Nyitókép: SITA/AP

 

Ez a háború leginkább visszaszámlálás. Harc az idővel. Gyilkos hajsza. Amit az oroszok és az ukránok művelnek, a kitartásról szól. Arról, hogy ki bírja tovább. Az ukránok-e az orosz hadsereg nyomását, avagy az oroszok a nemzetközi gazdasági szankciók súlyos következményeit.

 

Félő, hogy rövid- és középtávon végül mindkét ország vesztesen kerül ki a harcokból. Győztesekről ugyanis egyik oldalon sem lehet majd beszélni. Ahhoz ugyanis nemcsak katonai, hanem gazdasági fölényt is kellene szerezni. Az pedig orosz részről is lehetetlen.

 

Ukrajna (a NATO hadereje nélkül) katonailag nem győzheti le Oroszországot, Putyin pedig ha célt is ér hadseregével, szintén vesztesnek lesz tekinthető. Mégpedig saját országában. Ez az egyetlen lehetséges logikája egy ilyen háborúnak.

 hirdetes_810x300  

 

Király Zsolt: Putyin sorsa az atomháborúval való fenyegetéssel megpecsételődött

 

Az ukránok pontosan tudják, hogy minden egyes nappal időt nyernek. Függetlenül attól, hogy épp melyik várost vették be vagy sem az oroszok, hány épületet, gyárat, hidat, repülőteret, vasútállomást, tévétornyot bombáztak le.

 

Pénzügyi értelemben ugyanis – bár fura ezt így kimondani, hiszen minden egyes emberi élet értéke felbecsülhetetlen – az igazi veszteségeket az orosz gazdaság szenvedi el. Amit Putyin is pontosan tud, ezért támad egyre elkeseredettebben. Olyannyira, hogy immár a zaporozzsjai atomerőmű reaktorának közvetlen közelét bombázza. Őrület, amit a világ egyetlen diktátora sem tett meg eddig.

 

Közvetett NATO-tagállami támogatás

 

Ukrajna nem EU, sem NATO tagállam, így a védelmi szervezet nem tehet semmit. Pontosabban azt teheti, amit tesz is. Közvetve fegyverzi fel, erősíti meg, készíti fel, támogatja (az egyébként kisebbséggyűlölő, kemény nacionalista, magyarellenes, elképesztő korrupcióban élő) ukránokat, hogy azok minél tovább ellenálljanak. Az idő ugyanis hangozzék bármilyen furán, de Oroszország ellen dolgozik.

 

Russian President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting via videoconference at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, Thursday, March 3, 2022. (Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Napról napra, óráról órára szorul a hurok Putyin nyaka körül. Nem, nem szó szerint. Az orosz államfőt ugyanis a világ egyetlen hadserege sem képes megdönteni. Maguk az oroszok azonban annál inkább.

 

Gazdasági szankciók

 

A világ demokratikus fele anélkül, hogy bevetette volna haderejét, anélkül, hogy hivatalosan egyetlen NATO katona is átlépte volna Ukrajna határát, egyre hatékonyabban dolgozik. A bevezetett gazdasági szankciók, a SWIFT élesítése, a teljes összezárás hatására ugyanis fölülről kezd összeomlani az orosz gazdaság. Egyetlen lövés nélkül orosz területen.

 

Putyint az idő előrehaladtával házon belül válik egyre kiszolgáltottabbá. A bevezetett gazdasági szankciók hatásait ugyanis nem a világ talán leggazdagabb politikusa érzi a bőrén, hanem maguk az oroszok. Az a 144 millió ember, aki szintén a háború túszává vált.

 

Hogy miért?

 

A rubel pár nap alatt 28 százalékot vesztett értékéből, a világ kezdi más országokból beszerezni a nyersanyagot, az orosz infláció nagyon magas, az oligarchák (Oroszországban van lakosság arányosan a világ legtöbb oligarchája) külföldi bankszámlái nem működnek, repülőgépeik a légtérzár miatt használhatatlanok, sorra szabadulnak meg londoni, franciaországi, olaszországi, villáiktól, jachtjaiktól, futballklubjaiktól, mindenüktől. A helyi tinédzserek nem tudnak iphonet venni, az orosz családok Netflixezni, vagy elég, ha csak a Sberbankra tekintünk, mely két nap alatt dőlt be.

 

Ez jelenti az igazi veszélyt Putyinra nézve, aki ha le is győzi katonailag Ukrajnát, a nyugati világot gazdaságilag nem fogja tudni maga alá gyűrni. Épp ellenkezőleg. Őt magát buktathatja meg a saját népe, ha rájön, hogy államfőjük jövőkép nélküli országot csinált Oroszországból.

 

Putyinnak már csak egy nagyon rövid időablaka van a katonai győzelemre, de hiába tűzi ki az orosz zászlót Kijevben, otthon Oroszországban, saját népe mérheti rá a legnagyobb csapást.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.