Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

1. A progresszívek kitűzték a magyar bokrétát, mely kicsit hervadt.

2. A Szövetség kihívásai.
3. Prigozsin napjai meg vannak számlálva?

 

 hirdetes_300x300  

A híreket válogatta és magyarázatukat megírta: Király Zsolt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.
1. A progresszívek kitűzték a magyar bokrétát. De kicsit hervadt.

 

Egy közvetlen kihívóval kevesebb lett a Szövetség számára magyar szempontból. A Progresszív Szlovákia kedden közzétette képviselőjelölt-listáját. Az a párt, mely legutóbb még magyar platformot alapítva próbálta tömegével becserkészni a magyarokat, mára már csak díszpintyként tekint magyar tagjaira.

 

Ezt mutatja legalábbis a választási lista személyi összetétele:

 

A 15., azaz a legmagasabb befutó helyen szerepel az első, magyar közegből érkező politikus.

 

Ő Világi Oszkár oligarcha szolgája (a la Robert Fico), Jarosav Spišiak. Spišiakot maguk a dunaszerdahelyiek sem tartják magyarnak, úgyhogy belőle „bocskaiban feszítő turulmadaras” jelölt sosem lesz. Droglegalizációért lobbizó annál inkább.

 

A 21. helyen indul a szintén több pártot is végigjárt, korábbi hidas Martin Dubéci, aki szintén töri a magyart. És aztán sokáig, nagyon sokáig senki.

 

Az első „igazi” magyar mélyen, csak a 47., tehát futottak még helyen szerepel. Ő Forró Tibor Gútáról, a párt Magyar Platformjának egykori alapító tagja, aki egyedüliként maradt a Progresszív Szlovákia listáján a gútai háromfős különítményből.

 

Ennyi tehát a kínálat, illetve ott van még a 69. helyen a dunaszerdahelyi orvos, Váradi Krisztián, aki a PS színeiben az önkormányzati választásokon is indult Dunaszerdahelyen, de nem jutott be a testületbe.

 

Ilyen felhozatal mellett tehát a PS nehezen tudja majd a kampányban használni a magyar kártyát. Egyetlen magyar nemzetiségű személyt sem mertek indítani ugyanis a befutó helyek valamelyikén. Forró Tibor 47. helye édeskevés ahhoz, hogy komolyan vegyék a magyar választók a PS nemzetiségi kínálatát.

 

Egy közvetlen konkurenssel tehát kevesebb a Szövetség számára. Legalábbis magyar vonalon. Félreértés ne essék, ettől még sok felvidéki magyar választhatja a PS-t, de nem azért lesz, mert olyan nagy hangsúlyt fektet a párt a magyar ügyekre és azok megjelenítőire.

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.