Nyitókép forrása: Körkép-montázs, SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko, SITA/Diana Černáková, Körkép.sk/KL

 

Elindult a Körkép.sk hírlevele, amelyben a nap legfontosabb felvidéki, belpolitikai, háborús, gazdasági eseményeit vesézzük ki.

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Bugár lejáratókampánnyal alapozná meg a Most-Híd platform távozását a Szövetségből (?)

2. A hét vicce: Sulík: készen állunk, hogy vezessük az országot

 hirdetes_810x300  

3. Hatalmas kráter tátong az ukrán államháztartás helyén. Ezt is mi tömjük be?

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt.  

 

 Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Bugár lejáratókampánnyal alapozná meg a Most-Híd platform távozását a Szövetségből (?)

 

A szó negatív értelmében érdekes vita zajlott a minap az Új Szó stúdiójában, ahol Berényi József, az MKP platform elnöke és Bugár Béla, a Most-Híd volt elnöke (állítólag ma már nyugdíjas politikus) esett egymásnak olyan mértékben, hogy arra már jó ideje nem volt példa a felvidéki magyar közéletben. Bugár Béla hozta a tőle megszokott demagógiát és még meg is fejelte azt pár új elemmel, a műsorvezető irányított kérdései nevetségesen egybitesek voltak. És valószínűleg Berényi József sem fogja legsikeresebb szereplései között emlegetni ezt a vitát. Elég egyértelmű, hogy ezért kárt volt elmenni a stúdióba, mert ez a Szövetség esélyeiből inkább elvett, mint hozzátett. A Most-Híd platform ultimátumait és vádjait egy liberális lapnál nem lehet tisztázni, Bugár Bélával szemben pedig nincs értelme érvelni, mert nem azért ment oda, hogy értelmes diskurzusban vegyen részt.

 

Bugár Bélával asztalhoz ülni eleve tejesen felesleges volt. Egyrészt, még ha sikerült is volna felülkerekedni rajta észérvekkel (ami nem történt meg), akkor sem lett volna semmilyen hatása. Bugár Béla véleményéből a választók döntő-döntő része nem kér. A Most-Hídra nyilván a mai napig hatással van, de mivel a vegyespárti platform célja adott, Bugár Gyimesi mellett is érvelhetett volna, Sólymos és Rigó álláspontján ez akkor sem változtatott volna, hiszen Bugár már nem tagja a pártnak, elvileg politikai nyugdíjban van.

 

Azt azonban tökéletesen lehetett látni, hogy a Most-Híd platform Bugár Béla látványos támogatásával ideológiai harcot hirdetett. A cél prózai: inkább bukjon el a Szövetség a választásokon, minthogy a konzervatívok sikere vigye be a parlamentbe, a vegyespárti liberálisokról pedig ország-világ előtt kiderüljön, hogy a magyar választók igen nagy többsége nem kér belőlük.

 

Ennek a célnak a kulcsszereplője Gyimesi György. Ha Gyimesi ott lesz a Szövetség listáján, és a párt bejut, a Most-Híd veszített, és megpecsételődik a sorsa. Ezért fenyegetőznek a pártból való kilépéssel.

 

Berényi alapvetően nem érvelt rosszul, de hagyta belehúzni magát egy méltatlan vitába, amelynek épp az volt a célja, hogy lejárassa a Szövetséget, és esélytelen, széthúzó formátumként mutassa be, ahol az MKP platform minden megállapodás felrúgója. Bugár tette, amiért vállalta a vitát: vérbeli ripacsként, fontoskodóan méltatlan veszekedést szított.

 

Beszédes, hogy Bugár azzal érvelt, hogy „így nem fog bejutni a Szövetség a parlamentbe”, majd mikor megkérdezték tőle, hogy mit javasol, arról beszélt, hogy már nagyon nehéz, nem lehet mit tenni. Magyarul, a Most-Híd távozása akár már eldöntött is lehet, és az egész cirkusz arra megy ki, hogy az MKP platformot és Gyimesit lehessen bűnösként beállítani és a baráti sajtóban lejáratni, míg a vegyespártiak gyorsan igazolnak elvtársaikhoz, például az ODS-be.

 

Bugár kijelentette, hogy ő „személyesen biztosan nem venne részt” egy olyan listán, amelyen Gyimesi György is rajta van. Azt is mondta, hogy a távozásról a Most-Híd fog dönteni. Ez elég világosan jelzi milyen irányba gondolkodnak a vegyespártiak. A Szövetség konzervatívjainak nem magyarázkodniuk kellene (főleg nem egy liberális lapnál), hanem dolgozni a kampányon, kapcsolatot kialakítani az emberekkel, és megállapodni Gyimesivel. A műsorban nem hangzott el, de a valódi, központi kérdés nem az, hogy mennyit hozhat Gyimesi a konyhára, hanem hogy mennyi konzervatív szavazót tudna mozgósítani a Most-Híd esetleges távozása…

 

 Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.