Nyitókép: Körkép.sk (montázs)

 

Elindult a Körkép.sk hírlevele, amelyben a nap legfontosabb felvidéki, belpolitikai, háborús, gazdasági eseményeit vesézzük ki.

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

 hirdetes_810x300  

1. A Gútai Malom kapzsisága határtalan

2. Egymás után érkeznek a magyar fecskék a szlovák pártokba

3. Fico egyre komolyabb szereplő – már a nagykövetek is grillezik

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Király Zsolt.  

 

 Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

A Gútai Malom kapzsisága határtalan

 

Furcsa sajtótájékoztatón vettünk részt hétfőn. Az ukrajnai gabonabotrány kapcsán elhíresült Gútai Malom csarnokában, ahol egymás mellett sorakoztak a szlovákiai Kauflandba, a magyarországi Tescoba és több más helyre kiszállításra váró, liszttel és egyéb termékekkel teli raklapok, felsorakozott a mezőgazdasági ágazat színe-java.

 

Samuel Vlčan megbízott mezőgazdasági miniszter láthatóan egyetlen feladattal érkezett: megnyugtatni a közvéleményt, hogy nincs gond az ukrajnai gabonából készült liszttel, fogyasztható, nem ártalmas az egészségre, és egyébként is, az egész ügy politikailag és mediálisan felfújt lufi.

 

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség (ŠVPS) igazgatója, akinek hivatala az egész botrányt a szennyezett ukrán gabonáról elrajtolta, mindenkit megnyugtatott, hogy az azóta elvégzett 26 mintavétel mind negatív eredményt hozott, azaz a Gútai Malom lisztjével minden rendben, fogyasztásra alkalmas.

 

Hogy ezt miért nem erősítette meg személyes jelenlétével maga a tulajdonos, a Varga család képviseletében Varga Levente is, az talány. Pedig a sajtótájékoztatóra szóló meghívóban még az ő neve is szerepelt. A Körkép.sk ezért is vonult ki a helyszínre, szerettük volna ugyanis őt magát szembesíteni mindazzal, amit kapzsiságával okozott. De erről kicsit később.

 

Távollétében nem maradt más lehetőségünk, mint Vlčan minisztertől megkérdezni, hogy ki fogja kártalanítani a szlovákiai gazdákat, sokan közülük épp Gútán és környékén termesztik a gabonát, akik egzisztenciája került veszélybe a kapzsi malom tevékenysége miatt. A miniszter általános válaszában Brüsszelbe irányított bennünket, hogy majd onnan érkezhet esetleg valamilyen kártérítés azoknak, akik termékeit kiszorította az ukrajnai búza. A hazai ár töredékéért (200-330 eurós tonnánkénti ár helyett alig 50 euróért).

 

Nem tudtuk meg azt sem, milyen kár érte a hazai ágazatot, illetve mekkora horribilis haszonra tett szert a Gútai Malom az elmúlt hónapokban. A helyi gazdák közül ugyanis többen elmondták, hogy Varga Levente tulajdonos már tavaly nyáron igencsak nagy lóról tárgyalt a helyi gazdákkal. „Vagy eladod 180 euróért a búzádat, vagy vidd ahova akarod, veszek helyette olcsó ukránt“ – ez volt a gyakorlat a Gúttai Malom részéről.

 

Hogy az ukrán gabona hogy kerülhetett egyáltalán Szlovákiába, mennyi és mióta lett csomagolva és fogyasztásra kínálva az országban, arról mindenki mélyen hallgat.

 

Mert a Gútai Malom hiába vette az eredeti ár hatodáért az ukrán gabonát. Az üzletekben a liszt, a péksütemény, a kenyér, a kifli nem hatodannyiért, hanem piaci árakon került értékesítésre. Mesés hasznot generálna a spekulánsoknak.

 

Egyúttal komoly károkat okozva a szlovákiai gazdáknak. Ezekről az összefüggésekről kérdeztük Vlčan minisztert, de csak mellébeszélést hallottunk tőle.

 

Pedig elég lenne, ha a szlovákiai malmok és üzletláncok így nyert többletbevételét szétosztanák a károsultak között. Meg lenne oldva a probléma. Anélkül, hogy Brüsszelre várnánk.

 

Az már egy másik kérdés, hogy van az a pénz, ami bármilyen vizsgálatból bármilyen eredményt kihoz. Ha a tét a közvélemény megnyugtatása öt hónappal a választások előtt.

 

„A Gútai Malom termékei biztonságosak, a gond inkább azzal van, hogy a szlovák kormány engedte azt, illetve hosszú hónapokig becsukta a szemét afelett, hogy olcsó ukrán gabona lepje el a raktárakat és ezzel nehéz helyzetbe hozták az itteni termelőket. A megoldás nem az, hogy leállítom a behozatalt akkor, amikor már minden raktár tele van, hanem az, hogy ezt a gabonát visszaküldetik, vagy továbbszállítják oda ahova szánták. Afrikai országokba, ahol jelenleg e miatt éheznek az emberek”

 

– mondta el a véleményét a témában megkeresésünkre Gúta polgármestere, Halász Béla.

 

A Gútai Malom esete rávilágított arra, hogy milyenek vagyunk mi, emberek. Pénzért még a saját egészségünket is kockáztatjuk. És hogy mennyire valós problémákat pedzegettünk a sajtótájékoztatón, azt útban kifelé Jozef Bíreš elismerő kézfogása is megerősítette. Majd odasúgta azt is, hogy ő csak a munkáját végezte az első, szennyezett eredményekről szóló tesztek közzétételekor. „Szerkesztő úr, nekem sem mindegy, mit adok az unokámnak.“

 

 2. Egymás után érkeznek a magyar fecskék a szlovák pártokba

 

Miközben az első fecske már kirepült Matovič mellől és jelenleg új fészket keres magának, a szlovák pártok is akcióba lendültek.

 

Rájöttek ugyanis, hogy egy-egy saját, magyar (vagy magyarként eladható) fecskével ők is szelhetnek egy-egy szeletet a dél-szlovákiai tortából….

 

 Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.