Nyitókép: hnonline.sk

 

Állítólag van stratégia, ami alapján a vakcinát igénylő állampolgárokat oltják. A lényege a korosztályonkénti oltás, melyet 12 fázisba soroltak be. Viszont ezt nem tartják be. A várószoba tele van 40–50–60 évesekkel, de toppon lévő stratégáink megnyitják a 16+-os korosztályt. Az már mellékes dolog, hogy az erre szolgáló weboldal fennen hirdeti, hogy a 8. fázisban vagyunk (40+). Az ember csak a fejét kapkodja, hogy mi a franc van itt?

 

Merítve saját és baráti tapasztalatokból, álljon itt pár konkrét példa:

 

1. Elkezdődött az egészségügyben dolgozók és a legidősebbek oltása. Bővítették a gondozói szolgálatban dolgozókra is. De a súlyos, krónikus betegséggel, halmozott rendellenességgel élők nem kapnak semmit. Ők csak várják ki a sorukat a korosztályuknak megfelelően.

 hirdetes_810x300  

 

2. Mikor kor szerint nyitogatták ki az egyes korosztályok számára a lehetőséget, megadott időpontokban tömegek próbáltak regisztrálni több-kevesebb sikerrel. Szabályos virtuális tömegverekedés alakult ki az oltási időpontokért. A felháborodás, a rosszul működő rendszer ráébresztette az illetékeseket, hogy ez így talán mégsem jó. Megszületett a várószoba több hét pocsékul működő oltási regisztrációs stratégia után. Pedig csak délre kellett volna tekinteni (Magyarország), ahol december óta sikeresen alkalmazzák a várószoba rendszerét.

 

3. Napokon, heteken keresztül szajkózzák a híradóban, hogy keleten állnak az oltóanyagok, kisebb az oltakozási kedv. De senkinek nem jut az eszébe, hogy esetleg lehetne a nyugati országrészbe vakcinát hozni. Negyven feletti ismerős Kassán – mikor még nem nyitották meg a 40+-t! – besétált a központi oltópontra, hogy ha esetleg van vakcina, ő beoltatná magát. Mondták: van. Felvették az adatokat, és beoltották.

 

4. Megnyitották a 40+-osok korosztályát. Csallóközi férfiember azonnal regisztrál 100 km-es körzetben 18 helyre. Vállalja még a nagyobb távolságot is, csak kapjon már oltást. Peregnek a napok, a hetek, és semmi. Időpontot a mai napig sem kapott.

 

5. Lehetőség adódott a 16 felettiek beoltására (április 29.). Regisztráltam a gyerekeimet, és ennyi. Várunk, várakozunk…, de szombat óta már nem várunk, várakozunk…

 

6. Ugyanez – a 5. pontban leírt esemény – Kassa melletti lakóhellyel is megtörtént. Ők azonnal kaptak időpontot, mégpedig szombatra (május 1.). Péntek késő este sms támadás érte őket: eltörölték a szombati időpontot, vasárnap délelőttre kaptak időpontot, eltörölték a vasárnapi terminust. Aki azt hinné, hogy itt véget ért a történet, az téved. Most jön csak a java. Szombat délelőtt érkezik a hír egy titkos csatornán (mobiltelefon), hogy a 17 éves xy-t most oltották be minden gond nélkül Kassán. Kedves barátnőm akcióba lendült, és igazi honfoglaló magyar módjára felderítőt (férj) küldött az oltópontra. A feltérképezés eredménye kedvező lett, így lóra fel (autó), és irány Kassára. Mission accomplished (küldetés teljesítve)!

 

Amúgy eltörölték a 16+-os fiatalok oltási lehetőségét. Ez a lehetőség is élt vagy két napot, de azért oltják is őket. Ki érti ezt? Persze a felháborodás óriási, és teljesen jogosan az. A veszélyeztetett korosztály vár, a tinédzserek oltását meg megnyitják. Ja, és Kassán az oltóközpontban mindenféle korosztályt oltottak szombat délelőtt (május 1.). Nemcsak az időseket és a tiniket, hanem 20-asokat, 30-asokat, 40-eseket. A felháborodás miatt péntek este a kedélyek csillapítására a kormány befagyasztotta a 16+ korosztály oltását, de az oltóanyagot már kiolvasztották, el kell őket oltani, és akkor jöhetnek a póttagok és az ismerősök. Az átgondolt stratégia mintapéldája a szlovákiai.

 

Eme kis ízelítő után elgondolkodik az ember, hogy tényleg hozzáértő szakemberek ülnek-e a pozícióikban? Ha van egy felállított stratégia, akkor menjenek aszerint. A várószoba alapján rendelkezésre állnak az adatok, hol, mennyi, milyen korosztályú ember regisztrált. Továbbá tudniuk kell milyen és mennyi oltóanyag áll rendelkezésre. Tényleg ennyire nehéz ezt az adatot feldolgozni, kalkulációt felállítani és logisztikailag megoldani? Nagyon úgy néz ki, hogy ez meghaladja a szellemi képességeiket.

 

És arról már nem is beszélve, hogy hatalmas távolságokat kell utazni az oltásért, a magyarlakta városokban alig oltanak. És egy kerekesszékben ülő hozzátartozót a nem akadálymentesített, lépcsőkkel ellátott oltóközpontba becincálni se egy leányálom.

 

Magyarországot látva: van oltóanyag és van stratégia; az enyhítéseket nem ad hoc találják ki, hanem a meghatározott ütemterv szerint (egyszerűen tudják, hogy mit csinálnak); a házi orvosok is oltanak, mindenki besétál a körzetijéhez, sőt! az idős, beteg vagy mozgássérült páciensekhez az orvos megy ki.

 

Még egy kis adalék a magyarországi helyzethez: a miniszterelnök mindenféle oltóanyagot be tudott szerezni, azzal oltanak, amivel a polgár kéri. Szerdán az Audi Hungaria mindenkit beoltott Pfizerrel, aki kérte, még a szlovák állampolgárokat is. Továbbá a cég jelezte, hogy igény esetén a hozzátartozókat is beoltja.

 

Hát a történelem összezárt minket itt Európa szívében a szlovák atyafiakkal.

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.