Nyitókép: Körkép.sk

 

A kampány során sorba vesszük a Szövetség-Aliancia elszalasztott lehetőségeit, illetve kihasznált helyzeteit. Hogy ne mondhassa majd októberben, az eredmények értékelésénél senki, hogy utólag könnyű okosnak lenni. Így ha a párt kampánystábjában úgy gondolják, megfogadható bármi abból, amit mondunk, nyugodtan vegyék át az ötletet, javaslatot. Biztosan növeli a bejutási esélyeket.

 

Szóval az eddigi két jó lépés Gyimesi György szerződtetése, illetve a megosztó, összeférhetetlen hidasoktól való megszabadulás volt. Gyimesi láthatóan stabilizálta a párt magját, potenciálisan bővítve annak körét. A távozó, leginkább a megosztó munkában élen járó hidasokra pedig afféle ólomsúlytól való megszabadulásra tekinthetünk. Egyszerűen jobb nélkülük, mint velük. Minden tekintetben.

 

 hirdetes_300x300  

És most jönnek a kihívások, melyekre sürgősen megoldást, választ kell találniuk a Szövetségben, különben a probléma erősödni fog.

 

1. Nem mindenki dolgozik

 

Az első és legfontosabb, hogy olyan érzésünk van, mintha a párton belül egyes elemek nem is vennék komolyan a munkát. Mintha nem is akarnák a bejutást. Igen, kimondjuk: az Összefogás platform „politikusairól” van szó, akik úgy állnak az egészhez, hogy mások is hozzáférjenek. Anélkül, hogy különösebben tovább ragoznánk a témát, sürgősen kezelniük kellene a párton belül ezt a kérdést. Amíg nem késő. Gyimesi ugyanis egymaga kevés ellensúlyozni mások tunyaságát, nemtörődömségét, ellenérdekeltségét…

 

2. Hol vannak az emblematikus, ismert nevek a listáról?

 

A második, hogy hiányoznak a Szövetség választási listájáról az ismert nevek. A Csáky Pálok, Bauer Editek, Farkas Ivánok, stb., stb. Akik húzónevek, ismerős arcok az MKP magja számára, akikre most is leginkább számít a párt. Csakhogy épp ezek a nevek, akik hitelesebbé, esélyesebbé tudnák tenni a listát a széles közönség körében, ők azok, akiket hiába keresünk a 150-es listán.

 

Pedig még a KDH is megértette, hogy a veterán is meg tudja fogni a puskát. Ezért behívót küldtek František Mikloškonak, a szlovák kereszténydemokraták emblematikus figurájának, aki el is fogadta a felkérést. Befutó helyen szerepel, a KDH-t pedig jelenleg 5 százalék fölé mérik.

 

A Szövetségnek gondot okoz a fiatalabb korosztály megszólítása. Az idősebb, stabil választók által megszokott arcokat ugyanakkor mellőzik. Vagy hagyják, hogy kihúzzák magukat a munka, feladat, kötelezettség alól, mint Farkas Iván teszi.

 

Egy mondjuk 56. helyen levő Csáky, 100. helyen levő Bauer Edit, 140. helyen induló Farkas egészen biztosan hozzájárulna ahhoz, hogy a választók elhiggyék, van keresnivaló szeptember 30-án és érdemes tömegével az urnákhoz járulni. Enélkül is meg lehet csinálni, csak nehezebben.

 

A választási listákat vasárnap, azaz július 2-án éjfélig kell leadni. Talán még nem késő átírni néhány jelölt nevét a listán. Mi időben szóltunk.

 

3. Vigyázz, kész, Smer

 

A harmadik kihívás a Smer. A Körkép.sk olvasói körében és a terepen mozogva is egyre inkább tapasztalható jelenség, hogy a korábbi OĽaNO-szavazók most a Smer felé fordulnak. Legalábbis jelenleg.

 

Mert most épp Robert Fico háborúellenessége és békepártisága az, mely leginkább megszólítja a leginkább már szlovák pártokban gondolkodó felvidéki magyart. Gyimesi érkezése ezt az elvándorlást fékezheti, de ennél több kell. És nem látni, hogy az érintettek tudatosítanák a kihívást, és próbálnának rá reagálni.

 

A feladat tehát adott a kampánystáb számára. Ne utólag legyünk okosak. Itt az idő és alkalom, hogy az érintettek lépjenek.

 

Jelen cikk a Körkép.sk hírlevelének részeként jelent meg. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyenesen, az elsők között olvashasd a legfontosabb közéleti történések hátterét, összefüggéseit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.