Nyitókép: youtube, reprofoto

 

Pár napja Gyimesi György a Beszélgetések Mimi Šramovával Youtube-csatorna vendége volt, amit alternatív politikai csatornaként tartanak számon. A Szövetségnek kevés politikusa van, aki a szlovák választókhoz is szól, ha ugyan nem tekintem ilyennek, ami a TA3 vitaműsoraiban történik. Ott valóban szlovákul igyekeznek szólni, de ez többnyire csak igyekezet. Nem elegendő a szlovák választó mobilizálására. És ha ezen a szinten maradunk, a „siker”, amit elérünk, akár az is lehet, hogy a szlovákiai magyar választót szégyenérzete inkább eltanácsolja a párttól.

 

Ami ciki, azzal kevesen szeretnek sorsközösséget vállalni!

 

Nem nekem kell értékelni a fent említett Gyimesi szereplést. Helyette hoztam valami mást. Ha legörgetnek a videó alatti kommentekhez, 300 feletti pozitív értékelést találnak! Legyünk objektívek: lehet, hogy az adminisztrátor moderálta a beszélgetésfolyamot. De ha ugyanennyi pozitív szlovák kommentet találnak egy másik Szövetség-politikus bármely bejegyzése alatt, kérem, küldjék el!

 hirdetes_300x300  

 

 

Nézzék csak – magyar fordításban ilyeneket találnak: 

 

Végül aztán végignéztem. Már régen nem hallottam ilyen értelmesen beszélni egy fiatal embert, egyenesen, nyitottan és józan szlovák pártian! Köszönet, Gyimesi Úr! Szuper beszélgetés, Mimi asszony!

 

Gyimesi úr józan meglátású és széles látókörű jó, illetve okos ember. Köszönet ezért a beszélgetésért. Meggyőződésem, hogy a parlamentben a helye! Az egész családdal szorítunk!

 

Okosan beszél, akkor is, ha az OĽANO által került a parlamentbe. Úgy gondolom, hogy megérett és megértette, hogy mi a jó Szlovákiának, és mi menti meg az országot a progresszívektől. 

 

Szorítok a magyaroknak a választásokon. Szlovák vagyok, és ennek ellenére azt vallom, hogy a legjobb emberek a Duna mellett élnek. Üdvözlöm Dunamocs községet!

 

Nagyszerű szereplők, a beszélgetés kiváló színvonalon. Már régen nem hallottam ehhez fogható minőséget. Šramová asszony, Gyimesi úr, köszönet.

 

Nagyon helyes, Gyimesi úr! Már legyen 9.30!

 

Gyimesi úr, igaza van.

 

Nagyon értelmes ember…

 

Gyimesi úr, szuper, egyetértek Önnel.

 

Gyimesi úr, különösebben nem kedvelem, de igaza van majdnem mindenben. Nem változtatgatja a véleményét, és tartja a szavát.

 

Gyimesi úr, és nagyszerű Mimi: tökéletes beszélgetés. Az egyik legigazabb és legértelmesebb vélemény, amelyet a mostani választási kampányban hallottam. Gyimesi úr, le a kalappal!…

 

Tetszik Gyimesi úr értekezése, udvarias, konfliktusmentes embernek néz ki. A liberális – progresszív szélsőségesek ellentéte!

 

Hát, Gyuri, hogy megértél-e vagy bölcsebb lettél-e, vagy eddig csak kevésbé ismertelek – nem tudom. A lényeg, hogy most igazul beszélsz, értelmesen, és ráadásul szép hangon. Szorítok!

 

Mimi Šramová asszony, kitűnő! Üdvözlöm az Ön vendégét, amint látom a jó oldalon áll. Remélem, hogy a Szövetség bekerül a parlamentbe és ezzel megfelelő blokkot segít létrehozni a parlamentben.

 

Gyimesi úr művelt, higgadt, okosan és értelmesen beszél, kellemes a fellépése, és a nevünkben beszél. Így kell viselkednie egy képviselőnek, aki a parlamentbe való.

 

Szlovák vagyok, de amióta a szlovákok, főleg a pozsonyiak liberálisokat választanak, nem térek magamhoz. Tetszik, ahogy a Dél hű marad a hagyományaihoz.

 

Top magyar politikus!

 

A szlovákok és magyarok együtt a liberálisok ellen!

 

Gyimesi úr, le a kalappal Ön előtt.

 

Gyimesi úr, mindent, amit elmondott, szívesen alátámasztom, és mindenben egyetértek. Mindent úgy mondott, ahogy azt én is gondolom és magam is hangoztatok, ha a politikáról beszélgetünk. Szorítok Önnek!

 

Gyimesi úr, Önnek a Szövetséggel be kell kerülnie a parlamentbe. Minden lehetőt tegyen meg érte!

 

Nagyon jó gondolatok, Gyimesi úr, a kormányba való: a szlovák és magyar viszony megbékítése érdekében, és a mi kultúránkhoz és hagyományainkhoz való visszatéréshez!

 

Egy a magyarok közül, aki a SMER SD-vel is tudna kormányozni, jobb lenne a Hlastól is.

 

Gyimesi úr, szorítok Önnek. Igazi egyenes férfi! Nagyon értelmes és tisztességes.

 

Én a Szövetséget nem fogom választani, de kívánom nekik, hogy kerüljön a parlamentbe, mert nagyon hasznos lenne, ha a kormánykoalíció egyik tagja lenne. Ha ebbe a kormányba nem kerülne be, akkor remélem, hogy olyan emberek, mint Gyimesi úr, hasznos képviselői lesznek a parlamentnek.

