Nyitókép forrása: SITA/Martin Havran

 

Richard Sulík liberális pártelnök és gazdasági miniszter külön sajtótájékoztatón magyarázta a bizonyítványát, miért is nem ő a felelős azért, hogy az uniós olajembargó miatt veszélybe kerül a szlovákiai üzemanyagellátás. Hallgatva az érveit már csak egy kérdés maradt: Sulík alkalmatlan, vagy csak ennyire hidegen hagyja Szlovákia és a szlovákiai polgárok sorsa?

 

Andrej Danko és Peter Plavčan óta nem hallhattunk olyan átlátszó, erőltetett és gyermeteg érveket, mint most Sulíktól, aki a választások előtt a pénzügyminiszteri székről álmodott. Hozzáállásáról sok mindent megtudtunk a koronavírusjárvány idején, ahol először „influenzácskáról” beszélt, aztán meg azért ostorozta saját kormányát, mert a gazdaság térdrekényszerítése árán is minimalizálni akarta a halálesetek számát.

 

Felért egy vallomással az is, mikor május 24-én a Markíza televízióban elismerte, hogy nem szokása végigülni a koalíciós tanács üléseit, mert „az nagyon nem hatékony időtöltés” és hogy ő „elutasítja, hogy hétfő este feleslegesen verjen el 4-5 órát” az életéből. Egyébként akkor épp egy olyan koalíciós ülésről volt szó, ahol a családtámogatási csomagról egyeztettek a pártok. Mégis, ezek után milyen jogon támadja a családtámogatási csomagot Sulík épp azzal, hogy nincs megfelelően kidolgozva, mikor nem is vette a fáradtságot, hogy legalább tárgyaljon róla?

 

 hirdetes_300x300  

Így jutunk el a mostani helyzethez, mikor Gyimesi György parlamenti képviselő lustasággal és hanyagsággal vádolta meg, amiért nem foglalkozott kellő mértékben az embargó Szlovákiára gyakorolt hatásának kezelésével, ami miatt elszabadulhatnak az árak a benzinkutakon.

 

Sulík cáfolatnak szánta a sajtótájékoztatón mondottakat, ám valójában elismerte, hogy teljesen inkompetens volt a kérdésben, nem foglalkozott vele kellőképp, nem számolta ki a következményeket. Érveket sorolt fel, miért volt tehetetlen, vagy miért nem ő a hibás, de egyetlen egyszer sem merte kimondani, hogy az embargó jó Szlovákiának. Érdemes kiemelni néhányat Sulík kifogásai közül:

 

  1. „Az olajembargó kérdése két hétig elcsendesült, csak a május végi rendkívüli uniós csúcson került ismét képbe” – mondta Sulík. Azt nem tudjuk, ő hol járt ez idő alatt, de minden mérvadó hírportál és nyomtatott sajtó, köztük a Körkép is napi szinten számolt be az olajembargó kérdéseiről, lehetséges hatásairól, egyes országok álláspontjáról. Erre azt mondani, hogy a „téma elcsendesült”, minimum félrevezető.
  2. Sulík állítja, emailt küldött az uniós csúcson résztvevő szlovák uniós nagykövetnek, jelezve, hogy tartsanak ki a három éves mentesség mellett embargó kérdésben. Ennek alátámasztására egy közelebbről meg nem mutatott e-mail kinyomtatott változatát lebegtette. Cáfolatul kiemeljük: a SaS és a liberális gazdasági államtitkár, Galek előre bejelentette az EU-nak, hogy Szlovákia nem fog vétózni, ami annyit tesz, hogy sodródik az árral, feladja pozícióját, szabad kezet ad Brüsszelnek, stb.…
  3. Sulík egy másik – szintén csak távolról mutogatott – e-mailre hivatkozva azzal védekezett, hogy a Slovnaft csak azt jelezte, hogy az orosz kőolaj behozatala jelent problémát, azt nem, hogy elvesztheti exportpiacait. Ez azonban egy márciusi email volt, amikor még nem lehetett tudni, mit is jelent majd a mentesség és az embargó. Az azóta eltelt közel három hónapban (!) azonban – furcsa, hogy Sulík, aki állítólag naprakész gazdasági kérdésekben ezt nem tudta – az történt, hogy a vezetékes orosz kőolaj kivételt kapott az embargók alól, ám a nyugati országoknak nem tetszett, hogy a kelet-európaiak így versenyelőnyhöz juthatnak üzemanyagok terén. Ezért megtiltották az orosz kőolajszármazékok 8 hónapon túli exportját. Mivel Sulík nem vette a fáradtságot, hogy utánanézzen az aktuális állásnak, egy olyan adatból indult ki, ami már nem volt érvényes.
  4. Szintén egy mások által nem látott e-mailre hivatkozva Sulík azt állítja, hogy a MOL szerint az évi 4 millió tonnányi kőolaj elegendő arra, hogy biztosítsa a pozsonyi finomító 70 százalékos kapacitáson működését és a hazai piac ellátását. Ezt minden jel szerint szándékosan félrevezetően fogalmazta meg a miniszter. Ugyanis a Slovnaft szerint a szlovákiai piac a finomító kapacitásának csak harmadát foglalja le, a gyártás többi része kivitelre megy, vagyis az exportja elvesztésével a Slovnaft nem lesz képes működni a minimum 60 százalékos kihasználtság felett. Sulík most 70 százalékot emleget, de ez nem a Slovnaft belföldi kapacitáskihasználása, hanem a szlovákiai piaci részesedése. Vagyis a miniszter szándékosan félrevezeti a lakosságot – vagy egyszerűen alkalmatlan. .
  5. Az egyik legostobább liberális érv, hogy a többi kőolajszármazékra (kén, különböző nem üzemanyagjellegű anyagok) nem vonatkozik az embargó. Azért kiváncsiak lennénk, hogy hány finomítót működtetnek melléktermékek gyártása céljából a főtermék gyártása helyett…
  6. Sulík elismerte, hogy május végén, az uniós csúcs előtt egy nappal telefonon kérte Szlovákia uniós nagykövetét, hogy (három év helyett) olyan időtartamú mentességet szorgalmazzon, mint amilyet a többi ország fog kapni.
  7. Sulík szerint csak a május végi EU-csúcs első délelőttjén értesült a exporttilalom nyolc hónapos mentességéről, és csak ekkor szólt neki a Slovnaft, hogy számára az nem elfogadható. Ugyanakkor a miniszter úgy fogalmazott, hogy ő vette fel a Slovnafttal a kapcsolatot még azon a délelőttön, tehát mégis tudnia kellett, hogy az exporttilalommal bizony gondok vannak, hiszen miért akart volna konzultálni a finomítóval. Az erről szóló e-mailt szintén csak távolról mutatta meg a sajtónak, mert „nem akarja, hogy belelássanak” a levelezésbe…

 

Ennyit mindenképp érdemes volt elmondani Sulík érveiről. Az SaS jó ideje csak népszerűségi versenyt fut, és bár mást állít, a szakmaiságát teljesen elvesztette. Általában már csak az EU kritikátlan kiszolgálásban és a nyugati partnerek dicséretében jeleskedik, ahogy most is tette saját választói és Szlovákia rovására. Erről szól ma a liberális és progresszív politika, és ennek az árát nem az Ausztráliában rancsot birtokló Sulík fizeti majd meg, hanem mi mindannyian.

 

És ez az ember menedzseli a mohi atomerőmű hármas blokkjának elindítását. Egyetértek Gyimesivel. Sulíknak távoznia kell a miniszteri székből, mielőtt léhasága súlyosabb károkat is okozna az üzemanyagok drágulásánál…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.