Nyitókép: Körkép.sk

 

100 nap múlva parlamenti választások lesznek Szlovákiában. Most zajlik a kvalifikációs sorozat, az előselejtező a minél jobb rajtpozíciók megszerzése érdekében. Játékosok igazolása (Gyimesi), új mez kiválasztása (párt megnevezése), a médiával való együttműködés tisztázása (billboardok, hirdetések), program megalkotása, stb.

 

A választások egyik fő kérdése, hogy rehabilitálni tudta-e magát Robert Fico annyira, hogy győzelemre vezesse a Smert. Mi több, nemcsak győzelemre, hanem kormányalakításhoz elengedő eredményre. A potenciális partnerei száma nem túl sok, de akár elég is lehet. Robert Ficoék mindenesetre nem bíznak semmit a véletlenre. A pártelnök dolgozik, tematizál, kampányol, hirdet, politikai témákat fogalmaz meg, és gyűjti be annak eredményeit a közvélemény-kutatásokon.

 

 hirdetes_810x300  

A legtöbb felmérésnél már hónapok óta vezet, mi több, egyre inkább elhúz a Hlastól. A liberális, progresszív média nagy örömére, mely láthatóan azt szeretné, ha Smer – Progresszív Szlovákia párharccá válna a választás, mely utóbbi választási eredményét maximalizálhatja a többi hasonló kispárt (Demokrati, SaS, Modrí-Most-Híd, stb.) rovására.

 

Persze, tudjuk, nem a kampányban, hanem a választások napján kell jól szerepelni. De nézzük meg, mire számíthat a Szövetség-Aliancia, ha már a választási kampány eddigi szakaszában is ennyire lemaradt. Leszámítva Gyimesi György és Forró Krisztián ténykedését, akik hozzák az ilyenkor kötelezőt. Csakhogy míg az előbbi a 150., az utóbbi pedig az első helyen szerepel majd a listán, a köztük levő 148 jelöltről szinte semmit sem hallani. Politikailag legalábbis. Mintha nem is léteznének, mintha nem is tudatosítanák, hogy itt most országos megmérettetésre készülünk. Ülnek a jó kis langyos pozícióikon, és elvannak maguknak. Kiábrándító látni.

 

Mert a választások másik nagy kérdése, hogy megszűnik-e az egységes magyar politizálás országos szinten és feloldódik-e a szlovák tengerben. A dolgok jelenlegi állása szerint erre van a legnagyobb esély. És ha ez be is következne (bár azért várjuk ki a végét, ne mondjuk idő előtt ítéletet), azért bizony csak magukat okolhatják. Simon Zsolt pártja (a felmérések 0,5 százalékra mérik), illetve Bugárék (0,8 százalékon jelenleg) ugyanis mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Forró-Gyimesi tandem elbukjon.

 

Itt lenne tehát az ideje annak, hogy a Szövetségben végre felébredjenek. Hogy ne csak a kötelező kör, a falunapok, a kulturális rendezvények képezzék a felvonulási lehetőséget (a jellemzően ott megforduló már meggyőzötteknek), hanem a kört is bővítsék. Hogy ne a 3-4 százalékos sávban, hanem 6-7 százalékon mérjék őket. Hogy az árulókra szavazó magyarok azt lássák, nincs alternatívája a magyar képviseletnek (pártszinten), csak a Szövetség.

 

Ezt kéne végre tudatosítaniuk a székházban és a kampánystábban, 102 nappal a választások előtt. Amíg nem késő.

 

A fenti cikk a Körkép.sk hírleveléből származik. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között olvashasd a cikkeket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.