Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A történelem gyakran ismétli önmagát, de sosem ugyanúgy és sosem ugyanolyan körülmények között. Vannak dolgok, amelyek véletlen hasonlóságot mutatnak, vagy egyszerűen nem változnak. Ilyen lesz a Most-Híd 2023 kampánystratégiája is, amely a liberális mainstream sajtó teljes támogatásával lényegében meg is kezdődött.

 

Ha megnézzük a 2009-2010-es eseményeket, több feltűnő hasonlóságot is felfedezhetünk. Bugár Béla 2009 májusában (a pártszakadás előtti hetekben) az MKP akkori vezetésének „politikai stílusát” kifogásolta. A megfoghatatlan kifejezés azt takarta, hogy már nem ő volt az elnök, és már nem a liberális gazdasági lobbi volt nyeregben a pártban. Duray Miklós, az MKP akkori stratégiai alelnöke Bugárék magatartása kapcsán pedig ultimátumot emlegetett.

 

És ma szintén bizonyítékok és érvek nélküli frázisok mögé bújva ugrottak ki a Szövetségből az új vegyespárt alapítói. Populistákat, cinikusokat és „vulgáris dilettánsokat” emlegetnek. Populizmussal és vulgáris politikai stílussal vádolják Gyimesit is, bár továbbra is rejtély, pontosan milyen konkrétumokra alapozzák ezeket a kijelentéseket.

 

 hirdetes_300x300  

Szintén 2010 májusában Csáky Pál akkori pártelnök egy interjúban azt mondta, hogy Bugárék egy platform létrehozását javasolták:

 

„A három kolléga egy platform létrejöttét javasolta, viszont nem volt világos, milyen elvek alapján és milyen jogkörökkel jönne létre. Ha bárki úgy gondolja a pártban, hogy nekünk azért kell egy belső platform, hogy a pártban pártot hozzunk létre, és ennek a platformnak az lenne a lényege, hogy a párt hivatalos véleményével szemben ellenvéleményeket fogalmazzon meg, akkor úgy gondolom, hogy ez nem szerencsés.”

 

És valami nagyon hasonlót láthattunk mi is az elmúlt hónapokban, sőt, években a Most-Híd platformtól. A párt főirányával szöges ellentétben kommunikáltak és cselekedtek, saját párttársaikat támadták, miközben azt állították, hogy az MKP nem tartja be a szabályokat. A 2009-es eseményekkel szinte megegyező kommunikáció, szinte azonos politikai intrikák, újracsomagolva és más környezetben.

 

A folytatás is hasonló lesz. 2009 júniusában az akkori Új Szó már az MKP médiabirodalmáról írt. Erre idén is számíthatunk, ahogy 2020-ban is volt rá példa. Függetlennek hazudott, de valójában progresszív tőkéhez köthető szervezetek és szerkesztőségek várhatóan majd terjedelmes oknyomozást fognak írni arról, hogy a Szövetség honnan és milyen támogatásokat kap, milyen sajtótermékek tartoznak hozzá. Megállapításaikat persze szörnyű bűncselekményként tálalják majd, és gondosan ügyelnek rá, hogy hasonló oknyomozással az új Most-Híd 2023 esélyeit ne csökkentsék.

 

2010 januárjában – a választási kampány nem hivatalos kezdetén – a vegyespárti lapok elkezdték elhinteni, hogy az MKP a Smerrel lépne koalícióra a választások után. Olyan szalagcímeket olvashattunk akkor, mint hogy „A Smer nem zárta be az ajtót az MKP előtt”. Eközben a Most-Hídról szinte csak pozitívumot közöltek. Például, hogy tárgyalásokba kezdett az SDKÚ-val, az SaS-szel és az OKS-szel.

 

A sorok közötti üzenetek lényege az volt, hogy az MKP-t a perifériára szorítsa és azt a látszatot keltse, hogy kizárólag egy Smerrel kötött koalícióra alkalmas.

 

A dolog érdekessége, hogy 2009 nyarán még azt állították ugyanebben a lapban, hogy Bugár Béla távozásával csökkent az MKP hajlandósága a Smerrel való közösködésre. És mi ma már tudjuk, hogy végül Bugár Béla és az általa vezetett Most-Híd volt az, amely nem csak hatalomba segítette harmadszor is Robert Ficóékat, 2018-ban megmentette a smeres koalíciót.

 

És lám, ma is ugyanezt látjuk. Pár napja támadt fel hamvaiból a vegyespárt, a liberális szlovák és magyar nyelvű sajtó máris rázendített a 13 éves nótára. A baloldali Pravda napilap szerint Gyimesi megosztotta a magyarokat, és a Most-Híd távozik a Szövetségből (ami tényszerűen nem igaz). A lap egy szakértőt idéz, aki szerint a Szövetség esélye a bejutásra a Most-Híd távozásával meredeken zuhan (ez pedig politikai indíttatású spekuláció).

 

A minősíthetetlen stílusú, és olvasóival szembeni arrogánsan megnyilvánuló Paraméter „orbános pártnak” titulálta a Szövetséget.

 

A valódi alaphangot azonban Arpád Soltész szélsőliberális újságíró adta meg a Noviny.sk-n megjelent kommentárjában, amelyben arról ír, hogy a Szövetség „természetes szövetségese Ficonak és fasisztáknak”. A cikkben egyébként Orbán ötödik hadoszlopát is emlegeti a Szövetséggel kapcsolatban, ami meg azért érdekes, mert 2010-ben épp Fico volt az, aki ezt a bélyeget az MKP-ra próbálta rásütni. Soltész szerint a Szövetség Gyimesi György érkezésével és a Most-Híd távozásával olyan értékeket valló párttá vált, amelynek Robert Fico és Milan Uhrík a természetes szövetségese.

 

Mit sem törődik Soltész azzal, hogy a Most-Híd már volt Robert Fico szövetségese, mi több, épp azok töltöttek be magas kormánybeosztást, aki ma az új vegyespártot létrehozták.

 

Összefoglalva tehát, a Most-Hídtól semmi olyat nem várhatunk, amit korábban nem léptek volna meg. És ebbe az is beletartozik, hogy adott esetben, a választások után az elsők között tudnak lepaktálni Ficóval.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.