Nyitókép forrása: yahoo.com

 

Tegnap ejtették a vádat Matteo Salvini egykori olasz belügyminiszter ellen. A bíróság ugyanis megalapozatlannak tartotta a vádemelést Salvinivel szemben egy migránscsoport másfél évvel ezelőtti feltartóztatása miatt. Ez azt jelenti, hogy a szicíliai Catania vizsgálóbírósága nem bocsátja bírósági tárgyalásra az úgynevezett Gregoretti-ügyet.

 

A 2020. október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárást vezető Nunzio Sarpietro bíró felolvasta döntését, mely szerint nem indokolt a Matteo Salvinivel szembeni eljárás folytatása. Ezzel a bíróság elfogadta Salvini védelmének állásfoglalását, miszerint belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019-ben öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását. Az ügyben maga az ügyészség sem szorgalmazott vádemelést. Felmerül a kérdés: Vajon miért?

 

A józan gondolkodó emberek nyilvánvalóan drukkoltak/drukkoltunk Salvininek, s nemcsak azért, mert igenis szimpatizálunk vele, döntései, politikája és személyisége miatt, hanem mert pontosan tudtuk/tudjuk, hogy a vádemelés egyértelműen a politikailag, közéleti szempontból egyre erősödő Salvini lejáratása és bemocskolása érdekében történt, külföldi támogatással. A véleményem szerinti leendő olasz miniszterelnöktől úgy félnek politikai ellenfelei, mint a tűztől.

 

 hirdetes_300x300  

Tehát annak ellenére, hogy tudtuk: a vádemelés teljesen megalapozatlan, a tegnapi döntés mégis kissé meglepő. Minek tudható be a józan döntés? Egyrészt annak, hogy Olaszországban jelenleg szakértői kormány működik, melynek vezetője nem nagyon foglalkozik ilyen ügyekkel, hiszen van elég belpolitikai gondja az országnak, amit nagyon gyorsan meg kell oldani. Másrészt az ügyészség is tudja, hogy Matteo Salvininek a közeljövőben igen magas politikai szinten jelentős szerep jut majd az olasz bel- és külpolitikában. Harmadrészt pontosan tudják, hogy Salvini – Orbán Viktorral és másokkal egyetemben – igen jelentős eredményeket fog elérni az Európai Unióban, bármennyire is más irányba húz a mostani európai vezetés. Negyedrészt az olasz ügyészség és azok, akik Salvini ellenében vettek részt az előzetes bírósági eljárásban, tudatában vannak annak, hogy gyengék ahhoz, hogy akár Salvini jövőbeni hatalomra kerülését megakadályozzák, illetve az olasz-magyar-lengyel együttműködés intenzitását gyengítsék.

 

Mint tudjuk, az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) és további négy olasz civilszervezet képviseltette magát a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szembeni előzetes bírósági eljárásban, amely egy bevándorló-csoport feltartóztatása miatt a szicíliai Palermóban folyt. Az Open Arms hajója 2019 augusztusában három hétig napig várakozott Lampedusa vizein. Ez volt az első bírósági eljárás, amelyet egy civil hajó feltartóztatása miatt indítottak Salvini ellen. Az ügyészség többek között túszejtéssel vádolta a volt minisztert, aki tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kaphatott volna. Salvinire egyébként vár még egy hasonló bírósági eljárás szeptemberben, egy másik illegális migránsokat szállító hajó feltartóztatását érinti. Előreláthatólag annak a bírósági eljárásnak is hasonló lesz a sorsa, mint a mostaninak.

 

Mint azt már korábbi elemzéseimben is írtam, Salviniék azon dolgoznak, hogy Európa népeinek alternatívát kínáljanak a baloldallal, illetve az egyre inkább balra forduló jobbközéppel szemben. Az új mozgalmat ezért – a magyar és a lengyel miniszterelnökkel együtt – európai reneszánsznak hívják: olyan közös értékekből indulnak ki, mint a munka, az egészségügy, az identitás, a keresztény értékek, a mezőgazdaság, a közös határvédelem, a biztonság. Céljuk az, hogy az első számú erő legyenek az európai intézményeken kívül és belül. Ez minden bizonnyal sikerülni fog nekik, hiszen a józan ész által diktált egészséges politikát nem lehet sem gazdasági zsarolással, sem pedig háborúval megállítani. Ebben Európának már nagyon gazdag tapasztalata van.

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.