Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/File

 

Az USA kivonja Szlovákiából a Patriot légvédelmi rendszereit. A németországi támaszpontjára viszi, és mivel ez az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok elosztóközpontja, a folytatás világos.

 

Persze Jaroslav Naď védelmi miniszter állítja, nem Ukrajnához fognak kerülni. Hogyan is vallhatná be az ellenkezőjét? Tavaly Ukrajna miatt Szlovákia feladta saját S-300-as légvédelmi rendszerét, és átadta Kijevnek. Naď nagy mellénnyel hirdette, semmi gond, majd a nyugati szövetségesek a modern, csodálatos, fantasztikus Patriot-rendszerekkel látnak el minket, amelyből rögtön három érkezik (később jött még egy), és kedvezményes áron akár meg is vehetjük őket.

 

Aztán néhány hónap múlva, nagyjából az Ukrajna elleni rakétacsapások megindulása után a hollandok elvitték innen a saját Patriotjaikat. Decemberben a németek jelezték, hogy „karbantartásra” idén hazaszállítják sajátjaikat Németországba. Most az amerikaiak vonták vissza őket.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia meg itt áll légvédelmi szempontból letolt gatyával, mint egy balek, aki veszélyesen sokat kockáztatott szerepvállalásával Ukrajna felfegyverzésében, és most cserébe nem kapott mást, mint mellőzést és hogy ki van szolgáltatva a cseh és lengyel vadászgépek védelmének.

 

Az S-300-as után tehát Ukrajna elvitte még a nyugati légvédelmet is Szlovákiából – nem beszélve a sok tízmillió eurónyi katonai támogatásról, vagy a háború elhúzódásából fakadó gazdasági károkról, a szankciók hatásairól, Ukrajna energetikai támogatásáról, a menekültek ellátásáról, a belpolitikai válságról, amit ezek az események gerjesztettek, és így tovább.

 

Tudom, ezért is Oroszország a hibás… Mert őmiatta kellett ilyen döntést hozni.

 

Valójában azonban az oroszoktól nem is vártunk mást, de a pozsonyi atlantista politikusoktól joggal vártuk volna el, hogy a lakosság és az ország védelme érdekében cselekszenek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.