 

Gyimesi György. Kép forrása: Youtube, reprofoto

 

Miért lehetnek érdekesek a szlovákok a Szövetség számára? Azért, hogy – a megtévesztő felméréseket ellensúlyozva – bizonyosságot nyerjen, hogy a szlovák szavazatokkal biztosra lehet menni a parlamentbe jutáshoz! Kik lehetnek ezek a szlovákok? A Dél-Szlovákiában és keleten élők, akik etnikailag vegyes területeken élnek, ugyanazokban az elmaradott régiókban, mint a magyarok. Ezek a szlovákok a mindennapi megélhetésük javulása érdekében érezhetik úgy, hogy a déli elkötelezettségű magyar párt nyújthat biztonságot. Nyilván nem a Nélküledet akarják énekelni a magyar válogatottnak, de talán nem zavarja őket ez sem, ha mindemellett épül az út, szépül a környék és teremtődik munkahely. Tehát van egy csoport, akit meg kellene szólítani. Jól! Úgy, hogy a vitaműsorokat hallgatva ne azt mondják, hogy de ciki! Ez szlovákul se tud! Hanem mondjuk megdobják a teljesítményt 300 szlovák kommenttel, hogy egyetértenek, milyen bölcs, okos, ilyen az igazi politikus, és szorítanak neki!

 

Lesz még pár ilyen szereplés. A célegyenesbe érve a lovaknak egy irányba kell húznia!

 

Az alkalmasoknak fel kell váltani az alkalmatlanokat! Nincs idő kísérletezni, próbálkozni! Nem most kell tanulni és fogadkozni! Félre lehet tenni a hiúságot, s főképp a gőgöt! A cél, ha nem tévedek, nem a pozíciók, hanem a magyarok szolgálata!

 

Tehát Gyimesit kell beültetni oda, ahol Cziprusz még alulteljesít! Túl nagy luxus itt most betyárbecsületből próbálkozni. Betyárbecsületből a falunapi versenyen kell megenni a nyolcadik palacsintát, de egy közösség érdekében – ha azt komolyan gondoljuk – nem kockáztatunk. Főleg akkor nem, ha a helyzeti előnyét, amely a 150. sorszámmal adott volt, s amivel különböző vitákba meghívást kapott volna, ugyanazok baltázták el, akik most mellőzik a szerepeltetését!

 

Az utca embere azt kérdezi, de hát ki döntött arról, hogy ők vitázzanak? Én azt: menjünk ebbe bele? Kinek a felelőssége, hogy ők szerepelnek és így szerepelnek? Vagy ki az a kampányfőnök, aki (csak) ennyire készíti fel és engedi a ringbe? Vagy miért?

 

Miért? Mit vár? Magyar szégyent, vagy szlovák elismerést?

 

 

El is jutottunk a felelősségig, a vezetői szerepkörig. Ha már itt tartunk, mutatok egy kis részt a beszélgetésből, ami pont a témába vág: a műsorvezető megkérdezi Gyimesit, hogy hogyan értékeli, hogy Milan Majersky a liberális ideológiát mételynek nevezte, majd másnap bocsánatot kért a kijelentéséért.

 

„Óriási hibaként – mondja Gyimesi – a KDP impotenciájaként, amely, ha egyszer keresztény és mozgalom is, amely mögött emberek állnak, akkor mindannyiuknak egy emberként kellett volna felsorakozni az ő elnökük mögött. És mit láttak? Először kényszerítették őt, hogy kérjen bocsánatot, aztán még egy hétig ostorozták a médiában, összefutottak az aktivisták, beszélgetések, idézgetések, hogy ez milyen borzalmakat mondott. Saját párttársai kezdték ki őt, hogy nem jó szónok, a másik meg, hogy ilyet nem szabad mondani. Dehogynem szabad mondani, muszáj mondani! És nem tudom, hogy ez nem lehet-e majd oka annak, ha a KDH nem lesz a parlamentben. De a KDH választója nem akarja az elnökét besz@rva látni – elnézést a kifejezésért… De azokban a témákban, amelyek számukra fontosak – és ez pont az LGBTI ideológia, és annak terjesztése – az elnöknek olyan falnak kell lenni, amelyen nem lehet áttörni!…  Ez a mi társadalmunk problémája, hogy sok politikai párt vezetője fél a médiától…”

 

Gyimesi talán abban tévedett – és ezen soroknál remélem felkapja a fejét –, hogy nem csak a KDH választója szeretne erős, elkötelezett, határozott vezetőt a képviseletére elvárni!

 

A magyar is!

 

A szlovákiai magyar választó nem enged meg magának annyi mulasztást, mint az őt képviselni igyekvő szlovákiai magyar politikus! És ha van arzenál, amivel lehet lövöldözni, akkor ne a vitrinbe tegyük, hanem azt vigyük bevetésre!

 

Mert különben úgy jár a szlovákiai magyar politikus, mint én a tornateremben: olyan nagyvonalúan nézem el a csupán szépeknek, hogy csak kicsit okosak! De azért már szólni fogok, ha tudatlanságukból ők néznek majd engem hülyének!

 

Hajrá Szövetség! Hajrá Magyarok!

 

Micskó András

 

A beszégetés címe: Gyimesi György: Kíváncsi vagyok, hogy milyen feladatokkal tér vissza az elnökasszony az USA-ból.

A beszélgetés és az alatta található kommentek itt tekinthetők meg:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.