Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 22 °C
  • 37 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Király Zsolt: Amikor a maffia kiszabadul

A jó és a rossz közti küzdelem még nem ért véget. Épp ellenkezőleg, most kezdődik csak igazán.

Nyitókép:  SITA/Branislav Bibel

 

Történt néhány dolog az igazságszolgáltatás terén Szlovákiában, mely szót érdemel. Egyúttal kontextusba is helyezve azt az olcsó, gyors, populista hangulati felütések helyett.

 

Maroš Žilinka főügyész és hivatala kedden ejtette a vádat a jelenlegi kormány ideje alatt vizsgálati fogságba zárt és vád alá helyezett prominensek ellen. Nem, nem a lista hosszú, hanem a személyek kiléte érdekes. Vladimír Pčolinský, a szlovák titkosszolgálat Sme rodina által javasolt korábbi vezetője, a vele kapcsolatban csúszópénz átadásával Zoroslav Kollár csődbiztos-guru, valamint Jaroslav Haščák Penta vezér, illetve Ľubomír Arpáš és felesége, utóbbi három személy a Gorilla-ügy kapcsán.

 

Tisztázzuk a dolgokat

 

Még mielőtt indokolatlan következtetéseket vonnánk le, érdemes tisztázni, hogy Žilinka nem a bírósági ítéletüket tette semmissé, oda ugyanis az ügyek el sem jutottak. De afelé haladtak. A főügyész rendkívüli jogkörét kihasználva a vádemelést szüntette meg ellenük, azzal érvelve, hogy a bizonyítékok túl gyenge lábakon állnak.

 

Mindezt úgy, hogy az egyes bűncselekményekről több bíróság legalább 9 bírája gondolhatta ennek ellenkezőjét. Hogy végül milyen ítélet született volna, nem tudni.

 

Eddig a tények, most pedig következzen a kontextus.

 

Szlovákiában évek óta maffiaállam épült. Ennek megtisztításáról szóltak a legutóbbi parlamenti választások. Az OĽaNO is így szerzett 25 százalékot azzal az ígérettel, hogy rács mögé juttatja a politikai parazitákat és azok gazdasági holdudvarát. Majd – mivel a matek nem enged – kormányra léptek a maffiával egy lapon említhető Boris Kollár pártjával, és kezdődtek a problémák.

 

A gondok elég gyorsan, alig pár hónappal a Sme rodina által javasolt, majd nagy parlamenti többséggel (147-ből 132 szavazattal) megválasztott Maroš Žilinka főügyészi kinevezése után jelentkeztek.

 

Most pedig épp a Sme rodina titkosszolgálati vezetője (Pčolinský) és a Smer-Hlas által is felhizlalt Penta korábbi első embere (Haščák) lettek kiengedve az akváriumból.

 

Gondban lehet az OĽaNO

 

A döntés főleg az OĽaNO számára jelent politikai problémát, mely választási programja miatt a legtöbbet nyerheti, de veszítheti is a média által kiemelten figyelt ügyek alakulásával.

 

E sorok szerzője anno, közvetlenül Žilinka megválasztása előtt ma is nyilvánosan kikereshető formában azt írta, hogy egy toxikus személy, aki a Sme rodina és az ellenzék közti alku része. Majd május 26-án kiegészítette mindezt azzal, hogy a Sme rodina a parlament elnökének, Boris Kollárnak a vezetésével a maffia partnerévé vált a szlovák törvényhozásban.

 

Žilinka és a Sme rodina miatt a felületes szemlélő számára úgy tűnhet, nincs különbség ellenzék és koalíció, választások előtti és választások utáni közállapotok között. Pedig nem így van. Ez csak az előző éra haszonélvezőinek taktikája, akik pontosan így szeretnék láttatni a valóságot, hogy a vastag ködben eltűnjön a különbség jó és rossz, csaló és tisztességes, az igazságért küzdő és a törvénytelenségeket elkövető között. Azaz, a választók szemében legyen mindenki egyforma.

 

A helyzet mégsem így áll, hiszen bár Žilinka most bizonyította, hogy kinek az oldalán áll, a választások óta immár a kurucok is felálltak.

 

Testvérharc az ügyészségeken és a rendőrség kötelékében

 

Ma ugyanis már nem csak a maffiaállamot építi mindenki, mint tette azt a Smer-SNS-Most-Híd éra alatt is, hanem folyik a harc a maffiaállam lebontása érdekében. Ezért áll egymással szemben a főügyészség (Žilinka) és a speciális ügyészség (Lipšic), ezért harcol egymással a rendőrség, a NAKA és a SIS. És komoly tétje van a dolgoknak.

 

Balról Maroš Žilinka főügyész és Daniel Lipšic speciális ügyész. Kép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ezt kellene szem előtt tartania mindenkinek, beleértve akár az Aliancia-Szövetség feltörekvő, nagypolitikai tapasztalatokat nélkülöző, emiatt olcsó, populista, éretlen cselekedetekre hajlamos politikusait is, ha általánosítanak.

 

Azaz, ha a Smer és a Hlas érdekeinek megfelelően egy szakajtóba raknak mindenkit, miközben a maffiaállamról beszélve elfeledkeznek arról, hogy pont a legközelebbi környezetükben, akár az alakuló Alianciában is vannak olyan személyek, akik ugyanezzel a maffiával álltak (és állnak) kapcsolatban.

 

Tisztánlátást ködösítés helyett

 

A politika a lehetőségek művészete. Žilinka keddi, botrányos döntéseinek egyik olvasata, hogy összeállt a jövőbeli maffiakoalíció, azaz a Sme rodina, a Smer és a Hlas.

 

Ennek esélyét és lehetőségét erősíti mindenki, aki felelős közszereplőként nem a tisztánlátást, hanem a ködösítést, az úgyis minden mindegy, csak mi is ott legyünk mantrát erősíti.

 

Ezért illene megtanulni helyén kezelni, és megfelelően értelmezni a dolgokat. A jó és a rossz közti küzdelem ugyanis nem ért véget. Épp ellenkezőleg, most kezdődik csak igazán.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 32 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Attila Sz
2021. Sze. 01. 09:53

Tisztelt Kiraly úr...nkm most csak ugye az a furcsa es meglepo,hogy miert van ekkora csend !?Mert voltak itt mar ettol pitianerebb ugyek es ugye azonnal ordibalt kigyot-bekat Matovic ur a Mediaba es a tobbi ember is mint pl.Sulik-Caputova-Remisova....hat miert vannak most ilyen meglepoen csendben ezzel a Zilinka-Hascak-Pcolinsky uggyel?Erdekes modon Lipsic se nagyon ordibal ,vajon mivel foghattak be a szajat!?Azt hogy Hascak ellen ejteni kellett az ugyet az meg talan ertem is mert ugye megis csak kb.23-25.000 embernek ad melot szerte Szlovakian a Cegein keresztul es hat ugye neki is video felvetelei vannak szinte a mostani Parlamenti kepviselok 90%-rol,ezalatt a 90% alatt mind korrupt Politikusokra gondolok....Szoval a Media reszerol a sajtotajekoztaton (élőben)meg kellene kerdezni Matovic urat,Lipsic urat es ugye Mikulecot,hogy ugye most akkor mire is volt jo ez a nagy hu ho a semmiért!?

Perpetuum
2021. Sze. 01. 14:45

En is azt varom, Lipsics mikor es mit lep. A helyeben lemondanak. Szegyen ez az orszag, nincs kiut, nincs remeny, nincs mas… … menthetetlen. Remelem tevedek.

Lusmi
2021. Sze. 02. 14:02

És érdekes figyelni hogyan kussol a "mi" sajtónk is az ügyről!...akinek ez nem veri ki az ingerküszöböt, az nem sokat ért ebből az országból. Ha ez lemegy az emberek és politikusok torkán, akkor Kuciak és a barátnője halála is kevés volt ahhoz, hogy áttörje a bebetonozott maffiavár falát. Ha nem folytatódnak tovább a felelősségre vonások, akkor olyan visszarendeződés jön, amilyet jó érzésű ember nem akarhat. Sok minden eldől a közeljövőben! Čaputová vajon mit lép?!...Leszünk-e Kolumbia vagy nem?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket