Nyitókép: umb.sk

 

Felröppent egy ötlet a miniszterelnöktől, miszerint a pedagógusbérek között a jövőben különbség lenne aszerint, hol tanít az illető tanár. Az indoklása az ötletnek az országon belüli megélhetési különbségekből adódik.

 

Tény, hogy Nyugat-Szlovákiában, elsősorban Pozsonyban sokkal drágább az élet, mint az ország középső vagy keleti végén. Természetesen nem a tej árára kell itt gondolni. De lehet-e különbséget tenni, biztosan jó ötlet ez? A pedagógusi munkaköri feladat mindenhol egyforma, és azért, mert valaki keleten tanít, kapjon kevesebb bért? Ha a pedagógusi fizetéseknél felvetődött ez az ötlet, a kormány esetleg fontolgatja ezt a további foglalkozások esetében is az állami szférában? Ha nem, akkor miért csak a pedagógusoknál ugrott elő ez az ötlet? Egy pozsonyi tisztségviselőnek is drágább a megélhetés…

 

Rengeteg kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Diszkriminálja a pedagógusokat aszerint, hogy hol élnek. Belső migráció eddig is volt az országban, és általában keletről költöznek át a lakosok az ország nyugati felébe. Nem erősítené ez a bérkülönbség azt, hogy még többen jöjjenek nyugatra tanítani? Így is egyre nagyobb a pedagógushiány, elsősorban az alapiskolák felső tagozatain a természettudományi tantárgyak oktatóiból. Ha megkezdődne egy elvándorlás, keletebbre kiürülnének az iskolák. Biztos, hogy feszültség lenne a nyugati és az ország más területein tanítók között, plusz a nyugaton élő nem pedagógiai munkát végzők jogosan tehetnék fel a kérdést: és ők? Miért épp a tanárok? Mindenkinek egyformán drágább a megélhetés a nyugati régióban.

 hirdetes_300x300  

 

A független szakszervezet, az NŠO már reagált a miniszterelnöki ötletre, és azt nem támogatólag tette. Az iskolaügyi miniszter még nem nyilatkozott a témában. Ez egy nagyon friss felvetés, meglátjuk, mi lesz belőle.

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.