Nyitókép: Körkép.sk

 

Az ENSZ Közgyűlése szerdán, március 2-án elsöprő többséggel megszavazta Oroszország elmarasztalását az Ukrajna ellen indított invázió miatt, és követelte, hogy Moszkva hagyjon fel a harcokkal és vonja vissza katonai erőit, ami Oroszország diplomáciai elszigetelését célozza a világszervezetben – írja a Reuters.

 

A háború, a pusztítás, az önkényes agresszió ellen ez kétségtelenül egy megnyugtató állásfoglalás. Ugyanakkor nézzük meg, hogy melyek azok az országok, amelyek nem ítélték el az orosz támadást, illetve ne feledkezzünk meg azokról az államokról sem, amelyek tartózkodó álláspontra helyezkedtek,  de voltak olyanok is, akik egyáltalán nem szavaztak.

 

 hirdetes_300x300  

Mindez számokban:

 

A világ országainak száma kb. 233, ebből 193 (a Föld népességének elsöprő többsége) tagja az ENSZ-nek.

 

A határozat mellett szavazott a         193-ból 142 ország.

Tartózkodott                                      35

Nemmel szavazott                             5

Egyáltalán nem szavazott                11

 

 

Első ránézésre is feltűnik, hogy a Föld legnépesebb országai nem ítélték el az agressziót.

 

A térképen ez így mutat:

 

 

Pirossal jelölve azon országok, amelyek az orosz beavatkozás mellett szavaztak, fehérrel jelölve azon országok, amelyek elítélték az háborút (s akik nem tagjai az ENSZ-nek), és sárgával jelölve azon országok, amelyek nem szavaztak vagy tartózkodtak a szavazáson.

 

A Föld népessége       7.929.714.000

Ebből                          3.385.942.907 ember képviseletében szavaztak az agresszió ellen.

4.543.771.093 ember képviselői szavaztak az orosz beavatkozást nem elítélve.

 

A megnyugtató álláspont, miszerint elsöprő többséggel elítélik a Föld nemzetei a háborút, a népesség arányával súlyozva egy egészen más arányt mutat: 42,7:57,3.

 

Ugyan a béke fenntartását szolgáló világszervezet határozata egy kétségtelenül komoly erkölcsi tanúságtételt jelentett, a Föld lakossága 57,3%-ának olyan képviselője volt ezen a szavazáson, akik az orosz támadást nem ellenzik, tartózkodnak elítélésétől vagy tartózkodó szavazattal vagy azzal, hogy nem adják le szavazatukat.

 

A népességszám ugyanakkor önmagában nem feltétlenül lehet kifejező erő. Tekintsük meg, hogy ugyanez az arány a GDP szempontjából hogyan alakul:

 

A Föld GDP-je: 65.067.361 Millió $. Azon országok GDP-je, amelyek nem ítélték el Oroszország háborús kezdeményezését: 22 485 079 M$

 

Ez esetben megnyugtatóbb arányt kapunk: Oroszországot elmarasztalta a Föld GDP-jének 65,44%-át termelő országok összessége. A 34,56% „birtokosai” pedig nem, tartózkodott vagy nem foglalt állást. Ez utóbbi megközelítés abban lehet fontos, hogy az orosz ellenes szankciókat vajon meddig és mennyi ország tudja tartani, illetve fokozni.

 

Mint ismert, már most jelezték bizonyos országok, hogy elértek a lehetőségeik határára – így például Törökország, és ezzel egy időben más országok fokozzák az egyre sebesebben szétzilálódó energiaiparra irányuló együttműködésüket.

 

Micskó András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.