Vélemény

A liberálisok szándékosan gazdasági katasztrófa felé manőverezik az országot

Szlovákia most már az értékteremtés mindkét oldaláról kezdi megfojtani önmagát

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Senkit ne tévesszenek meg Karel Hirman gazdasági miniszter Brüsszelt kritizáló nyilatkozatai. A liberális körökhöz, azon belül is az elnöki palota vonzáskörzetébe tartozó „szakértő” hű maradt korábbi munkásságához. A probléma az, hogy most felelős és következményekkel járó pozícióban ténykedik. Szlovákia öngyilkos külpolitikát folytat, és gazdaságilag nyílegyenesen az évszázad zátonya felé száguld.

 

Hirman a teljesen értelmetlen végeredménnyel járó energiaminiszteri találkozót követően vasárnap azért bírálta az Európai Bizottságot, mert nem tett az asztalra valódi megoldást Szlovákia számára. És mert nem terjesztette elő a gázársapka bevezetésének lehetőségét, mert szerinte ez lehetne az igazi megoldás.

 

A legutolsó verzió szerint az EU 15 tagállama követelte nyílt levélben az ársapka bevezetését csővezetékes gázra, tehát az amerikai és közel-keleti LNG-re az intézkedés nem lenne érvényes. A keddi nap fejleményei nyomán már látszanak annak kontúrjai, hogy az energiaválság gerjesztése nem Oroszország, hanem Európa, azon belül is elsősorban Németország térdre kényszerítését szolgálja. És ebben bizony Szlovákia is aktívan részt vesz.

 

Kétséges ugyanis, hogy a gázársapka önmagában eredményes lehet, ha a szankciók maradnak.

 

Lehet ugyan hatósági árat bevezetni a gázra európai szinten, de az csak akkor működik, ha van elég energiahordozó a piacon. Csakhogy nincs elég, ezért a beszállítók döntenek az árról (ezt még Hirman sem meri vitatni), így az ársapkával csökkenne az Európának kínált gáz mennyisége. Magyarul, gázhiány lenne.

 

Persze, nem egyformán. Vannak országok, például Franciaország, Spanyolország és mások, akiknek ellátása nem az orosz és nem is a csővezetékes gáztól függ. Az ő szempontjukból a gázválságtól jobban szenvedő német gazdaság problémái előnyt jelentenek.

 

Különösen a franciák reménykedhettek abban, hogy végre sikerül megoldaniuk az örök európai dilemmát: a német gazdasági dominanciát.

 

Az ominózus nyílt levelet azonban Karel Hirman is aláírta Szlovákia nevében. Ez azért is rendkívül érthetetlen, mert Szlovákia most már az értékteremtés mindkét oldaláról kezdi megfojtani önmagát.

 

Szlovákia elsőszámú és majdnem kizárólagos energiaellátója Oroszország. Pozsony ennek ellenére nemcsak a szankciókat támogatja, de komoly katonai támogatással és fegyverekkel látja el Ukrajnát. Ha egyszer véget ér a háború, ez meg fog látszani Szlovákia lehetőségein, mikor olcsó keleti energiahordozókat fog keresni a piacon.

 

Szlovákia elsőszámú exportpiaca és beruházója Németország, amely iszonyú gazdasági problémák elé néz az energiaválság miatt. És Szlovákia most támogatja azt az intézkedést, amely ezeket a német problémákat súlyosbítani fogja (sőt, súlyosbítani hivatott).

 

Ha kívülállók lennénk, mondhatnánk, hogy úgy kell a németeknek, miért nem álltak ellent a liberális őrületnek, támogatták a migrációt, stb. De nem vagyunk kívülállók, sőt alapvetően meghatározza a szlovák gazdaság sorsát a német gazdaság sorsa. És a német gazdaságnak az ársapka árt.

 

Persze, félreértés ne essék, nincs jó meg rossz út. Ha nem lesz ársapka, valószínűleg a német pénzügyi erőfölény megmutatja a hatását a piacon, és felvásárolja a még fellelhető gázmennyiséget – más országok pedig hoppon maradhatnak. De Szlovákia – állítólag – már kifedte magát erre a fűtési szezonra, így a németek vásárlásai már nem veszélyeztetik az ellátását.

 

A szlovák gazdasági és külpolitikai irány tehát öngyilkos hajlamokat mutat. És ahogy azt már neve első említésekor sejteni lehetetett, Hirmannál sem a szlovák gazdaságpolitikai érdekeket tükrözik a konkrét lépések. Nemes egyszerűséggel beállt abba a sorba, amely Németország térdre kényszerítésén dolgozik. Még akkor is, ha Szlovákia az átlagnál jóval durvábban fog megfizetni ezért a döntésért.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Perpetuum
2022. okt. 05. 23:21

Tegyuk fel, hogy igy tesz. A megmaradt 3 part valasztotta. Sajat maganak akar rosszat? Nehogy mart ennyire butak.

Petike
2022. okt. 06. 07:04

Szlovákia már nem fugg teljes mértékben a ruszki gáztol mert miár észak felol omlik a norvíg gáz Csehországbol pedig az LNG gáz Komjáthy Loránt a hozzászolásaid teele vannak hazudozásokkal apropo arrol hápogj hogy hogy áll a forint és az inflácio Ornánéknál nem is beszélve az egekbe nyúlo államadosságtol.Kulonben Szlovákia 3 milliárd eurot a2014 és 2021 kozotti ki nem meritett EUs pénzekbol megkap amit Heger és Matovič is megerosítettek ami nagyban elosegíti a válság lekuzdését.

  Géza
  2022. okt. 06. 07:42

  Petike nem szabad forrófejűen mindent elítélni amivel nem értsz egyet, mert Komjáti úr cikkében sok valós problémát megnevezett és valós veszélyekre mutatott rá.

   Petike
   2022. okt. 06. 10:46

   persze valamiben igaza van de a cikkének 90 százaléka nem igaz.Most van itt végre az ido megszabadilni a ruszki gáztol és olajtol én tudom és értem hogy fájnak ezek de a ruszkiknak hidd el jobban fájnak és ha jovo évtol teljesen leáll az import akkor duplán ezt megérzik.teljes mértékben támogatom a ruszki energiahordozoktol valo leállást.nem engedhetjuk meg hogy ez a kremli szornyeteg tovább zsaroljon bennunket.Az hogy igenis hatnak a szankciok mi sem bizonyitja jobban hogy az ukránok minden vonalon nyomják vissza a ruszkikat aminek nagyon orulok és remélem rovid idon belul kinyomják Oket a jogtalanul megszállt ukrán terultekrol.SLAVA UKRAINE.

kulcsargeza
2022. okt. 06. 14:37

Petike az neked miért nem fáj, hogy mostantól az oroszok helyett az USA zsarol majd minket, ráadásul úgy, hogy minimum 6x magasabb áron adja majd nekünk a rendkivül környezetszennyező palagázát a jövőben? Az USA adósságcsapdába csalja az EU-t és ezt csak Te és a hozzád hasonló értrlmi képességű egyének nem képesek èszrevenni.

  Petike
  2022. okt. 07. 07:56

  persze orosz kínzokamrákban vagy tomegsírokban jobb lenne szerinted ugye mond neked valamit Buča vagy Izmin

kulcsargeza
2022. okt. 06. 15:36

Petike és az hogy van hogy Te az ukrán demokrácia minőségéért egy cseppet sem aggódsz?

kulcsargeza
2022. okt. 07. 08:04

Petike Te ugye nem vagy kommunista, ugye? Kérdésre kérdéssel ugyanis ők szoktak válaszolni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket