Vigyázz, kész, rajt! Elindult a Körkép.sk hírlevele, amelyben a nap legfontosabb felvidéki, belpolitikai, háborús, gazdasági eseményeit fogjuk kivesézni.

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá: 1. Világi Oszkár kiadta az utasítást: A DAC már a Most-Hídnak és az Összefogásnak kampányol. 2. Sanna Marin bukása intő jel lehet Szlovákiára nézve is. 3. Kiska államfő egykori pártja, a Za ľudí de facto megszűnt létezni.

 

A híreket összeállította és azok magyarázatát megírta: Király Zsolt

 

 hirdetes_810x300  

1. Világi kiadta az utasítást: A DAC már a Most-Hídnak és az Összefogásnak kampányol. 2. Sanna Marin bukása intő jel lehet Szlovákiára nézve is. 3. Kiska államfő egykori pártja, a Za ľudí de facto megszűnt létezni

 

Ritkán látható szemtelenséget engedett meg magának néhány felvidéki magyar „értékmentőként” tetszelgő „politikus“. A DAC női kézilabdacsapatának kelet-szlovákiai kupadöntő mérkőzését követően, ahogy az ilyenkor lenni szokott, összeálltak a játékosok a csapatképre. Legalábbis álltak volna, ha nem terem ott hirtelen legalább három minden lében kanál közéleti szereplő, hogy beálljon középre. Szinte kiszorítva magukat a játékosokat is. Hogy mi a gond  Világi Oszkár oligarcha kiszemeltjeinek, név szerint Orosz Örs, Pándy Péter és Királyhelmec alpolgármesterének etikátlan húzásával, azt mai cikkünkben megírtuk.

 

Király Zsolt: Szívünk sárga-kék? Szelfibajnokság indul

 

Pandy a Most-Híd idejében több állami cég igazgatótanácsában vagy felügyelőtanácsában ült. Az utóbbi időben rendre Világi Oszkárral és Orosz Örssel, illetve az Összefogás platform tagjaival mutatkozott.

 

Ami legalább ennyire fontos üzenet az az, hogy a DAC immár le lett silányítva élő kulisszává egyesek politikai kampányában. Ezt pedig ma már nagyon kevés helyen engedik meg maguknak. Nem csoda, hogy az egykori keménymag tagjai is nemtetszésüknek adnak hangot a látottak alapján.

 

A Felvidéken, a Világi Oszkár érdekeltségi körébe tartozó DAC-nál ellenben nem ez az első eset, hogy hadrendbe állítják a DAC-ot. Így volt már az Összefogás párt megalakulásakor is, mely a csallóközi oligarcha egyik politikai befektetése. És ugyanez folytatódik napjainkban is, immár a Szövetség platformjain belül. Amikor a liberális Világi a Most-Híd és az Összefogás mögé áll be az MKP-val szemben, miközben egyik emberét, Jaroslav Spišiak korábbi csúcsrendőrt egyenesen egy másik konkurencia, a Progresszív Szlovákia színeiben indítja.

 

Nem jó, amikor az oligarchia irányítja a politikát. Az sem jó, ha erre kísérletet tesz. Magyarországon a Fidesz gyorsan leszámolt Simicska Lajossal, amikor az megpróbált a Fidesz fölé nőni. Mi pedig megkaptuk Világit helytartónak, aki 30 éves ügyködése alatt közösségileg nagyon kevés hasznot hozott a felvidéki magyarság számára. Belőle ellenben a leggazdagabb felvidéki magyar vált.

 

A DAC-kézisek fotója azt is sugallja, hogy ha nem figyelünk, könnyen visszatérhet a nagy nehezen elkergetett gazdasági lobbi a közéletbe. Az az időszak, amikor Csáky Pál szavai szerint nem a pártnak volt gazdasági holdudvara, hanem a gazdasági holdudvarnak pártja. Ez vezetett végül Bugár Béla bukásához is. Bugár már nincs, Világi még mindig itt van. És megint szervezkedik.

 

A cikk tovább folytatódik…

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.