Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Simon és a liberális sajtó megint provokál – a Szövetség Smer-dilemmája.

2. Ha azt nézzük, mit jelent Ukrajna számára a győzelem, Ukrajna elvesztette a háborút.

3. 12 évvel a fukusimai atomkatasztrófa után Brüsszel engedélyezi a japán halak importját.

 hirdetes_300x300  

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Simon és a liberális sajtó megint provokál – a Szövetség Smer-dilemmája

 

Néhány héttel ezelőtt hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a Most-Híd 2023 és a Magyar Fórum a 2009-es választási kampány eszközeit akarja majd bevetni a Szövetség ellen. Bugár Béla az akkori MKP szétverése után azt a narratívát építette fel több magyar nyelvű szlovákiai sajtóorgánum segítségével, hogy az MKP a Smerrel akar kormányozni, vagy nem is koalícióképes. Most ugyanez ismétlődik meg. A Gombaszögi Nyári Táborban, az Új Szó moderálása mellett a hosszú nevű szupervegyes Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt próbálta a 14 évvel ezelőtti stratégiát eljátszani Forró Krisztiánnal, a Szövetség elnökével. Forró a lap belpolitikai szerkesztőjének egy viszonylag hosszú választ adott a Smerre való együttműködést érintő kérdésére, amelynek a lényege az volt, hogy nem a Smerrel való együttműködős a fő kérdés , hanem a közösség sorsának a javítása.

 

Maga a Smerrel való kormányzás felemlegetése egy nagyon egyszerű, de nehezen megkerülhető csapda. Ha a Szövetség teljesen elhatárolódik a Smertől, akkor csak a progresszívok maradnak, az MF és a Most-Híd 2023 arra fog hivatkozni, hogy nem koalícióképes a magyar párt. A Szövetség túl könnyen sem adhatja be a derekát a Smernek, mert nem lehet sem elfelejteni, sem megbocsátani a Hedvig-ügyet, a szurkolóverést, a számtalan magyarellenes atrocitást, az alkotmányellenes magyarellenes húzásokat (kettős állampolgárság) és így tovább. Abban a pillanatban, hogy a Szövetség nyíltan vállalná a Smerrel való közösködést, az MF és a Smerrel egykor kormányzó Most-Híd 2023 lenne a leghangosabb (a baráti sajtó segítségével), hogy árulóknak állítsa be a Szövetséget.

 

Ez a dilemma magyarázza azt, hogy a Smer kapcsán a Szövetség álláspontja a „határozott nem” helyett a valamivel finomabb „inkább nem” felé billen.

 

Az pedig már önmagáért beszél, hogy a Smerrel való együttműködés lehetősége mindig akkor fáj a Nyugat-bérenc Simon-féléknek, no meg persze a sajnálatosan egyetlen magyar nyelvű szlovák lapnak, amikor az a liberális erőtérnek nem érdeke. Mikor érdeke volt, a mediális ágyútöltelékek ott támogatták alá Bugár Béla omladozó hitelét 2016-ban, ahol csak tudták. De ez már történelem. Vagyis, mégsem.

 

Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy Sólymos László, a Most-Híd 2023 elnöke a III. Fico-kormány környezetvédelmi minisztere volt, ahogy azt sem, hogy Simon Zsoltnak is annyi szégyenfolt virít politikai karrierjén, hogy az egyetlen dolog, amit pozitívumként el lehet róla mondani, hogy 2016-ban nem paktált le a Smerrel – hogy tényleg a Smer, vagy a pozícióosztásnál hozott, számára előnytelen döntések voltak-e a valódi problémák, valószínűleg sosem tudjuk meg.

 

Simon narratívája nem kevésbé szégyenteljes és szánalmas, mint Sólymos vagy Bugár magatartása.

 

Ami a smeres dilemmát illeti, az jóval bonyolultabb annál, mint ahogy Simon Zsolt előadja. Pontosabban, a Szövetség számára jóval bonyolultabb. A Magyar Fórum retorikája nem különösebben bonyolult, illeszkedni fog a NATO és az EU vezérgondolataihoz és a szlovák progresszív erőtérhez. Mivel egyik sem akarja a budapesti húrokat pengető Smert a kormányban, ezért ők sem akarják. Mivel a progresszívok támogatják Ukrajna felfegyverzését, Simonék is támogatják (mondjuk egy NATO-tábornokkal a pártban nehéz lenne ellenszegülni, ugyebár). Simon ki is jelentette a vitában, hogy a Magyar Fórum folytatná Ukrajna felfegyverzését.

 

A Szövetség nehéz helyzetben van. Ennek alapját az adja, hogy ha nem történik valami egetverő, és a mostani felmérések szerint alakulnak a választások eseményei is, akkor a kormányalakításnál vagy egy progresszív tömbbel kell lepaktálni, vagy a bukott baloldallal. Egyszerűen azért, mert nem lenne elég konzervatív párt a parlamentben. A Szövetség szempontjából a Smert a múlt problémái zárnák ki, Smer nélkül viszont csak progresszív kormány jöhet szóba. Az aktuális problémák azonban a progresszívokat zárják ki, akik ugyanolyan vehemensen magyarellenesek, mint egykor Fico I. kormánya.

 

Ráadásul itt nem egyetlen dilemmáról van szó. Az ábrát cifrázni fogja az is, milyen külső nyomás nehezedik majd Szlovákiára a kormányalakításnál, mennyire él vissza hatalmával Zuzana Čaputová államfő a tárgyalások befolyásolására, lesz-e olyan patthelyzet, ami hivatalban tartaná az Ódor-kormányt, és főleg, tud-e egyáltalán olyan kormánykoalíció alakulni, ami nem lesz ugyanolyan ingatag, gyámoltalan, választóit semmibe vevő és instabil, mint Eduard Heger kormánya, és nem egy újabb bukdácsoló kabinetet fogunk kapni, amiben a Szövetségnek szintén nem lehet érdeke részt venni.

 

Nem, egyáltalán nem csoda, ha a Szövetség nem ad egyértelmű választ arra, mit gondol a Smerrel való esetleges együttműködésről.

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.