Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský
A kormányválság egyik legérdekesebb kijelentését nemrég Richard Sulík tette, aki felajánlotta Ivan Korčok egykori külügyminiszternek az SaS listavezetői posztját a következő választásokra. Ezt egyelőre csak Martin Klus, a párt alelnöke, jelenleg még külügyi államtitkár erősítette meg. Richard Sulík a nyilvánosság előtt csak annyit volt hajlandó mondani, hogy Korčok kiváló miniszterelnök lenne. E sorok írásakor Korčok még nem adott választ az SaS felvetésére, ami nem csoda. Az ajánlattal kapcsolatban igen sok minden sántít.

 

Az első és legszembetűnőbb ellentmondás: mennyit ér egy beígért listavezetői poszt egy olyan pártban, amely jelenleg próbálja elhárítani az egyetlen akadályát annak, hogy visszatérjen a kormánykoalícióba (Igor Matovič személye). Siker esetén ugyanis elvileg 2024-ig teljesen értelmetlen lesz választási listáról beszélni.

 

És másodszor, miért épp Korčoknak ajánlotta fel a listavezetői posztot? Korčok jóval atlantistább nézeteket vall, mint Sulík, ráadásul nem párttag, lényegében kívülálló.

 

Az első kérdés megválaszolása kapcsán több lehetőség is fennáll. Egy kormánykoalícióba visszavágyó párttól kissé különös lépés egy olyan kijelentés, amellyel lényegében bejelentkezett a kormányfői székért. Azt ugyanis jelenleg Eduard Heger kormányfő tölti be.

 hirdetes_300x300  

 

Az egyik lehetőség az, hogy Sulíkék teljesen új erőelosztást követelnek majd visszatérésükért cserébe. Lényegében a 2018-as forgatókönyv valósulna meg: a pártok maradnak, a miniszterelnök cserélődik. Ebben az esetben előfordulhat, hogy az identitását elvesztett OĽANO végelgyengülése miatt lemond a miniszterelnöki székről, és oda egy „kívülálló, pártokon felül álló” személyt ültetnek, Ivan Korčok személyében.

 

Ennek azért is lenne értelme, mert Sulíknak így megint esélye lenne az általa annyira vágyott pénzügyminisztériumi poszt elnyerésére.

 

A másik lehetőség, hogy Sulíkék ugyan visszatérnek a kormányba, ám nem elégszenek meg az OĽANO teljes kapitulációjával, hanem visszatérnek a 2021-es kormányválságkor felmerült tervhez: kieszközlik egy ügyvivő kormány kinevezését a liberálisok felé elfogult államfőnél, amelynek élére Korčokot tennék meg mint „kívülálló, pártokon felül álló” személyt. A kormány mozgástere korlátozott lenne ugyan, de továbbra is fenn lehetne tartani a lakosság részéről egyre többet kritizált háborúpárti külpolitikáját, át lehetne verni az Európai Bizottság által megkövetelt reformokat, és főleg: benn lehetne tartani Szlovákiát a Magyarországot és Lengyelországot megbüntetni akaró országok csoportjában.

 

A harmadik lehetőség, hogy Sulíkék kezdetben a fentiekhez hasonló lépéseket tesznek majd, de végül az előrehozott választásokat célozzák meg. Ha racionálisan gondolkodnak, akkor ez a legkevésbé valószínű forgatókönyvt. Az ellenzékben az SaS csak egy a száját jártató pártok közül, akik ráadásul kormánypozícióban voltak, de a folyamatos kritizáláson kívül nem értek el semmit a válságos idők kezelésében. Ez a legutóbbi Ipsos-felmérésen már meg is mutatkozott: a dobogós harmadik helyről lecsúsztak a negyedikre, több mint három százalékpontot veszítve az augusztusi felméréshez képest, miközben a fő konkurens, a PS emelkedőben van.

 

A második kérdés már nehezebb dió. Miért pont Korčok? A választ Igor Matovič egy korábbi elszólása világíthatja meg. Állítása szerint az SaS nem egységes, két szárnya van. Az egyik élén Sulík, a másikon Martin Klus külügyi államtitkár áll. Nem kizárt, hogy a Korčoknak tett ajánlattal Klus pozícióját akarta gyengíteni a párton belül.

 

Ha ez a verzió igaz, akkor az ajánlat nem Korčoknak szól, hanem a párt elnökségének és tagságának, az üzenet pedig az, hogy Klus helyett egy olyan személyt kell előtérbe tolni, aki akár kormányfő is lehetne – Klust nyilván nem tekintik ilyennek.

 

Ez megmagyarázná, miért beszélt kissé tartózkodóan Klus a Korčoknak tett ajánlatról az Aktuality.sk podcastjáben, hangsúlyozva, hogy a miniszterelnöki szék felajánlásának csak akkor van értelme, ha az SaS meg tudja nyerni a választásokat.

 

Van még egy lehetőség, ami minden fentebb leírt magyarázatot kizárna. Az úgy szól, hogy Sulík nemes egyszerűséggel tisztában van azzal, hogy ebből az SaS már nem kel fel, a párt széthullik, vagy kiesik a parlamentből az előttünk álló válságban játszott szerepe miatt. Ebben az esetben Sulíknak azt jelenti Korčok, amit Bugár Bélának jelentett anno Érsek Árpád…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.