarva-akaratlanul is a lemondásról szóltak már a húsvét előtti napok is. Ez a lemondás ráadásul már jó ideje tart. Hiszen a koronavírus-járvány miatt korlátozva vagyunk az élet több területén, megvonva szabadságunktól bizonyos tevékenységek és döntések meghozatalát.
Kep: Szekesfehervar.hu
Valójában már a húsvéti előkészületek alatt sem találkozhattunk szeretteinkkel az egészségük és a saját egészségünk védelme érdekében. A húsvéti ünnepeket is kénytelenek vagyunk egymástól távol megélni elővigyázatosságból. Ez is egy próbatétel, egy kisebb kereszt, hiszen a hiányuk megviselt bennünket. Nélkülük üresebb az élet és fáj a szívünk. De tűrjük! Tűrjük mégpedig egymásért!
Tűrjük és viseljük az életünk keresztjeit. Ahogy Jézus is tűrte és vállalta a szenvedést értünk, a mi jövőnkért. A böjt valójában az Istennel töltött idő is. Hiszen amikor valamiről lemondunk, felszabadul némi időnk. Ezt az időt tölthetjük a jó Istennel. Ezalatt is önmagunkba fordulva, elmélyülve életünkben.
Kép: ujember.hu
A lemondáshoz tartozik a jólét magunktól való megvonása is. Gondolok itt többek között a külföldre való kirándulgatás hiányára…, stb. Nem lépjük át a járáshatárt, nem vásárolgatunk feleslegesen, mindezeket megvonjuk önmagunktól. De még sorolhatnánk…
Ez az idei böjt egy embert próbáló időszakban volt. Ettől lett más. Szokatlan. Mégis erőteljesebb. Főleg, ha kitartottunk. Hiszen erősebbek lettünk. Törékenyek, de kitartóbbak. Újraértékeltük az életünket, dolgainkat, kapcsolatainkat. Az eljövendő újratalálkozások alkalmával nagyobb lesz majd az örömünk, főleg ha a másikat, a Szeretteinket egészségben látjuk viszont, amihez mi is hozzájárultunk, mivel nem kockáztattuk az egészségüket.
Ne idegenkedjünk a böjttől, az önmegtagadástól. Ez rólunk szól! Hiába fogják fel sokan negatívan a böjtöt, mégis értékes. Az mindössze sztereotípia. Sokan mondják nekem is, „Ez önsanyargatás!” Pedig egyáltalán nem az! Hiszen a böjtölés megerősít lélekben, segít a kitartás növelésében és testi megtisztulást is eredményez.
Böjtöljünk nyugodtan! Mondjunk le a fent említettek közül bármelyikről húsvét előtt, ez testi-lelki egészségünket szolgálja és részesülünk a Feltámadás örömében, amely mindannyiunk életébe reményt hoz.
Tartsunk ki céljaink mellett és  bármilyen göröngyös is lesz  az előttünk álló út, higgyünk!
Vezessen bennünket a Hit, Remény, Szeretet!
Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.