Nyitókép: Szövetség, MKP platform fb-oldala

 

A parlamenten kívüli lét miatt akarva-akaratlanul kispályához szokott Szövetség-Aliancia néhány napon belül kifut a politikai nagypályára. Annak minden lehetőségével és veszélyével együtt.

 

Lassan itt a szeptember, és vele együtt az iskolakezdés. A választási kampány is hamarosan a finisébe fordul, jönnek a televíziós szereplések. A TA3 hírtelevízió tudomásunk szerint összeereszti majd a választási listák 2., 3., 4., …10. helyén szereplő jelölteket is. Benne a felvidéki magyar „csúcspolitikusokkal.És itt kezdődnek a bajok. Szlovákiai magyar szinten, a Szövetség-Aliancia listáját elnézve ugyanis legfeljebb 4 olyan politikus van, aki ehhez megfelelő rutinnal rendelkezik.

 

 hirdetes_300x300  

Mindannyian emlékszünk, mi volt legutóbb

 

További, legfeljebb 1-2 olyan akad, aki kemény, véres, verejtékes munkával felkészíthető. De tényleg kemény munkával. Hogy aztán még így is majd mindenki imádkozhat az élő műsoridő alatt, hogy ne bakizzon, ne égesse porig magát, tudjon reagálni, képes legyen kifejezni magát, kiállni értünk, tudjon szembeszállni politikai ellenfelével, szellemesen érveljen, lekösse a figyelmet, érthető is legyen amit mond, felvegye a tempót, és egy olyan politikai aspiráns benyomását keltse, aki tényleg vezetője tud lenni egy eszmének, képviselője egy közösségnek a törvényhozás szintjén. Egyáltalán, merjen bemenni a stúdióba. Nem úgy, mint tették azt legutóbb egyesek az MKÖ listájáról. Ugye emlékszünk?

 

Nyilvánvaló, hogy Magyarországról minden kellő szakmai támogatás elérhető. Egy dologban azonban nem tudnak segíteni, a szlovák nyelv ismeretének hiánya miatt. Mégpedig, hogy mit mondott most és mondjuk 12 évvel ezelőtt Robert Fico, vagy mi a helyzet a most visszatért régi szereplőkkel, mint például Mikuláš Dzurindával, aki miatt nem az utolsó négy év politikai történését, de az utóbbi 30 évet is ismerni kell. Hogy meg lehessen fogni, szembesíteni őket az ellentmondásaikkal, emelt fővel lehozva az ilyen szereplést.

 

Alkalmasak és alkalmatlanok

 

A fentiek tükrében gondoljuk csak végig a Szövetség-Aliancia listáját. Vajon hányan tudnak megfelelő szinten szlovákul úgy, hogy ne torkolljon az efféle megmérettetés zavaros dadogásba, beszédhibába, kifejezésbeli hiányosságokba, a témához egyáltalán nem kapcsolódó közhelyekbe? Néhány héttel a választások előtt őrültség ezeket a szempontokat figyelembe sem venni.

 

A Körkép.sk megnézte, milyen párosítások várhatók a TA3-ban. Kikkel kerülhetnek össze a Szövetség „csúcspolitikusai.” Mindez igencsak nagy feladat elé állítja a kampánystábot. Szükség lesz bizony éber önkritikára, józan képességfelmérésre, belátásra, realitásérzékre, hogy rájöjjenek, nem-nem, ezt nem szabad. Nem most kell becserélni a játékost az utolsó 10 percre, hogy szokja a hangulatot. Itt most vesztésre állunk, és a gólhelyzeteket berúgni képes csatárokra van szükség. A 4-5, bevethető, ütőképes személyt kell szerepeltetni a lista legelejéről, legvégéről, illetve a második 10-ben szereplők közül.

 

Nézzük a lehetséges párosításokat:

A kép kattintással nagyítható.

 

Egy egész ország előtt közvetített tévévita, ahol korábbi és jelenlegi miniszterek, országos politikában tevékenykedő dörzsölt politikusok szerepelnek, nem falunapi fröccsözgetés, vagy az otthon melegéből megírt Facebook-poszt.

 

Ha a párt valóban komolyan gondolja az öt százalék megszerzését, józan belátásra és realitásérzékre van szükség. Szeptemberben is, a kampány finisében, a televíziós szereplések idején. Különben az a több százezer euró, több száz óriásplakát, az a több tízezer munkaóra, aktivisták, háttéremberek százai, a rengeteg mediális felület mind-mind mehet majd a kukába.

 

Rutinszerzés? Ne most

 

Mert „csúcspolitikusaink”, akik elhiszik, hogy most van itt az idő a rutinszerzésre, bemennek a tévébe, leégnek annak rendje és módja szerint, dobva a szemétbe Forró, Gyimesi, Berényi, Nagy József és a többiek munkáját is a kampányban.Tetszik vagy sem, erről szól a szeptemberi tévévitákban való szereplés eldöntésének felelőssége.

 

Meg kell(ene) érteni azt is, hogy mi lehet majd mindennek a következménye: a szlovákiai magyar választó végignézi az esetleg kétséges vitát, ahol jelöltje alulmarad, nevetségessé válik, élő adásban bizonyítva, hogy nemcsak a parlamentben való képviseletre alkalmatlan, de a kampányvitában is. A szlovákiai magyar választó és egyáltalán semmilyen választó pedig nem szeretne vesztes lenni. Így nem szeretne vesztes pártra sem szavazni. És az ebből adódó másodlagos szégyenérzetet sem fogja elviselni. Viselje ezt el az, akit megillet.

 

Körkép.sk

P.S. Most mondjuk, felejtsék el azt a mellébeszélést, hogy a szlovákul nem tudásból erényt lehet csinálni. Mert aki nem tud versenyszinten úszni, de elindul az olimpián, az úgy végzi, mint anno Erik, az angolna.

P.S2: Ezen írás célja nem az volt, hogy rámutasson Menyhárt József és még néhány jelölt három évvel ezelőtti megszégyenülésére. Ezen írás célja az volt, hogy számonkérje a fejlődést.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.