Király Zsolt: Advent alatt ugrottak egymásnak a Szövetség-Aliancia politikusai - Körkép.sk
Auguszta
  • HUF: 381.07
  • USD: 1.08
  • 5 °C
  • 15 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Király Zsolt: Advent alatt ugrottak egymásnak a Szövetség-Aliancia politikusai

Karácsonyi készülődés ide vagy oda, a Szövetség-Aliancia politikusai ilyenkor sem tudják félretenni nézeteltéréseiket.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Karácsonyi készülődés ide vagy oda, a Szövetség-Aliancia politikusai ilyenkor sem tudják félretenni nézeteltéréseiket.

 

Az egyes platformok között fennálló értékrendbeli különbség nem újdonság. Ami változás, hogy immár nyilvánosan teregetik ki a szennyest, és ahelyett, hogy házon belül oldanák meg problémáikat, megy az üzengetés.

 

A választópolgár pedig csak a fejét fogja, hogy hogy lesz ebből erős magyar képviselet.

SJE Nyílt nap

 

A fő konfliktus a Most-Híd és az MKP között áll fenn, az Összefogás pedig kivár. Alig két hónappal az egyesülés óta így ahelyett, hogy közelednének egymáshoz a felek, új lövészárkokat ásnak. Ilyen lövészárok a szlovák kormányhoz fűződő viszony, illetve hogy  Orbán Viktor  vagy Márki-Zay mellett tegyenek-e hitet a magyarországi választások előtt.

 

A probléma a kultúrmaffia fejének tartott Rigó Konrád (Most-Híd platform) gőgös, kioktató beszólásaival kezdődött. Rigó, aki a Szövetség megalakulásakor még a nyilvános üzengetésektől óvott mindenkit, ő maga mutatta be, hogy mit nem szabad. Először Forró Krisztián, majd az egész MKP felé. Mindezt úgy, hogy a közvéleménykutatási eredmények alapján jól látható, hogy az Alianciába csak a hidas politikusok mentették át magukat, de a választóik nem érkeztek meg. Ők már eleve más irányba kacsingatnak.

 

A liberális, ellenzéki Márky-Zaynak drukkoló hidasokat az is zavarta, hogy az MKP-ból érkező politikusok tartják magukat a stratégiai partnertől elvártakhoz, és az Orbán Viktor vezette Fideszt támogatják a jövő évi parlamenti választásokon.

 

Ebbe a vitába állt bele az MKP platformot vezető Berényi József is, nyomatékosítva, hogy mi is az érdeke a felvidéki magyarság nemzeti-konzervatív értékrendet valló részének. Berényi alig pár hete még arról beszélt videóüzenetében, hogy állítólag vannak külső erők, akik nem örülnek a Szövetség létrejöttének. Mára azonban az is kiderült, hogy a fő ellentétek nem házon kívül, hanem házon belül vannak. Azóta is megy az adok kapok az MKP és a hidas politikusok és azok holdudvara között.

 

Hogy mi a rezumé az egészből így karácsony előtt? Leginkább az, hogy nagyon úgy tűnik, stratégia nélkül sodródik az egész Szövetség. Platformjai saját szakállukra politizálnak, melynek eredménye, hogy nem erősítik, hanem gyengítik a közös pártképződményt.

 

A kérdések pedig egyre csak gyűlnek. Például, hogy hogy lesz ebből meggyőző alternatíva a választók számára? Mennyire van meg a párton belüli összhang, ha alig két hónap után már a platformok megszüntetésének kérdése merül fel? És főleg, az elmúlt napok nyilatkozatai és üzengetései után immár nem beszélhet egyik szövetségi politikus sem párton kívüli ellenérdekeltekről, hiszen a Szövetség-Aliancia jövőjének fő kerékkötői ott vannak egymás közvetlen közelében a pártszékházban.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 35 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Akkormost
2021. dec. 24. 10:34

Hol vannak manapság olyan disztingvált politikusok mint Durai, Bárdos, Csáki és más régivágásúak? A ma előbukkant ifijú kakasok a saját egójukat fényezve, kompromisszumra majdnemhogy képtelen és pökhendi megnyilvánulásai hiteltelené teszik őket. Ezért is tart most a magyar képviselet ereje a béka feneke alatt.

Borbély József
2021. dec. 24. 19:27

Akkormost- kérlek szépen ne nosztalgiázz felelőtlenül,mert a mostani helyzetnek ezek a -szerinted ,,disztingvált,, senkiházik ágyaztak meg!

B, Gy.
2021. dec. 26. 13:15

Itt az ideje felreallitani mar vegre ezeket a nemzetarulokat.

Minczinger Endre
2021. dec. 26. 18:49

Az jutott eszembe - e cikk kapcsán, hogy micsoda szörnyű állapotok uralkodnak a felvidéki magyar érdekképviseletben, ha a Szövetségen belül akár egyetlen politikus is pozitívan nyilvánul meg egy Márki-Zay féle gyűlölködő alakkal kapcsolatban. Pedig volna kire felnézni a mostani magyarországi kormánypárti politikusok közül. Persze nem várom a szimpátiát olyan hidas politikusoktól a magyar kormánypárt felé, akik pl. a Színház-és Filmművészeti egyetem tanárainak és félrevezetett diákjainak botrányos ténykedése idején elmondták, jó dolog amit tesznek. Úgyhogy Szövetség, kösd fel a gatyád, mert ilyen hatalmas értékrendbeli különbségeket nem szokás letuszkolni az emberek torkán!

    Nagy Jenő
    2021. dec. 26. 21:16

    A volt MOST-osok a párt bomlaszásán dolgoznak, lépni kell még nem késő, ezeket a Korčok szimpatizánsokat el kell tanácsolni a pártból.

elcsi1949
2021. dec. 27. 09:48

Nekik csak egy céljuk van, a Híd pártot, a vezírrel együtt visszaállítani a felvidéki magyarság pártjának (mindegy, hogy mi a neve) az élére, de mindenáron..... Az a párt, amelyik a Márki-Zay-féle magyar ellenzékkel szervezkedik, a jelenlegi, többség által megválasztott magyar kormányt alkotó pártokkal szemben politizál, ne avatkozzon bele a felvidéki magyarok többsége által támogatott MKP-Összefogás kettős dolgába....... Amíg ezektől az árúló, a gatyamadzagon csüngő politikusoktól nem tisztítjuk meg a pártot, nincs értelme az urnákhoz járulni, nincs esély a parlamentbe való jutásra....... A Híd jelenlegi politikusai teljesen alkalmatlanok a szlovákiai magyarok képviseletére, egy sem..... Esetleg néhány eddig ismeretlen arccal lehetne szóba állni.....De egyáltalán nem ezekkel a még ma is a Smer párt kiszolgálóival. Csak húzzák az időt, várják Fico visszatérését, hogy majd újra a kormánykoalícióba vezethessék a felvidéki magyarságot, mint már két szer is megtették....... Bomlasztani a felvidéki magyarságot, ez az ő feladatuk, ezzel is egy magasabbról jövő kérésnek eleget téve.......

Nagy Ildiko
2021. dec. 28. 20:46

nincs mondanivalóm,a fenti kommentek tökeletesen tükrözik a véleményemet

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket