Nyitókép: Zuzana Čaputová Fb-oldala

 

Ukrajna elnöke nem érti, hogy Szlovákiában hogyan lehet bárkinek oroszbarát nézete. Mi több, pozsonyi látogatásán elmondta azt is, hogy az oroszbarát álláspont valójában terroristabarát álláspontot jelent. Kész, ennyi.

 

Aki nem ért egyet Ukrajna feltétel nélküli támogatásával, az lényegében terroristabarát, biggyesztette ki a brosst sokak mellére.

 

Hogy szlovák oldalról ki és miért oroszbarát, az legyen a szlovákok dolga. Mi magyarok, vélhetően a büszkébb, öntudatosabb fajta azért nem tud feltétel nélkül Ukrajna támogatásával egyet érteni, mert gondolkodik.

 hirdetes_810x300  

 

Mert ismeretei vannak arról, hogy maga Kijev hogyan viselkedett béke idején Kárpátaljával, és az ott élő 150 ezres magyarsággal. Hogyan lehetetlenítette el az önrendelkezésüket, kultúrájuk megélését, anyanyelvük használatát, iskolarendszerük fenntartását, stb. A helyi viszonyokról épp elég gyakran számoltunk be mi magunk is a Körkép.sk podcast adásaiban. Helyi forrásainkra támaszkodva.

 

Szóval, amikor Zelenszkij a támogatás hiányát kéri számon Szlovákiában, akkor minimum a felvidéki magyarok érintettjei körében az óvatossággal találja szemben magát. Az óvatosság pedig abból ered, hogy a korábbi tapasztalatok azt mutatják, Kijev egyoldalú gesztusokban érdekelt. Pénzt, paripát, fegyvert gyűjt a háború folytatásához (önmaga megvédéséhez, ami legitim), ugyanakkor saját maga gesztusokat csak a legritkább esetben tanúsít.

 

Így amikor a háború kirobbantása után első ízben Szlovákiába látogatott ukrán elnök leterroristabarátozza a lakosság közel felét, akkor elfeledkezik arról, hogy ilyen alapon ő maga is terroristaként cselekszik. Ezen kellene változtatnia Zelenszkijnek, hogy helyre álljanak a dolgok. Az óra már jó ideje ketyeg.

 

A fenti cikk a Körkép.sk hírlevelél részeként jelent meg. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess a Felvidékkel kapcsolatos legfontosabb hírek összefüggéseiről és azok hátteréről.

 

Kiráy Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.