Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat, híreket vesézzük ki azok összefüggéseiben.

 

1. Kína értésére adta Amerikának, hogy már nem egyedül a világ ura.

2. Gyimesi és Forró már kampányol. De hol vannak a Szövetségből a többiek?

 hirdetes_810x300  

3. Horvátország egyre drágább. Tudunk egy jobb megoldást

 

A híreket válogatta és a hírmagyarázatot készítette: Király Zsolt

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Kína értésére adta Amerikának, hogy már nem egyedül a világ ura.

 

Kínában tartózkodik épp az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken többek között külügyi kollégájával, és a sokak által immár a világ leghatalmasabb emberével, Hszi Csin-ping kínai államfővel is találkozott.

 

Már az utazás mostani időpontja is egyfajta erőfelmérésnek tudható be, hiszen Blinken eredetileg februárban készült Pekingbe, de az USA fölött akkor elcsípett kínai kémléggömb kitolták az utazás időpontját mostanra. Bár tegyük hozzá, hogy a kínaiak tagadták, hogy bármilyen tudatos közük lett volna az akkori incidenshez.

 

Képzeljük el, hogy a világ melyik másik állama engedte volna meg magának azt, ami a kínaiak. És a világ melyik másik államába utazott volna el mégis alig 4 hónapon belül az amerikai külügyminiszter.

 

És az amerikaiak vélhetően nemcsak ennek kapcsán voltak kénytelenek felülírni eddigi stratégiájukat. Hiszen azért a két világhatalom mégsem engedheti meg magának, hogy durcizzon. De azért látványos sértődésekre bizonyára most is lett volna lehetőség. Csakhogy Washington ezt most nem engedheti meg magának. Túl nagy a tét ugyanis, túl sok minden zajlik a világban, ami ha az amerikaiak túltolják, könnyen Kína malmára hajthatják a vizet.

És mintha pontosan tudatában lenne Peking is ennek. A figyelmes olvasó észrevehette, hogy a Blinkennel szembeni hangnem, a politikusi szóhasználat olykor bizony túlment az udvariassági frázisokon. Volt benne burkolt dorgálás, számonkérés, szemrehányás, mi több, kioktatás is.

 

Először Csin Kang külügyminiszter mondott olyanokat amerikai kollégájának, hogy:

  • A kapcsolatok negatív irányú alakulásáért az amerikai fél téves Kína-felfogása tehető felelőssé, ami helytelen politikához vezet Kínával szemben.
  • Hagyják abba a beavatkozást Kína belügyeibe, ne akadályozzák Kína tudományos és technológiai fejlődését, és szüntesse meg a Kínával szembeni illegális, egyoldalú szankciókat
  • Peking tartományának tekinti Tajvant, és a függetlenség kikiáltása esetén katonai beavatkozással fenyegeti a szigetet
  • Az Egyesült Államoknak mélyen el kell gondolkodnia, és együtt kell működnie Kínával a viták megoldásában, hogy elkerülje a „stratégiai meglepetéseket”, stb. stb.

 

Ez már így első olvasatra is némi alá és fölérendelt viszonyt, legalábbis annak érzetét sejteti a kínaiak részéről.

 

Majd jött Hszi Csin-ping államelnök, aki olyanokat mondott Blinkenne, és üzent vele Bidennak is, hogy:

 

  • Az államközi kapcsolatoknak mindig a kölcsönös tiszteleten és őszinteségen kell alapulniuk,

 

majd még odapiszkált azzal, hogy:

 

  • Remélem, hogy a miniszter úr ezzel a látogatással pozitívan hozzájárulhat a kínai–amerikai kapcsolatok stabilizálásához.

 

Nyilvánvaló, hogy egy kínai-amerikai találkozó Pekingben az állampárt táborának szóló üzeneteket is hordoz. És az is több mint valószínű, hogy a Biden-Hszi csúcson bizonyára a megszokott diplomáciai nyelvezet lesz a meghatározó. Ugyanakkor a másodvonal szintjén Kína már láthatóan egyre többet enged meg magának. Amivel azt is jelzi, hogy tudatában van gazdasági, katonai és népességbeli erejének is.

 

Az orosz–ukrán háború kapcsán így lényegében Peking maradt az egyetlen hatalmi központ, mely ilyen hangot üthet meg Washingtonnal. Anélkül, hogy ennek rövidtávon bármilyen negatív következménye lenne az ázsiai országra nézve.

 

Bárhogy is alakul a két világhatalom viszonya, az biztos, hogy nem árt a bolygónak, ha az amerikaiak érzik, hogy immár ők sem tehetnek meg bárkivel bármit.

 

2. Gyimesi és Forró már kampányol. De hol vannak a Szövetségből a többiek?

 

102 nap múlva parlamenti választások lesznek Szlovákiában. Most zajlik a kvalifikációs sorozat, az előselejtező a minél jobb rajtpozíciók megszerzése érdekében. Játékosok igazolása (Gyimesi), új mez kiválasztása (párt megnevezése), a médiával való együttműködés tisztázása (billboardok, hirdetések), program megalkotása, stb.

 

(…)

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.