Nyitókép: Körkép.sk

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. A Szövetség elénk dobta választási programját – Megnéztük, mit mutat.

2. Gombaszögi közéleti abszurd

 hirdetes_300x300  

3. A nyugatiak a háború folytatását akarják

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Király Zsolt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. A Szövetség elénk dobta választási programját – Megnéztük, mit mutat.

 

Egyre furcsább a könnyen lehet, hogy utolsó választási megmérettetésére készülő Szövetség-Aliancia választási kampánya.Gyimesi Györgyön és Forró Krisztiánon kívül politikailag nem dolgozik szinte senki a választási bejutáson. Ők ketten ugyanis azok, akik saját programokat, rendezvényeket, politikai találkozókat szerveznek a választókkal, ahol politikai üzeneteket adnak át, konfrontálódnak, alternatívát kínálnak. Berényi József neve szintén említhető, aki saját programot ugyan nem rendez, de egyszerre két falunapon, rendezvényen is képes ott lenni. Fáradhatatlanul megy, utazik, mutatja magát, és helyt áll a vitákban. Ami mindenképp pozitívum.

 

Az összes többi jelölt legfeljebb elmegy az egyes nyári kulturális rendezvényre, ahol fotózkodik, tetszeleg, majd Facebook-oldalán pár soros politikai üzenetet fűz hozzá. Ennyiben ki is merül a kampányolása. Hogy érdemi politikai teljesítménynek ez nehezen nevezhető, elég, ha megnézzük a többi, parlamentbe igyekvő releváns politikai szubjektum tevékenységét. Ég és föld a különbség.

 

De lelkük rajta, biztosan tudják mit csinálnak, és az eredmények majd őket igazolják szeptember 30-án. Biztosan.

 

De hogy még a saját választási programjukban rejlő lehetőséget sem képesek megragadni, az már igazi szervezett, belső szabotázsakciónak tűnik. Ezúttal az Összefogás platform, pontosabban annak megbízottja, Mózes Szabolcs részéről. Akit jó pár hónapja megbíztak azzal, hogy készítse el a párt választási programját. Ő azonban halogatta, halogatta a leadást, majd három hete, a választási lista véglegesítésekor is azt mondta a Körképnek, hogy már csak órák, napok kérdése, amíg a dokumentum elkészül, és majd fejezetenként bemutatják. Ezzel szemben a valóság az, hogy csendben, fű alatt kibiggyesztették a szinte senki által nem olvasott Szövetség honlapjára, hogy tessék, nézzétek.

 

Nincs szükség itt kérem külső ellenségekre, felesleges idegen érdekeket sejtetve összeesküvés-elméleteket gyártani arról, hogy a marslakók sem akarják, hogy a Szövetség bekerüljön a parlamentbe, ezért szabotálják a választási listát is (Gyimesi 150. helyének elvesztéséről beszélünk). Nem. Semmi szükség erre. A szabotőrök bent vannak, házon belül. Mózes Szabolcs az egyikük, aki nemcsak hogy nem kampányol a lista 3. helyén pöffeszkedve potyautasként, hanem még a választási programot sem képes rendesen bemutatni.

 

Miközben tehát a programban elérhetőséget, forrásbővítést, hatékonyságot követel, ő maga mond ellent mindennek. Pedig vannak jó gondolatok, elképzelések is az egyes pontok között, amiket érdemes lenne kifejteni, csak így a kutya sem veszi észre.

 

Maga a dokumentum egyébként nehezen elemezhető, ugyanis egyfajta ötlethalmaz, nem pedig egy kompakt dokumentum, mely világos képet nyújtana a választóknak arról, hogy mit is szeretne kezdeni a déli régiókkal a Szövetség. Az egyes felvetések gyakran nem illeszkednek egymásba, Mózes ugyanis még azt a minimális munkát sem végezte el, hogy legalább összefésülje a dokumentumot. És van még egy nagy hátránya, önellentmondása az anyagnak, a választási listán szereplők kontextusában. De erről majd később.

 

Ami pozitívum, hogy legalább a minimum benne van. Azaz az Alkotmány preambulumának megváltoztatása, illetve önálló jogszabály megalkotása az oktatásügyi és kulturális autonómia, kollektív jogok biztosítása számára. Saját egyházmegyével, és további önrendelkezést sejtető megfogalmazás. Egy-egy mondattal mindez.

 

Egyébként egy igazi baloldali, populista anyag, mely korlátlan államkincstárat feltételez és kimerül abban, hogy több és több forrást, pénzt szeretne az egyes területekre. Tehát kér, kér, de hogy hogyan, és főleg miként használná fel hatékonyan a forrásokat, arról már vajmi kevés szó esik a dokumentumban. Pedig enélkül semmilyen politikai egyeztetésen nem állja meg a helyét. Ott ugyanis nemcsak a hová, hanem a honnan kérdésre is tudni kell a választ.

 

A Szövetség választási programja hivatalos nyelvvé tenné a magyart a magyarok által lakott területeken, de hogy hogyan, milyen lakossági arányszám mellett, arról nem derül ki semmi az anyagból.

 

Amikor tehát a Szövetség téma nélkül kampányol, és amikor maga a program szolgálhatna egyfajta témaként, elhitetve a választókkal, hogy gyertek, szavazzatok ránk, mert ha bejutunk ezt és ezt szeretnénk megvalósítani a számotokra, akkor még csak annyi fáradságot sem vesznek a feladattal megbízottak, hogy legalább rendesen bemutatnák saját választási programjukat.

 

Ismét segítünk, ingyen. Ilyen dokumentumokat komoly pártok úgy mutatnak be, hogy az aprólékos ötlethalmaz, kidolgozott keret mellett 1-1 könnyen érhető és jól elmagyarázható területet külön is elmagyaráznak. Hívószóként az urnákhoz. Mert ezt profi módon is lehetne.

 

Köszönjük, Mózes Szabolcs. Legalább látjuk, mennyire gondolja komolyan a bejutást az Összefogás platform és annak „csúcspolitikusai.

 

2. Gombaszögi közéleti abszurd

 

Nemcsak az Összefogás platform mondott csődöt eddig a választási kampányban, elszabotálva a választási program bemutatását és a kampányolást, de az általuk szervezett Gombaszögi Táborban sem sikerült előrevinni a párt választási szekerét. Az egyes közéleti beszélgetéseken, kerekasztalokon ugyanis mindent megtettek Orosz Örs progresszív barátai, hogy nehéz helyzetbe hozzák a pártelnököt, illetve a lista húzóembereit.

 

Forró Krisztiánt, Berényi Józsefet, Gyimesi Györgyöt.

 

A felvidéki magyar progresszív sajtó ugyanis, mely a Szövetség elhasalásán dolgozik, olyan keretet és forgatókönyvet alkotott, ami a hidasoknak és Simon Zsoltnak kedvez, a Szövetségnek pedig árt.

 

De hát aki ezt engedi, és még csak észre sem veszi, hogy mi történik körülötte, az megérdemli a sorsát. A rossz érzés kialakításában egyébként a jelenlegi felvidéki magyar politikai felhozataltól is gyengébb minőségű liberális, progresszív magyar sajtó jár élen. Fejtsük ki részletesen, mire is gondolunk.

 

(…)

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.