Nyitókép: illusztráció

 

Az Európai Unió néhány elit ország szervezeteként jött létre a gazdasági együttműködés és a kommunizmus visszaszorításának céljából. Majd a szocialista világrendszer szétesése után fűt-fát felvettek a NATO-ba és az Európai Unióba. Hogy ez célszerű volt-e, arról a vélemények megoszlanak – mondta Nógrádi György egyetemi tanár az Ultrahang című rádiós műsorban.

 

Hozzátte: Lengyelország ma Közép-Európa meghatározó hatalma, melynek történelmén végigvonul a német- és az oroszellenesség. A lengyel politika egyik sajátossága, hogy állandóan jóvátételt kér valamiért a németektől illetve, hogy állandóan hergeli az oroszokat, ami Nógrádi szavaival élve kulturáltan fogalmazva is vitatható.

 

A jelenlegi helyzetben Lengyelországban a nemzeti és nem az európai törvényhozás a meghatározó. Egy másik kérdéskör, hogy a lengyel baloldal évekkel ezelőtt szétesett és Jarosław Kaczyński gyakorlatilag teljhatalommal rendelkezik. A másik jobboldali párt élére visszatért Tusk pedig már arra készül, hogy a következő választásokon mebuktassa a kormánypártot, a Jog és Igazságosság Pártját.

 hirdetes_300x300  

 

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország kilép-e az Európai Unióból, Nógrádi azt válaszolta, hogy ennek a valószínűsége nulla. Ugyanis Lengyelországnak nemzeti érdeke, hogy együttműködjön Európával. Az egy más kérdés, hogy a lengyelek jogaik biztosítását hagyományosan az Egyesült Államoktól várják:

 

„Én nem látom azt, hogy Lengyelország kilépne az Európai Unióból, de azt látom, hogy a lengyel belpolitikában óriási viták lesznek. És azt látom, hogy ma Brüsszel nagyon sok kérdésben máshogy ítél, ha közép- vagy kelet-európai és máshogy, ha nyugat-európai országról van szó.”

 

Ultrahang

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.