Nyitókép: Körkép.sk

 

„A Nyugattal szemben egyre inkább egy orosz-kínai szövetség bontakozik ki. Olyan országokkal, mint Irán, Észak-Korea és több kisebb más állam. Itt az erőviszonyok már nem a Nyugat oldalán állnak olyan mértékben, mint a 80-as években. Nagyon szkeptikus vagyok, hogy ez végig van-e gondolva ebből a szempontból. Én inkább ezt az érzelmi politizálást látom, hogy Oroszország egy autoriter ország, mi vagyunk a demokrácia.

 

Nem a geopolitikai nagyképet nézzük, hanem azt, hogy verjük meg az autoriter országot, és akkor a demokrácia majd győzelemre jut világszerte. Ez egy nagyon naiv és illuzorikus elképzelés. Az más kérdés, hogy a nyugati cégek, hadiipari komplexumok hatalmasat profitálnak ebből. Rengeteg ember tényleg elhiszi, hogy Ukrajna győzelme és Oroszország veresége voltaképpen a demokrácia győzelmét jelentené. Egy meggyengült Oroszország Kína erősödését jelenti”

 

– mondta Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő a Körképnek az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulóján.

 

Demkó Attila

 

Az elemzőt többek között ezekről kérdeztük:

 hirdetes_300x300  

 

Hol tart ma területszerzésileg a háború?

Meg lehetett volna akadályozni, hogy Európa is belesodródjon a háborúba?

Kinek fájnak jobban a szankciós csomagok?

Milyen képet mutat a két ország hadserege?

Vannak olyan fegyverek, melyek bevetése még várat magára?

Ukrajna után más országok is sorra kerülhetnek?

Mit gondol Soros Oroszországgal kapcsolatos szavairól?

Milyen geopolitikai következményei lehetnek a háborúnak?

 

 

 

Demkó Attila:

 

A budapesti ELTE-n szerzett diplomát történelem és politikaelmélet szakon. Később a Manfred Wörner Alapítvány képzésén és a Genfi Biztonságpolitikai Központban tanult biztonságpolitikát. Doktori disszertációjában a kisebbségi nemzetstratégiákkal foglalkozott.

 

Közel két évtizeden át dolgozott biztonságpolitikai szekértőként a Miniszterelnöki Kabinet Kül- és Biztonságpolitikai Államtitkárságán, majd a Honvédelmi Minisztériumban. Tevékenykedett brüsszeli diplomataként Magyarország NATO képviseletén. Karrierje során bejárta a világ legfontosabb válságzónáit, köztük Ukrajnát, a Balkánt, Afganisztánt és Irakot. Számos cikk és tanulmány szerzője. 2018-ban megjelent könyve Máglyatűz címmel bestseller lett Magyarországon. Azóta angol nyelven is megismerhette az olvasóközönség.

 

Dr. Demkó Attilával, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjével beszélgetünk az orosz-ukrán háború egy évéről, arról, mit jelent immár az egész világnak a háború. Szót ejtettünk a V4-ek helyzetéről és arról is, hogy meddig tarthat és milyen eredménnyel zárulhat a háború.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.