Nyitókép: Gombaszögi Nyári Tábor fb-oldala

 

Bizonyára emlékeznek a tavalyi év egyik legnagyobb mértékű környezetszennyezésre, a Sajó-katasztrófára. Itt írtunk róla:

 

A szlovák hatóságok korántsem rugalmas módon reagáltak a szennyezésre, annak terjedésének meggátlására, felszámolásra vagy akár a kármentésre. Ezzel szemben az akkori kárra figyelmeztető aktivistákra a Szlovák Bányahivatal 100 eurós bírságot szabott ki. Ennek oka az volt, hogy tiltakozásul eltorlaszolták az alsósajói bányavíz kifolyóját. Egyikük, Orosz Örs most gyűjtést hirdetett, hogy a bírság összegét 10 000 db egycentes formájában fizethesse ki.

 

A magyar ember a nemes ügy érdekében általában összefog. Ez most is így történt: 4 nap alatt csaknem összedobták a felvidékiek a kiszabott büntetés összegét centekből.

 hirdetes_300x300  

 

Magában a „befektetés” jelképes, a mozgósító és összefogó ereje értékelhető. Aktivista mozgalomban egy dicséretes figyelemfelkeltő mozgósítás. Azonban itt most a politikus mozgósít: kampány van! Félre ne értsük: a Sajó-katasztrófa valóban egy tragikus környezeti hatás, ez ellen tenni dicséretes. Aktivistaként és politikusként célt érni azonban korántsem ugyanaz. Más-más felkészültséget igényel.

 

Ugyanezért nem lehet egy aktivista-értékmentő Orosz Örs Facebook-profilját összehasonlítani politikusi profilokkal. Hogy miért? Mert a kulturális-történelmi tartalmat nem lehet összemérni a politikai tartalommal. Hogy örökzöld párhuzammal éljek: ugyanaz, mintha Berényi József profilját versenyeztetnénk a Kárikittyom asszonykórus Facebook-oldalával. Tudják, ez ugyanaz a verseny, ahol a magát nőnek valló férfi elindult a lányokkal úszni. Nem ugyanaz!

 

Joggal gondolhatják, hogy eltértem a tárgytól, pedig mégsem: a politikusi tevékenységet, tartalmat és eredményességet indultam épp számon kérni. A magát politikusnak valló ember kulturális tartalomszolgáltatására kap osztályzatot egy politikusoknak kiírt versenyben. Ennek alapján a politikusi versenyben az aktivista kulturális tevékenysége alapján szavaznak majd bizalmat a választók? Miért lenne egyértelmű, hogy jó szakács lehet abból, aki szép kalácsot tud festeni? Ki lakott már jól szépen festett kaláccsal?

 

Hogy jön ez ide?!

 

Hát úgy, hogy míg az aktivista begyűjti az egy- és kétcenteseket, és leadja a 23 kilós rezes zsákot – gondolom, veszik majd drónnal is és videó is lesz –, addig a politikus tudja, hogy ez zsákutca. Miért? Mert a politikusnak felkészültnek kell lennie. Nemcsak látványos, de eredményes megoldásokra is szükség van, egyszerűen meg kell oldani a problémát.

 

Kép forrása: Orosz Örs Fb-oldala

 

Kép forrása: Orosz Örs Fb-oldala

 

És felkészült politikus tudja, hogy készpénzben történő fizetés esetén egy jogi személy – tehát a hivatal elutasíthatja az 50 érmével több érme átvételét mind a szlovák, mind az európai jogi szabályozás szerint. Ez alól csak a nemzeti bank és egyéb kereskedelmi bankok a kivételek.

 

Az aktivisták látványosan zsákban mennek leadni a bírságot, a politikusok max. 2 eurós címletű érmével fizetnek ki 100 eurót.

 

Szóval, amikor a gombaszögi pólót és a monterkát ledobják a fiúk, öltönyben kell menni tárgyalni. Felkészülten!

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.