Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Akár legitim a rendőrség csütörtöki fellépése, akár nem, óriási hiba volt az illetékesek részéről, hogy ezt a lépést ennyire közel a választásokhoz tették meg. A Titkosszolgálat és a Nemzetbiztonsági Hivatal, valamint a NAKA egyes nyomozói ellen kutakodó belügyi felügyelők letartóztatásával a progresszív erőtér olyan játszmát indított el, aminek politikai következményei beláthatatlanok. Pár dolgot azonban leszögezhetünk.

 

Čaputová államfő és Ódor kormányfő nem fognak beavatkozni a most elindult folyamatokba, ezt hiába várják tőlük. Nem lehetett véletlen, hogy Zuzana Čaputová nem akart újra indulni az elnökválasztáson – hiszen így nem is fenyegetik politikai következmények. Ódor Lajos pedig – tudatosan vagy tehetetlen szemlélőként – abba a paradox helyzetbe került, hogy azzal maradhat hatalmon, ha eluralkodik a káosz és patthelyzet alakul ki a választások után.

 

Ha van politikai szándék az események között, akkor az biztosan azzal számol, hogy a PS-nek nincs esélye demokratikus úton kormányt alakítani. Egyszerűen nem azt mutatják a számok, hogy a progresszíveknek van elég erejük és szövetségesük egy olyan kormánykoalíció létrehozásához, amelyben ők diktálnak. A legjobb, amiben reménykednek, hogy részei lehetnek egy koalíciónak, amit aztán a velük baráti sajtóval megpróbálhatnak felszalámizni, mint a Matovič- és a Heger-kormánnyal tették a „liberálisok” és a „demokraták”. Ennek azonban újabb káosz és népharag lenne a következménye, ami valószínűleg a legtöbbeknek nem érdeke, főleg nem az elnök- és EP-választások előtt pár hónappal.

 

 hirdetes_810x300  

És ha valóban van politikai szándék az események mögött, akkor az azt jelenti, hogy a progresszívek másodszor is káoszba és radikalizmusba fullasztották saját magukat, ahogy tették azt a 2019-es kampány idején, mikor szalonképes párt helyett anarchista aktivisták módjára rontottak neki a szélsőjobbos radikálisoknak. A csütörtöki akcióval az illetékesek aláírták a PS politikai halálos ítéletét. 

 

A rendőrség tette amit tett, de az államfő és kormányfő látványosan tétlen maradt, miközben a progresszív erőtér zsoldosai, benne a Demokratival, az SaS-szel és a többiekkel ráhelyeseltek a történésekre. A választók pedig mindezt látják.

 

Ahogy az is elég egyértelmű, hogy nem a Smer, de nem is a letartóztatott SIS-igazgatókat jelölő Sme rodina szigetelődött el, hanem a progresszívok. Méghozzá rendkívüli módon.

 

Vasárnap Robert Fico (Smer) és Boris Kollár (Sme rodina) ismét potenciális szövetségesnek látszottak a TA3 vitaműsorában – közösen nevették ki a műsorvezető elfogult érveit, aki arroganciával sem tudta ellensúlyozni érveiket. A köztévé műsorában Erik Tomáš jelentette ki, hogy a HLAS egyre kevésbé tekinti partnernek a PS-t. A HLAS nélkül pedig nincs olyan koalíció, amibe a PS beleférne, mert a PS már mindenkit elmart maga mellől arrogáns felsőbbrendűségi komplexusával. A KDH-t is. 

 

Ezzel persze a játszma még nem ért véget. Hamran István a helyén maradt, Čaputová államfő és Ódor Lajos kormányfő pedig nem avatkoznak be. Egyszerűen azért, mert ha a PS nem nyerheti meg a választást és nem alakíthat kormányt, akkoris szavatolni kell valahogy a progresszív erőtér pozícióját. Például a kulcsfontosságú intézmények feletti ellenőrzés megszerzésével, a költségvetés konszolidációjával vagy egy választások utáni patthelyzettel. 

 

Adódik a kérdés, hogy ha a választások előtt ezt meg merték tenni, mire számíthatunk tőlük a választások után?

 

Csak halkan jegyezzük meg, hogy több hónappal ezelőtt született egy javaslat, amely az SIS javaslatára a Nemzetbiztonsági Hivatal jóváhagyásával fellebbezés lehetősége nélkül lekapcsolhatna bármilyen hírportált vagy online felületet. Ez totálissá tenné az eddig is domináns liberális médiauralmat Szlovákiában. Az SIS és az NBÚ esetében sem babra megy tehát a játék…

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.