Nyitókép: Körkép.sk

 

Karácsonyi készülődés ide vagy oda, a Szövetség-Aliancia politikusai ilyenkor sem tudják félretenni nézeteltéréseiket.

 

Az egyes platformok között fennálló értékrendbeli különbség nem újdonság. Ami változás, hogy immár nyilvánosan teregetik ki a szennyest, és ahelyett, hogy házon belül oldanák meg problémáikat, megy az üzengetés.

 

A választópolgár pedig csak a fejét fogja, hogy hogy lesz ebből erős magyar képviselet.

 hirdetes_300x300  

 

A fő konfliktus a Most-Híd és az MKP között áll fenn, az Összefogás pedig kivár. Alig két hónappal az egyesülés óta így ahelyett, hogy közelednének egymáshoz a felek, új lövészárkokat ásnak. Ilyen lövészárok a szlovák kormányhoz fűződő viszony, illetve hogy  Orbán Viktor  vagy Márki-Zay mellett tegyenek-e hitet a magyarországi választások előtt.

 

A probléma a kultúrmaffia fejének tartott Rigó Konrád (Most-Híd platform) gőgös, kioktató beszólásaival kezdődött. Rigó, aki a Szövetség megalakulásakor még a nyilvános üzengetésektől óvott mindenkit, ő maga mutatta be, hogy mit nem szabad. Először Forró Krisztián, majd az egész MKP felé. Mindezt úgy, hogy a közvéleménykutatási eredmények alapján jól látható, hogy az Alianciába csak a hidas politikusok mentették át magukat, de a választóik nem érkeztek meg. Ők már eleve más irányba kacsingatnak.

 

A liberális, ellenzéki Márky-Zaynak drukkoló hidasokat az is zavarta, hogy az MKP-ból érkező politikusok tartják magukat a stratégiai partnertől elvártakhoz, és az Orbán Viktor vezette Fideszt támogatják a jövő évi parlamenti választásokon.

 

Ebbe a vitába állt bele az MKP platformot vezető Berényi József is, nyomatékosítva, hogy mi is az érdeke a felvidéki magyarság nemzeti-konzervatív értékrendet valló részének. Berényi alig pár hete még arról beszélt videóüzenetében, hogy állítólag vannak külső erők, akik nem örülnek a Szövetség létrejöttének. Mára azonban az is kiderült, hogy a fő ellentétek nem házon kívül, hanem házon belül vannak. Azóta is megy az adok kapok az MKP és a hidas politikusok és azok holdudvara között.

 

Hogy mi a rezumé az egészből így karácsony előtt? Leginkább az, hogy nagyon úgy tűnik, stratégia nélkül sodródik az egész Szövetség. Platformjai saját szakállukra politizálnak, melynek eredménye, hogy nem erősítik, hanem gyengítik a közös pártképződményt.

 

A kérdések pedig egyre csak gyűlnek. Például, hogy hogy lesz ebből meggyőző alternatíva a választók számára? Mennyire van meg a párton belüli összhang, ha alig két hónap után már a platformok megszüntetésének kérdése merül fel? És főleg, az elmúlt napok nyilatkozatai és üzengetései után immár nem beszélhet egyik szövetségi politikus sem párton kívüli ellenérdekeltekről, hiszen a Szövetség-Aliancia jövőjének fő kerékkötői ott vannak egymás közvetlen közelében a pártszékházban.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 35 olvasónak tetszik ez a cikk.