Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Mint ismeretes, Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini, az olasz jobboldal vezető politikusa április elsejei budapesti találkozójukon pártjaik európai szintű együttműködéséről egyeztetett. Egyértelműnek tűnik, hogy nem „babra megy a játék”, hiszen ha senki nem kínál politikai alternatívát az Európai Unióban és az Európai Parlamentben a jelenlegi baloldallal szemben, Európa teljesen elveszítheti eredti rendeltetését, a tagállamok polgárai pedig egy felfordult világban nevelhetik gyermekeiket, unokáikat.

 

A találkozó nem véletlenszerű volt, hiszen a Fidesz közelmúltbéli kilépése az Európai Néppártból egyrészt komoly aggodalmat, sőt: félelmet keltett Nyugat-Európában, másrészt megteremtődött a politikai lehetőség arra, hogy a 2024-es európai parlamenti választásokig ellensúlyozni lehessen a jelenleg Európában uralkodó pszeudoliberális gondolkodást, és annak vadkinövéseit. Ennek lehetőségét ismerte fel Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki és Matteo Salvini.

 

Úgy tűnik, hogy az Európai Unióban (is) komolyan veszik – ha nem is nyilvánítják ki egyértelműen – az Orbán-Morawiecki-Salvini politikai háromszög létrejöttét, hiszen pontosan tudják, hogy komoly politikai szövetségeseket találhatnak. A pénzügyi háttérhatalmat kiszolgáló média és annak támogatói mindent megtesznek majd az új, nemzeti alapokon nyugvó együttműködés megbélyegzésére, amely azt bizonyítja, hogy félnek tőle, mert valós politikai alternatívát jelenthet.

 hirdetes_810x300  

 

Tehát még a 2024-es európai parlamenti választások előtt kialakulhat egy erős jobboldali politikai szövetség, hiszen az Orbán-Mazovieczki-Salvini hármas találkozó vonzani fogja a szimpatizánsokat. Az is tény, hogy ez az együttműködés nem új keletű, hiszen egyrészt a magyar-lengyel vétó tavaly év végén nagyon sikeres volt a jogállamiság és az uniós költségvetés tekintetében, másrészt Orbán Viktor és Matteo Salvini hasonló gondolkodása és hazafisága már korábban találkozott egymással.

 

Budapest, 2021. április 1.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k), Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetõje (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) a találkozójukat követõen tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintû politikai szövetség szerepelt.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az is sejthető, hogy a magyar-olasz-lengyel együttműködés még csak a kezdet. A kezdet ahhoz, hogy egyrészt belátható időn belül több potenciális szövetségest és politikai erőt is maga mellé állíthat, másrészt az Orbán- Mazovieczki-Salvini háromszögből négyszög lesz, majd ötszög, hatszög, hétszög, s végül megalakul egy rendkívül erős keresztény-konzervatív-nemzeti és jobboldali politikai szövetség, amely potenciális kihívója lesz a pszeudoliberális erőknek, a pénzügy háttérhatalomnak és az azt kiszolgáló plasztikemberek, politikusok arroganciájának.

 

„Azon dolgozunk, hogy Európa népeinek alternatívát kínáljunk a baloldallal, illetve az egyre inkább balra forduló jobbközéppel szemben”

 

 – nyilatkozta Matteo Salvini nemrég a Mandiner-nek, majd így folytatta:  

 

„Az új mozgalmat ezért európai reneszánsznak hívjuk: olyan közös értékekből indulunk ki, mint a munka, az egészségügy – teljesen világos, hogy Európa egészségügyi téren, a Covid elleni harcban megbukott –, az identitás, a keresztény értékek, a mezőgazdaság, a közös határvédelem, a biztonság. A célunk az, hogy az első számú erő legyünk az európai intézményeken kívül és belül.

 

Budapest, 2021. április 1.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetõjével (k) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel (b) folytatott háromoldalú találkozóján a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintû politikai szövetség szerepel.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Salvini szerint Orbán Viktor az egyik lelke, az egyik motorja az európai jobboldalnak. Úgy gondolja, hogy Magyarország, Lengyelország és Olaszország baráti népek és rokon politikai erők.

 

„Orbánnak volt ereje elhagyni az egyre inkább balossá laposodó Európai Néppártot. A Liga és a lengyelek pedig a rendelkezésére állnak annak érdekében, hogy valami újat csináljunk.”

 

– mondta az olasz politikus.

 

A magyar-lengyel-olasz együttműködés gyümölcsét nem holnap, nem is holnapután fogjuk learatni, hanem a távoljövőben. A lassú építkezést azonban felgyorsíthatja a Brüsszel részéről az idén nyáron Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Lettország elleni politikai hadjárat, ami még erősebbé teheti ezt a hármas együttműködést, és növelheti Orbán, Mazovieczki és Salvini támogatottságát.

 

Orbán Viktor felismerte, hogy a 450 milliós polgárral rendelkező Európai Unióban akár százmillióra is tehető azoknak az állampolgároknak száma, akiknek nincsen „politikai otthona”. Nem beszélve arról, hogy jelenleg a konzervatív-keresztény, családcentrikus értékeket nem képviseli egyik politikai erő sem európai szinten. Ehhez az eszméhez és ehhez a politikai hitvalláshoz csatlakozott Mazovieczki és Salvini.

 

Budapest, 2021. április 1.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetõjével (k, háttal) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel (b) folytatott háromoldalú találkozóján a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintû politikai szövetség szerepel.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Mindhárom politikus felismerte, hogy szükség van európai szinten olyan fajsúlyos politikai erőre, amely hathatósan beépíti, majd képviseli ezeknek a polgároknak véleményét az európai politika legmagasabb szintjén. Orbánnak, Mazovieczkinek és Salvininek az Európai Parlamentben a közös keresztény-konzervatív-nemzeti értékekért folyó küzdelme többséget nyerhet, és valódi politikai alternatívát kínálhat az európai polgárok számára a jelenlegi – nagyon elsiklott – baloldallal szemben.

 

Ha az Európai Konzervatívok és Reformerek, az Identitás és Demokrácia, valamint egyéb – hasonló eszmerendszert képviselő – csoportok összefognak, az Orbán-Mazovieczki-Salvini háromszögből kialakuló európai politikai erő megszerezheti a többséget.

 

A 2024-es európai parlamenti választásokat megelőzően tehát olyan széles politikai koalíció jöhet létre a magyar-lengyel-olasz háromszögre építve, amely európai állampolgárok tízmillióinak megszólítására lesz alkalmas. Meggyőződésem szerint ez a politika sok európai választópolgárt meg fog győzni, mert ne felejtsük el: 2024-ben európai parlamenti választások lesznek. Erre más most készülni kell.

 

Tarics Péter

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.