Nyitókép forrása: Forró Krisztián hivatalos facebook-oldala

 

Az elmúlt héten két érdekes felmérés is megjelent, amely a Szövetség szempontjából is jelentőséggel bírt. Az derült ki ugyanis belőlük, hogy a Szövetség-Aliancia elnöke, Forró Krisztián pozíciója a választók körében messzemenően stabilabb, mint azt a liberális, progresszív beállítottságú magyar nyelvű lapok sugallják. A felmérések eredménye egyúttal rácáfol arra a görcsös erőlködésre, amivel a Magyar Fórum próbálja mesterségesen felnagyítani súlyát.

 

Az egyik ilyen felmérés február 19-én jelent meg, és a politikusok megbízhatósági indexét vette górcső alá. A felmérés jelentősége nem csak abban állt, hogy Zuzana Čaputová államfő megítélése tovább romlott.

 

Forró nem megosztó

 

 hirdetes_300x300  

Szembetűnő volt az is, hogy Forró Krisztián megbízhatósága nem csak hogy elérte a 11 százalékot, de a benne nem bízók aránya is a legkisebb volt (46 százalék) a teljes mezőnyben. Vagyis mind közül a legkevésbé megosztó személyiség – legalábbis a felmérés szerint.

 

Olyan politikusokkal összemérhető eredményt ért el, akik a teljes népesség körében vadászhatnak a választókra. Veronika Remišová, miniszterelnök-helyettes (Za ľudí) 14 százalékot kapott, Igor Matovič (OĽANO) 8 százalékot, Richard Sulík 17 százalékot, a progresszív Michal Šimečka 19 százalékot könyvelt el.

 

Forrás: TVnoviny.sk

 

Forró elöl, Simon sehol

 

Ez önmagában legfeljebb lábjegyzet lenne. Ám egy héttel később jött egy másik Focus-felmérés, amely a sokat emlegetett széles jobbközép koalíció potenciális vezetőinek támogatottságát is megnézte, és kiderült, hogy Forró Krisztiánt 6 százalék támogatná, ami a teljes mezőny 6. legjobb eredménye. (Hogy mennyire irreális vagy aggályos egy ilyen széles koalíció létrehozása, most más lapra tartozik.)

 

Ráadásul itt már az is számszerűleg kiderült, hogy messze maga mögé utasította Simon Zsoltot, aki egy statisztikai kerekítésnek köszönhetően kapott szerény 1 százalékot – kb. annyian tudták elképzelni vezetőként, mint a progresszív Rado Baťot.

 

Forrás: tvnoviny.sk

 

Természetesen, ezek az eredmények önmagukban nem jelentenek áttörést a Szövetség számára, amely a legtöbb felmérés szerint még mindig 5 százalék alatt szerepel. Ugyanakkor több dolgot egyértelműen jeleznek:

 

Hamis képet mutat a liberális, progresszív sajtó

 

  • teljességgel indokolatlan az a magyar nyelvű liberális sajtóban módszeresen tálalt üzenet, miszerint a Magyar Fórum bármiféle érdemi alternatívája, versenytársa, vagy kihívója lehet a Szövetségnek (jelenleg);
  • szinte kizárt, hogy Simon Zsolt személye bír olyan relevanciával, mint amit a liberális lapok kölcsönözni igyekeznek neki írásaikban;

 

és a legfontosabb:

 

  • az MKP platform megkésett kiállása a béke, a fegyverszünet, a konzervatív értékek és a magyar nemzetpolitikai célok iránt nem gyengeség, hanem erősség, és erre kell építkezni.

 

Feltéve persze, hogy a Szövetség-Aliancia nem ragad le a nyilatkozatok szintjén, hanem mindez tetten érhető lesz a választási programban és a kampányban is.

 

A Rigó féle vonal hibája

 

Mindeközben a Rigó Konrád féle vonal súlyos hibát követett el, mikor Rastislav Káčer mögé sorolt be, amivel saját pozícióit gyengítette, és a liberális agenda, amellyel a Szövetség céljait felhígítani igyekezett, vesztett a szerepéből és az esélyeiből.

 

A fent említett két felmérés lényegében azt mutatja meg, hogy ha van túlélési ösztöne a Szövetségnek, akkor milyen irányokat kell messze elkerülnie. Hogy a párt él-e a lehetőséggel, az a következő hónapokban fog kiderülni.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.